Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DRUGA PRESUDA Petroviću 14 godina manje za ubojstvo Vuknića

DRUGA PRESUDA Petroviću 14 godina manje za ubojstvo Vuknića

Nije ubio na okrutan način

Na drugom suđenju za ubojstvo Petra Vuknića, optuženom Dragomiru Petroviću kazna je gotovo prepolovljena. S 32 godine sankcija je pala na 18 godina zatvora, i to zbog toga što je osuđen za ubojstvo, a ne više teško ubojstvo počinjeno na okrutan način. Ovo je gotovo maksimalna kazna koja se može izreći za ovo kazneno djelo. Sudsko vijeće kao otegotne okolnosti uzelo je brutalnost i bezobzirnost nakon počinjenog djela, olakotne su bile ranija neosuđivanost i obiteljske prilike. Žaljenje nije prihvaćeno kao olakotna okolnost jer nije bilo popraćeno kajanjem, obrazložio je predsjednik sudskog vijeća Zoran Ivanišević.

Petrović je Vuknića ubio u popodnevnim satima 3. veljače 2022. Našli su se ispred hotela Radisson. Vuknić je ušao u vozilo Smart kojim je upravljao Petrović. Tražio je da mu kaže tko je zapalio Golfa njegove supruge u garaži na Pujankama, a nakon što mu je Vuknić kazao da nije druker i da ne želi nikoga cinkati, ispalio mu je hitac iz pištolja u trbuh. Vuknić je za 15-ak minuta izgubio svijest, a Petrović ga je sa Žnjana odvezao na Malačku i još živog bacio na smetlište.

Visoki kazneni sud ukinuo je prvu presudu zaključivši da je za sada preuranjeno tvrditi da je Petrović ubio na okrutan način. Presudno je bilo mišljenje vještaka sudske medicine koji je zaključio da bolovi i patnje žrtve nisu premašili uobičajeni intenzitet u ovakvim slučajevima i kako smatra da se ne radi o okrutnom ubojstvu.

Nakon ovakvog svjedočenja sudskog vještaka, zastupnica optužbe promijenila je kvalifikaciju djela.

Petrović je tvrdio da je pucao u obrani kako ga Vuknić ne bi ustrijelio. To, međutim, nije prošlo kod sudskog vijeća. Sudac Ivanišević drži da se radi o nezamislivoj situaciji u kojoj bi Petrović uspio otvoriti pretinac, izvući pištolj i zapucati dok Vuknić drži u njega upereno oružje. Obrana je tvrdila da je Petrović bio na kokainu pa je imao brže reflekse no što je to uobičajeno, no u organizmu su mu nađeni i tragovi Normabela, supstance koja usporava reakcije.

'Uostalom, da se radilo o nužnoj obrani, okrivljeni bi odvezao žrtvu u bolnicu, a ne ga još živog bacio na smetlište', zaključio je sudac Ivanišević.

Petrović je presudu popratio bez neke posebne reakcije, na hodniku je ponavljao kako se branio.

Vaša reakcija na temu