Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DRUŠTVO TITO Tražimo da se poništi odluka po kojoj poklič 'Za dom spremni' u Thompsonovoj pjesmi nije prekršaj

DRUŠTVO TITO Tražimo da se poništi odluka po kojoj poklič 'Za dom spremni' u Thompsonovoj pjesmi nije prekršaj

Politika tolerancije profašizama i klero-nacionalizama kao navodnog izraza nacionalnog identiteta, politička je legitimacija vlasti koja nas ovim sramoti u svijetu, poručuju

Društvo 'Josip Broz Tito' poručuje kako su zgroženi najnovijom skandaloznom i anticivilizacijskom odlukom Visokog prekršajnog suda Hrvatske da uzvikivanje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' u Thompsonovoj pjesmi 'Bojna Čavoglave' nije prekršaj protiv javnog reda i mira kada je izvodi autor pjesme u njenom izvornom obliku, a koja je obavezna u provedbi za sve suce.

- Bez želje da polemiziramo oko davno utvrđenih činjenica, ova sramna odluka suda predstavlja negaciju pravne države dolazeći u konflikt s vlastitim Ustavom, još je jedan u nizu protuustavnih 'ustupaka' ovom fašističkom pokliču koji se nalazio na svakom službenom dokumentu kvislinške tzv. NDH, dokumentu o otvaranju konc-logora, o zatvaranju, batinanju, deportaciji, strijeljanju ili vješanju nepoćudnih i drugih jezivih stvari simbolizirajući zlo, nečovječnost, tiraniju i golo nasilje - poručuju članovi Društva Tito.

Ističu kako ova politika nije zamisliva u zemljama EU i šire, koje, za razliku od Hrvatske, slave pobjedu nad fašizmom i odlučno se obračunavaju sa svojom sramnom fašističkom prošlošću, slijedeći antifašističke i civilizacijske dosege. 

- Tako su neke zemlje uz zabranu Islamske države i Al Kaide kao terorističkih grupa uvrstile i ustaštvo s njegovim simbolima i rigoroznije ga sankcioniraju od drugih. U nas, politika tolerancije profašizama i klero-nacionalizama kao navodnog izraza nacionalnog identiteta, politička je legitimacija vlasti koja nas ovim sramoti u svijetu, uporno nastojeći demantirati istinu što jednostavno nije moguće, jer je većina hrvatskog i drugih naroda u Hrvatskoj stala je uz Tita i partizane koji su vojno porazili fašističku tzv. NDH i vratili poklonjene teritorije matici zemlji, ostvarili slobodu, mir i progres - navode.

Dodaju kako je pogubni rezultat te politike od 90-tih da se sve drskije i agresivnije prijeti antifašistima na svakom koraku po onoj već poznatoj floskuli nekih grupacija kako su 'pobijedili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sad ta neman ponovo diže glavu'. 

- Ovakva politika duboko vrijeđa sve žrtve II. svjetskog rata, preživjele borce, antifašiste i sve miroljubive građane ove zemlje. Zahtijevamo od predsjednika RH i Vlade da se jasno distanciraju od ove nevjerojatno štetne odluke, a od pravnih instanci da je ponište - zaključuju.

Vaša reakcija na temu