Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Društvo Marjan demantira Roberta Koharevića

Društvo Marjan demantira Roberta Koharevića

U priopćenju kojeg potpisuje Upravni odbor Društva Marjan navedeno je pet spornih tvrdnji ravnatelja Javne ustanove

Upravni odbor Društva Marjan u četvrtak je reagirao na izjave ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Roberta Koharevića koje je on izrekao prije osam dana na konferenciji za medije. Prenosimo priopćenje u cijelosti...


S obzirom da je Robert Koharević, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park - šumom Marjan, na konferenciji za novinare održanoj 12.11.2014. u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu iznio niz dezinformacija i neistina odgovarajući na kaznene prijave koje je Društvo Marjan podiglo protiv odgovornih osoba Javne ustanove za upravljanje Park – šumom Marjan, dužni smo reagirati i odgovoriti na iznesene tvrdnje objavljene u medijima. Na tvrdnje R. Koharevića odgovaramo po točkama, uz napomenu da je sve navedeno lako provjeriti uvidom u službene dokumente. 

Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju. 

1. INFO – PUNKT NA PRVOJ VIDILICI 

TVRDNJA

R. Koharević izjavio je kako su, dok su bili u Upravnom vijeću JU, članovi Društva Marjan preuzeli ključeve prostora na Vidilici, kojega je koristio koncesionar ugostiteljskog objekta, tvrdeći da su članovi DM 'ukrali ideju' Javnoj ustanovi o otvaranju suvenirnice te tvrdi da ne zna čiji je prostor na Vidilici uz tvrdnju 'Sjedio je kod nas, a nije nam rekao', misleći pri tome na Srđana Marinićabivšeg predsjednika Upravnog vijeća JU.

ODGOVOR

Na službenoj stranici Javne ustanove, objavljen je zapisnik 55. sjednice održane 22.03.14. u kojem na stranici 9. piše:

'Info punkt na Prvoj vidilici - Predsjednik UV-a izvijestio je da je Društvo Marjan pronašlo u svojoj arhivi dokumentaciju o izgradnji i korištenju info punkta od strane Društva Marjan. Društvo je dobilo ključ od vlasnika kafića Ivice Šurjaka i u postupku je uplanjenje prostora'.

Osim toga, djelatnici Javne ustanove koji rade na izradi kataloga članaka o Marjanu objavljenih u Slobodnoj Dalmaciji, izvijestili su Srđana Marinića o postojanju novinskih članaka s fotografijom info-punkta u Slobodnoj Dalmaciji od 10.05. i 14.07.1958. koje su mu i dostavili, što potvrđuje da je R. Koharević svo vrijeme znao da je Društvo Marjan 1958. godine izgradilo i koristilo taj prostor kao suvenirnicu, kako je i navedeno u novinskom članku, a da o tome nije izvijestio ostale članove Upravnog vijeća JU.

2. PROTUPOŽARNA ZAŠTITA

TVRDNJA

Na optužbe kako je na Marjanu protupožarna zaštita zapravo – nepostojeća (kako je prenio portal Dalmacija News), R. Koharević je odgovorio: 'Nije istina, svake godine dolaze iz Vodovoda i kanalizacije, koji su odgovorna pravna osoba za održavanje hidrantske mreže, i sve je u redu, osim dijela između Sedla i Botaničkog vrta gdje postoji problem s pritiskom. No, ukoliko dođe do vatre, postoji ventil kojim se protok vode zatvori za Meje i onda više nema problema ni s pritiskom'.

ODGOVOR

Nikad nitko iz Društva Marjan nije izjavio da je protupožarna zaštita nepostojeća. U zapisniku Policijske uprave splitsko dalmatinske na stranici 14. doslovno piše: 'Navodi se ispitivanje hidrantske mreže što je bacanje novaca svake godine ako se prije ista ne dovede u ispravno stanje, jer je uvijek zapisnik negativan'.

Na stranici 13. istog zapisnika piše da su zapisnici o ispravnosti hidrantske mreže NEGATIVNI.

Nadalje, u odgovoru na direktan upit tadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća JU o neispravnosti hidrantske mreže, 23.04.14. Robert Koharević odgovorio je: 'hidrantska mreža park-šume Marjan nema uvjerenje o ispravnosti' - što je vidljivo iz e-mail upita i odgovora od 23.04.2014.

