Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jadroplov.hr DRŽAVU NIJE BRIGA Jadroplov ne može objaviti financijski izvještaj zbog korone, taje koji ih je američki fond spasio

DRŽAVU NIJE BRIGA Jadroplov ne može objaviti financijski izvještaj zbog korone, taje koji ih je američki fond spasio

Uprava splitskog brodara i CERP ne žele reći ime fonda koji je pokrio dug njemačkoj banci

Splitski Jadroplov, tvrtka u kojoj država ima više od 70 posto udjela, obavijestio je kako zbog korone ne mogu podnijeti financijska izvješća za 2019. i prvi kvartal tekuće godine. 

'Razlozi nemogućnosti ispunjenja obveze financijskih izvješća otežane su okolnosti komunikacije te ograničenost potrebnih resursa i adekvatnih uvjeta za rad uslijed organizacije rada od kuće, zbog čega su usporeni procesi prikupljanja potrebnih podataka i dokumentacije. Društvo će izvješća objaviti najkasnije do kraja lipnja', izvijestio je predsjednik Uprave Branimir Kovačić

Jadroplov inače ima flotu od svega šest brodova pa ovo obrazloženje djeluje nevjerojatno. Dobri poznavatelji prilika kažu nam da nije nikakav problem izrada financijskih izvješća, već visoki gubici nastali u prvom kvartalu 2020. kada je tržište ušlo u krizu s dnevnim najmom supramax brodova, koji čine flotu tvrtke, između četiri i pet tisuća američkih dolara dnevno. 

U uvjetima zdravog tržišta 2018. Jadroplov je iskazao gubitak od 34 milijuna kuna, lani su poslovali sa 67 milijuna gubitka, za očekivati je da će korona i pad vozarina neminovno dovesti do još većeg minusa na kontu Jadroplova. Od 2011. Uprava Jadroplova na čelu s Branimirom Kovačićem nakupila je više od pola milijardi kuna gubitka. Nije bilo godine s pozitivnim rezultatom, temeljni kapital nekoliko je puta drastično smanjivan radi pokrića gubitka i da nije pomoći države splitski brodar već je odavno mogao staviti ključ u bravu. 

Nadzorni odbor vodi šefica knjigovodstva

Nejasno je čime je Kovačić zadužio one koji odlučuju o njegovoj sudbini. Dobrim poslovnim rezultatima zasigurno ne. Postavljen na čelo tvrtke u doba Jadranke Kosor, preživio je Zorana Milanovića i na koncu dočekao Andreja Plenkovića čija Vlada na kraju četverogodišnjeg mandata nema nikakvu formulu da popravi stanje u Jadroplovu. Kovačić se čini vječan poput Hajduka. Unatoč stotinama milijuna kuna gubitka, on je i za HDZ i SDP i dalje prvi izbor za vođenje tvrtke dovedene na prosjački štap. I očito nikakve veze nema što je u pitanju većinski državna tvrtka. 

Koliko je stalo državi, najbolje se vidi da ni nakon godinu dana od odlaska predsjednika Nadzornog odbora Paška Karla i člana Zorana Miletića nisu imenovali nove ljude. Tročlani NO odnedavna vodi šefica knjigovodstva Jadroplova Vesna Gudelj, a u Ministarstvu mora u tome ne vide nikakav problem. Naravno da je uz ovakvu nezainteresiranost za poslovanje Jadroplova, teško očekivati od odgovornih da shvate koliko je neprimjereno da osoba koja za Kovačića sastavlja financijska izvješća bude na čelu tijela koje je ih kontrolira. Kakav je smisao takvog Nadzornog odbora? Nikakav, sve djeluje kao neki loš vic. 

Svi s imenom, osim fonda

Ima toga još. Naime, već neko vrijeme Jadroplov muku muči sa zatvaranjem obaveza prema Norddeutsche Landesbank iz Hannovera. Nijemci su poručili da izlaze iz biznisa s brodovima i žele da im Jadroplov plati što duguje. Kovačić je najprije obavijestio da se radi o obavezi od minimalno 28 milijuna dolara. Nakon toga je Vlada dala jamstvo, a HBOR kredit, koji međutim nije bio dostatan da se isplate Nijemci pa je u priču uskočio izvjesni američki fond. Kovačić je, naime, početkom ožujka obavijestio da su zatvorena sva dugovanja i da je refinanciranje izvršeno sredstvima HBOR-a i jednog američkog fonda. Doslovno tako piše. Svi poslovni subjekti se pojavljuju imenom, samo se spasiteljski fond titulira općenito. Kao da nema ime. 

Pitali smo i Kovačića i CERP. Kako se zove taj jedan američki fond i kakva je njegova uloga u spašavanju Jadroplova? Kovačić, naime, nije izvijestio koliko je Nijemcima plaćeno, koliko je dao HBOR, a koliko jedan američki fond i što oni dobivaju zauzvrat. Iz CERP-a su prije dva tjedna odgovorili da pripremaju odgovor i zamolili za strpljenje. Do danas odgovora nema. 

Vaša reakcija na temu