Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DRUŠTVO MARJAN Upozoravali smo župana na bespravnu dogradnju restorana na Benama, ali oni su ipak dali koncesiju Kerumovom nećaku

DRUŠTVO MARJAN Upozoravali smo župana na bespravnu dogradnju restorana na Benama, ali oni su ipak dali koncesiju Kerumovom nećaku

Ne pamti se da je ikad do sada zabilježena ovakva količina otvorenog političkog pogodovanja i nepotizma, kao u slučaju dodjele koncesije u uvali Bene, kaže Marinić


Društvo Marjan uputilo je priopćenje u vezi bespravne dogradnje zgrade restorana na Benama u kojem su istaknuli kako niz godina upozoravaju i prijavljuju nadležnim službama cijeli niz nezakonitosti na području uvale Bene koje su nekad pitoresknu prirodnu uvalu pretvorile u najdevastiraniji dio PŠ Marjan, doslovno pregažen neprimjerenom ugostiteljskom djelatnošću. Prisjetili su se dopuštanja prometovanja vozilima zaštićenim područjem, curenja septičke jame, devastirane urbane opreme, zapuštene hortikulture, dotrajalih dječjih sprava za igru i sportskih terena bez propisane dokumentacije.     

- Društvo Marjan je još u siječnju 2017., prije dodjele nove koncesije, između ostalog prijavilo i upozorilo Splitsko-dalmatinsku županiju na nezakonito dograđenu zgradu restorana na Benama. Nadležnim inspekcijama dostavili smo svu potrebnu dokumentaciju iz koje bi i potpuni amater mogao utvrditi nezakonitu dogradnju zgrade restorana. Ipak, Građevinskoj inspekciji trebalo je gotovo 2 godine i 6 mjeseci da bi utvrdila očito. Poseban kuriozitet je da je sve do ove godine za slučaj bespravne gradnje na Benama bila zadužena građevinska inspektorica, supruga ravnatelja Javne ustanove za upravljanje PŠ Marjan koji je ravnatelj postao u lipnju 2018. i čije radno mjesto se nalazi oko 200 metara udaljeno od bespravno nadograđenog restorana - navodi Srđan Marinić, predsjednik društva Marjan.

Iako su nadležna tijela i pojedinci iz Županije, dodaje, bili upozoravani i od strane pojedinih predstavnika u Stručnom tijelu za ocjenu ponuda za koncesije i članova Županijske skupštine, Županija je ipak pristupila postupku dodjele koncesije bez provjere legalnosti objekta kojeg daje u koncesiju.

- Državni inspektorat u lipnju ove godine donio je rješenje kojim se županu Blaženku Bobanu naređuje da u roku od 8 dana ukloni bespravno izgrađeni dio restorana na Benama. Unatoč tome, poslovanje koncesionara i u tom bespravno izgrađenom dijelu restorana i dalje se nesmetano nastavlja bez pokretanja postupka uklanjanja i bez raskida ugovora o koncesiji te postoji osnovana sumnja da je župan Blaženko Boban kao odgovorna osoba Županije zlouporabio svoj položaj i ovlasti omogućivši pribavljanje koristi koncesionaru daljnjim obavljanjem djelatnosti u dokazano nezakonito dograđenoj poslovnoj građevini. Obavljanje takve nezakonite djelatnosti uz blagoslov i 'neznanje' Županije traje već više od 10 godina - stoji u priopćenju.

Zaključuju kako sve navedeno ukazuje na osnovanu sumnju na korumpiranost više osoba koje su usprkos upozorenjima sudjelovale u postupku dodjele koncesije za plažu Bene bez provjere legalnosti objekta koji se daje u koncesiju.

- Sve to u cilju pogodovanja koalicijskom partneru i koncesionaru, Kerumovom nećaku i sinu predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Ne pamti se da je ikad do sada zabilježena ovakva količina otvorenog političkog pogodovanja i nepotizma, kao u  slučaju dodjele koncesije u uvali Bene u PŠ Marjan. Očito je da pred političkim dogovorom padaju svi zakoni i pravilnici, a toliko promoviran županijski projekt za prijavu devastacije pomorskog dobra 'Pomorsko je dobro' postao je smiješan - zaključuju.         

Vaša reakcija na temu