3. BESPRAVNA GRADNJA NA MARJANU

TVRDNJA

R. Koharević izjavio je da bespravnu gradnju na Marjanu Javna ustanova prijavljuje, te da nisu istinite tvrdnje Društva Marjan da nikoga nisu prijavili. Napisana su, nabrojio je ravnatelj za ovu godinu, 33 zapisnika, 14 usmenih zabrana, podnesene dvije kaznene prijave, šest građevinskoj inspekciji i dvije sanitarnoj inspekciji.

ODGOVOR

Društvo Marjan tvrdi da Javna ustanova za upravljanje Park - šumom Marjan, od svog postojanja do danas nije podnijela ni jednu jedinu PREKRŠAJNU PRIJAVU niti KAZNENU PRIJAVU zbog zahvata protupravne gradnje, na što ovlaštena osoba JU ima PRAVO I OBVEZU, temeljem Zakona o zaštiti prirode. Dvije podnesene kaznene prijave odnose se na krađu zastave i uništavanje klupe što je vidljivo iz pisanog odgovora R. Koharevića Upravnom vijeću JU. Prijave građevinskoj i ostalim inspekcijama su samo prebacivanje odgovornosti na druge službe.

4. OVLAŠTENI INŽENJER ŠUMARSTVA

TVRDNJA

Vezano uz činjenicu da Javna ustanova nema zaposlenog ovlaštenog inženjera šumarstva, R. Koharević kazao je da je od Uprave šumarstva Ministarstva poljoprivrede dobio mišljenje da Javna ustanova ne mora imati zaposlenog diplomiranog inženjera šumarstva. 'Predloženo mi je da se obratim Hrvatskim šumama, što sam i napravio te sam s nadležnima razradio kako ćemo zajedno raditi te smo pri potpisivanju ugovora o suradnji - kazao je Koharević.'

ODGOVOR

Društvo Marjan nikada i nigdje nije tvrdilo da Javna ustanova MORA imati zaposlenog dipl.ing. šumarstva. Društvo Marjan tvrdilo je da postoji osnovana sumnja da se dulji vremenski period u PŠ Marjan obavljaju šumarski radovi na način koji je suprotan zakonskim odredbama, odnosno da su stručne šumarske radove obavljale i obavljaju pravne i fizičke osobe koje za obavljanje poslova u šumarstvu nisu kvalificirane, niti registrirane, niti posjeduju zakonom propisanu licenciju za izvođenje radova u šumarstvu. Zar nije znakovito da se tek sada, nakon podnošenja kaznenih prijava, pristupa potpisivanju sporazuma o suradnji Javne ustanove s Hrvatskim šumama? Što se čekalo 10 godina? 

5. OBUHVAT PROGRAMA GOSPODARENJA PŠ MARJAN

TVRDNJA

R. Koharević izjavio je: 'Za južne padine Marjana može se napraviti samo Program gospodarenja za šume šumoposjednika, jer su tamo parcele uglavnom u privatnom vlasništvu. Tvrdi da u njega može ući samo ono što je u naravi šuma i preko 10 ari površine. U Program ne mogu ući privatni voćnjaci, maslinici. Radi se o dva različita programa, odnosno, ovdje se miješaju kruške i jabuke – kazao je Koharević i dodao kako se ni revizija koju traži Marinić ne može napraviti jer za to ne postoje uvjeti'.

ODGOVOR

Činjenica je da postojeći Program gospodarenja za šume posebne namjene nije obuhvatio sve šume i šumska zemljišta unutar zaštićenog područja PŠ Marjan, zaštićene na temelju propisa o zaštiti prirode, kako je propisano člankom 14. Zakona o šumama. Samo ta činjenica dovoljna je da se pokrene izrada Programa gospodarenja za šume posebne namjene koji će obuhvatiti površinu svih šuma i šumskog zemljišta obuhvata zaštićenog područje PŠ Marjan, u novoj Gospodarskoj jedinici PŠ Marjan. Izrada Programa gospodarenja za šume šumoposjednika značila bi da te šume ne pripadaju zaštićenom području PŠ Marjan, odnosno da ne pripadaju šumama posebne namjene, što je netočno. Osim toga većina šuma koje nisu u obuhvatu aktualnog Programa gospodarenja, nisu u privatnom vlasništvu, tako da ni s te strane najavljena izrada Programa gospodarenja za šume šumoposjednika nije zakonski utemeljena.

Vaša reakcija na temu