Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash DROGA, MOBITELI, FILMOVI ZA ODRASLE Kako zatvorenici dolaze do zabranjenih stvari?

DROGA, MOBITELI, FILMOVI ZA ODRASLE Kako zatvorenici dolaze do zabranjenih stvari?

Ključ su zaposlenici

Kuhar u šibenskom zatvoru iskoristio je svoj položaj i ovlast i jednom zatvoreniku unosio mobitele, hašiš i kokain u zamjenu za novac. On je pak drogu i mobitele dalje preprodavao.

- Radi se o šestorici okrivljenika od kojih se jednom stavlja na teret kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, radi se o zaposleniku zatvora u Šibeniku - kazao je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Drogu i mobitele nabavljao je od četvorice drugih osumnjičenika, a tako je zaradio 10 tisuća i 200 kuna. U Sindikatu pravosudne policije rekli su da je to velik problem već godinama.

- Poštom dolaze paketi koji se pregledaju detaljno, prolaze kroz metal detektore, imamo pse posuđene od policije za detekciju droge, znači pregleda se. Jedini način po meni je ulazak da netko unese to - tvrdi Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije, prenosi RTL

To netko su upravo zaposlenici. Tamo gdje nema pasa, paketići droge najčešće se unose ušiveni u odjeću. Iz Sindikata kažu da pravosudnih policajaca nema dovoljno da bi sve kontrolirali, a i potplaćeni su, pa se razvio i biznis posuđivanja novca od zatvorenika.

- Znamo da imamo kalibar osoba koje su u zatvoru koje imaju novaca i kako su u nevolji - čovjek ne razmišlja. Posudi novce i vi kad ste posudili novce ulazite u začarani krug jer vi taj novac morate vratiti. Onda vam ide - ako posudim novce, moraš mi donijeti mobitel, posudim ovo, moraš mi ono - rekao je Jelenko Krešo, zamjenik predsjednika Sindikata pravosudne policije.

Običan mobitel može se nabaviti po cijeni od 500 eura na više. Prije nekoliko godina cijena je bila i nekoliko puta veća, što govori da se potražnja povećala. Gospođa kojoj je zaštićen identitet u posjetu sinu u Remetinec i Lepoglavu išla je sedam godina.

- Po meni nemoguće ako nemate nekoga od službenika, ne znam kako bi unijeli i šibicu. Jer je staklo ispred, vi ne možete ni ceduljicu, apsolutno ništa - ispričala je majke zatvorenika. 

Smatra da se može ako imate vezu i novca.

Nedavno je otkriveno i da je upravo preko učitelja za stolare majka glavnog osuđenog za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića u Lepoglavu sinu i njegovim prijateljima slala mobitele, steroide, sredstva za smirenje i CD-e s porno filmovima. 

Vaša reakcija na temu