Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dramatično stanje na Marjanu: Nema feromona, u borovima žarišta potkornjaka, oštećeni suhozidi, posječeni čempresi i masline

Dramatično stanje na Marjanu: Nema feromona, u borovima žarišta potkornjaka, oštećeni suhozidi, posječeni čempresi i masline

Izvješće iz Javne ustanove za upravljanje park šumom poslano na sve adrese

Iz Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan poslano je dramatično izvješće o počinjenim štetama od strane izvođača tijekom  radova na suzbijanju mediteranskog potkornjaka na više adresa. Izvješće je popraćeno fotografijama, a kako će se postaviti Grad, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo kulture, županijski Upravni odjel za komunalne poslove, infrastrukturu i zaštitu okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, pomoćnik ministra za zaštitu prirode,  Državni inspektorat, Hrvatski šumarski institut te ovlašteni sudski vještak koji su dobili ovaj dopis, ostaje za vidjeti.

Prvo na što upozoravaju kako je uočen nastavak trenda povećanog intenziteta sušenja stabala alepskog bora na čitavoj površini šumskog ekosustava zbog mediteranskog potkornjaka.

- S obzirom na to da borovi u različitim fazama sušenja predstavljaju žarišta širenja potkornjaka na preostala, trenutno vitalna, stabla alepskog bora, ukazujemo na činjenicu kako je iste neophodno pravovremeno doznačiti, posjeći te na ispravan način zbrinuti - apeliraju.

Posebni su istaknuli kako je u klopkama uočen nedostatak feromona čija je zadaća privlačenje potkornjaka u klopke.

Ampule koje su postavljene na klopkama i koje bi trebale sadržavati feromon, tijekom posljednja dva i pol tjedna, potpuno su prazne te nisu zamijenjene novim ampulama napunjenima feromonom.

Osim toga, kažu, na tzv. zvjezdastim feromonskim klopkama, feromoni nisu postavljeni prema uputama proizvođača.

Još dramatičnije zvuči kako su na području gdje je radio izvođač, firma Matima project, djelatnici Javne ustanove, navode, uočili i evidentirali štete na marjanskim suhozidima u ukupnoj količini od 1.507,15 metara kubnih, čime je u zaštićenom području park šume Marjan prouzročena procijenjena šteta od oko 1,3 milijuna kuna.

Upozoravaju i na zakonsku obvezu uspostave šumskog reda nakon izvršenih radova u šumarstvu.

U izvješću stoji i da je u posljednjih nekoliko mjeseci tijekom izvođenja radova potkornjaka devastirano i oko 58 sađenih stabala maslina, starosti 17 godina, a koje su se nalazile uz puteve.
Procijenjena šteta je, izračunali su, nešto veća od 300.000 kuna.

Ističe se u izvješću i da je Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan još tijekom ožujka i travnja  neposrednim terenskim obilascima i monitoringom utvrdila i prebrojala 1416 panjeva stabala alepskog bora bez otiska doznačnog čekića, koji su se nalazili na oko 22 posto površine gospodarske jedinice u kojoj su se izvodili radovi na suzbijanju potkornjaka.

- Temeljem predstavljenog uzorka od oko 22 posto površine, lako se može zaključiti kako na razini čitave gospodarske jedinice broj nedoznačenih stabala koja su posječena premašuje nekoliko tisuća - zaključuju.

Alarmiraju i da je evidentirana sječa bez doznake stabala običnog čempresa  koji nije trebao postati predmet suzbijanja tijekom izvođenja radova.

U jednom odsjeku, iznose, koji čini nešto manje od 7 posto površine, zabilježeno je ukupno 80 panjeva posječenih stabala običnog čempresa, bez prethodno provedene doznake.

Vaša reakcija na temu