Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Držite kune u gotovini? Evo što je najbolje napraviti prije uvođenja eura
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Držite kune u gotovini? Evo što je najbolje napraviti prije uvođenja eura

Cijena zlata ne raste ujednačeno, već je kroz povijest uvijek najviše rasla u ekonomski nestabilnim vremenima, to jest u vremenima visoke inflacije i recesije

Hrvatska kuna, valuta koju koristimo gotovo 30 godina, uskoro prestaje vrijediti. Hrvatska uvodi euro, što znači da svi oni koji drže određeni dio svoje ušteđevine u kunama u gotovini moraju te kune zamijeniti za neki drugi oblik imovine dok one još vrijede. Iako se mnogi odlučuju za pohranu gotovine u banke, stručnjaci upozoravaju kako to nije najisplativija opcija jer novac u bankama ubrzano gubi vrijednost.

Naime, rekordna inflacija u samo godinu dana je umanjila vrijednost novčane štednje građana za čak 12.3%, što direktno pogađa one koji svoj novac drže u bankama. Prebacivanje kuna u banke stoga ne samo da ne štiti građane od inflacije, već garantira nastavak gubljenja vrijednosti teško zarađenog novca i u budućnosti. Pritom nije bitno ni radi li se o kunama ili eurima jer visoka inflacija podjednako smanjuje kupovnu moć svih fiat valuta.


Zlatne poluge i zlatnici kao zaštita od inflacije

U situaciji u kojoj novac vrijedi sve manje, zbog čega nije pogodan za dugoročnu štednju, štediše u svijetu, ali i u Hrvatskoj, sve se više okreću drugim, isplativijim oblicima štednje otpornim na inflaciju. Najpopularniji takav oblik štednje je ulaganje u investicijsko zlato - zlatnike i zlatne poluge u fizičkom obliku koji su tradicionalni način očuvanja vrijednosti u dugom roku. Glavni razlog zbog kojega štediše ulažu u zlato jest visok prinos kojeg takva vrsta štednje donosi. 

Naime, cijena zlata u proteklih je 20 godina u prosjeku rasla oko 8.3% godišnje, što je značajno više od prosječne stope inflacije u istom periodu te većine drugih oblika štednje i ulaganja. Kada se takav prinos usporedi s mizernim kamatnim stopama na štednju koje banke trenutno nude, postaje jasno zašto je zlato sve popularnija štednja u doba inflacije. 


Cijena zlata ne raste ujednačeno, već je kroz povijest uvijek najviše rasla u ekonomski nestabilnim vremenima, to jest u vremenima visoke inflacije i recesije. Primjer takvog perioda je Velika recesija koja je započela 2008. godine i za čije je vrijeme cijena zlata narasla za više od 200% u svega nekoliko godina, što je investitorima u ovaj plemeniti metal donijelo pozamašan prinos. U isto to vrijeme, dionice i većina drugih oblika ulaganja bilježili su velike gubitke. S obzirom na to da je nova recesija pred nama, mnogi očekuju velik rast cijene zlata u sljedećih nekoliko godina.

Investicijsko zlato - neoporeziva, likvidna i sigurna štednja

Osim što nosi visok prinos, investicijsko zlato u fizičkom obliku poluga i zlatnika ima i druge prednosti koje ga čine privlačnom alternativom za sve koji svoje kune žele zamijeniti u isplativiji oblik imovine. Ulaganje u zlato u potpunosti je oslobođeno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje pojedincu, bez obveza prema državi.

Također, investicijsko zlato vrlo je likvidna imovina koju je moguće unovčiti bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata. Štediša tako vrlo brzo može doći do gotovine, ako mu ona zatreba, a prosječna razlika između kupovne i otkupne cijene zlata od oko 2% višestruko je manja od prosječnog prinosa koje zlato nosi, što ga čini vrlo isplativim ulaganjem. 


Gdje i kako zamijeniti gotovinu za zlato?

Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer investicijskog zlata te ovlašteni distributer najpoznatijih švicarskih, njemačkih i austrijskih kovnica zlatnih poluga i zlatnika. Centar Zlata svoje poslovnice ima u najvećim hrvatskim gradovima, a kupnju je moguće obaviti i preko internetske trgovine.

Kupnja zlatnih poluga i zlatnika vrlo je jednostavan i brz proces, a kupljeno zlato ulagač može odmah preuzeti, bez dugog čekanja na isporuku. Ono što je bitno za sve koji gledaju kako spasiti svoje kune u gotovini je to da je u Centru Zlata kupnju investicijskog zlata moguće obaviti i gotovinom, bez plaćanja poreza. Centar Zlata klijentima također nudi i opciju besplatne pohrane kupljenog zlata u sigurnim sefovima, kao i 100% osiguranu dostavu zlatnika i poluga na kućnu adresu.

Ne čekajte da inflacija pojede i vašu štednju, već novac prebacite u investicijsko zlato - sigurno utočište u nesigurnim vremenima!

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783, a ponudu investicijskog zlata možete pogledati klikom OVDJE.

Vaša reakcija na temu