Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Društvo arhitekata Split o mostu na Foši u Trogiru: 'Pojedinci unose konflikt među kolegama koji uspješno surađuju'

Društvo arhitekata Split o mostu na Foši u Trogiru: 'Pojedinci unose konflikt među kolegama koji uspješno surađuju'

'Natječaj je raspisan sukladno Zakonu o javnoj nabavi te Pravilniku o natječajima s područja arhitekture i urbanizma'

Društvo arhitekata Split objavilo je odgovor na Zaključak Skupštine HKIG-a u vezi pješačkog mosta na Foši u Trogiru.

- Predmetni natječaj za idejno rješenje pješačkog mosta na Foši (u Trogiru) je raspisan sukladno Zakonu o javnoj nabavi te Pravilniku o natječajima s područja arhitekture i urbanizma od Hrvatske komore arhitekata, koji je usklađen s predmetnim Zakonom. Taj smjer je odabran zbog naravi i konteksta gdje se natječaj provodi - unutar vrlo senzibilnog krajobraza pod visokom konzervatorskom zaštitom, gdje je intervencija primarno funkcionalne i oblikovne prirode, a sekundarno tehničke. Vrlo važno je naglasiti da je u ovoj situaciji i kontekstu predmetni pješački most ispravno gledati isključivo kao artefakt u zadanom senzibilnom krajobrazu, ne kao puku utilitarnu infrastrukturnu građevinu - što je i razlog zašto provodimo arhitektonski natječaj - naveli su u priopćenju koje potpisuje predsjednica Daša Gazde.

Istaknuli su kako je definicija 'krajobraz' dana Zakonom o zaštiti okoliša: Krajobraz je određeno područje viđeno ljudskim okom, čija je narav rezultat međusobnog djelovanja prirodnih i ljudskih čimbenika, a predstavlja bitnu sastavnicu čovjekovog okruženja, izraz raznolikosti zajedničke kulturne i prirodne baštine te temelj identiteta područja.

- Uzevši zadano u obzir, predmetni natječaj definitivno ulazi u kategoriju 'krajobraza' u samoj svojoj srži te ga je u zadanom kontekstu krivo i nemoguće svesti na samo građevinsku konstrukciju pješačkog mosta - dapače, to bi bilo krajnje krivo čitanje situacije, konteksta, realnosti i željenog krajnjeg produkta - napomenuli su.

Nadalje, kako su istaknuli, sukladno Zakonu o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje, zadaća je arhitektonske struke diferencirana od građevinske struke te je zadaća građevinske struke zaista 'izrada građevinskih projekata za sve građevine'. Poručili su kako će ta zakonska obveza svakako biti ispoštovana jer natječaj se provodi za odabir idejnog rješenja, dok će konačni produkt, u vidu Glavnog i Izvedbenog projekta, po samoj zakonskoj osnovi imati svoju mapu s projektom ovlaštenog inženjera građevine.

- Što se tiče razloga za raspisivanje baš arhitektonskog natječaja i argumenta kako i zašto arhitekti ovo mogu projektirati, on se nalazi u prije navedenoj elaboraciji i vrlo jasnim stavkama Zakona; arhitektonska struka je, među ostalim, ovlaštena za izradu arhitektonskih projekata za krajobrazno uređenje građevina i krajobraznu arhitekturu, čime zapravo dolazimo do ispravnog čitanja konteksta i situacije, jer predmetni pješački most unutar predmetne urbane strukture, pod vrlo striktnim oblikovnim i stilskim smjernicama zadanim od konzervatorskog zavoda, svakako spada u pojam 'krajobraza' - dapače, mjerilo njegove uspješnosti primarno će biti u kontekstu uklapanja u krajobraz, formiranja adekvatne vizure i odnosa prema svom povijesnom urbanističkom okruženju - priopćili su.

U konačnici su poručili kako dizanje tenzija u ovoj domeni vide isključivo kao napore pojedinaca da unesu konflikt među kolegama različitih struka koje uspješno surađuju godinama i koji će raditi to i dalje. 

- Niti je poanta, niti će arhitekti smjeti projektirati mostove ubuduće, nego se samo za neke specifične situacije kontekst mora drugačije shvaćati, a po nekolegijalnoj i prilično nerazboritoj reakciji vodstva Hrvatska komore inženjera građevinarstva sad postaje jasno zašto je raspisivač ovako specifičnu situaciju odlučio tretirati kao projektiranje slojevitog i osjetljivog krajobraza, a ne proste infrastrukturne građevine - zaključili su u Društvu arhitekata Split.

Vaša reakcija na temu