Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić DRŽAVNI INSPEKTORAT Na Marjanu se pustošila šuma, to je kazneno djelo

DRŽAVNI INSPEKTORAT Na Marjanu se pustošila šuma, to je kazneno djelo

'Koordinator je izdavao naloge da se sijeku nedoznačena stabla, radnici su ih sjekli…'

Još jedan porazan nadzor obavljene sanacije na Marjanu ovaj put stiže iz Državnog inspektorata. Potpisuje ga glavni državni inspektor Andrija Mikulić i nije pohvalan ni za koordinatora radova Nenada Ružića, ni za izvođače iz tvrtke Matima project. 

Šumarska inspekcija utvrdila je prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora u Park šumi Marjan da se nitko od ugovornih strana na sanaciji štete od potkornjaka nije pridržavao članka 5. ugovora potpisanih između Grada Splita i Matima projecta u kojima se, među ostalim, navodi da se izvođač obavezuje izvršiti radove prema Zakonu o šumama. 

Ugovor, navodi izvještaj inspekcije, nije poštovao koordinator izdajući naloge da se sijeku nedoznačena stabla, a nije ga poštovao ni izvođač čiji su radnici sjekli nedoznačena stabla.

Ukupno je posječeno, samljeveno i otpremljeno 13.195 kubnih metara drvne mase iz Park šume Marjan, no doznačeno je bilo tek 5.479,14 kubika. Posječeno je 7.715,86 kubika nedoznačenih stabala, konstatira se u izvještaju Inspektorata. 

Zaključeno je kako su počinjene radnje koje sadrže elemente pustošenja šuma, što je regulirano člankom 209. Kaznenog zakona: 

'Posječena drvna masa nije se preuzimala i razduživala po površini svakog odsjeka u kojem je i sječena te se zbog nemogućnosti utvrđivanja točne drvne zalihe na razini odsjeka remeti buduće gospodarenje šumama.' 

Vaša reakcija na temu