Foto: Pixabay.com DUBROVAČKO-NERETVANSKI STOŽER Novi testovi za koronavirus stižu tek za koji tjedan, to je prekasno

DUBROVAČKO-NERETVANSKI STOŽER Novi testovi za koronavirus stižu tek za koji tjedan, to je prekasno

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na tom području

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirana su još dva slučaja zaraze koronavirusom, pa je ukupni broj oboljelih 26. Sedam osoba je hospitalizirano, ali nitko nije na respiratoru dok je 19 u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. 

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je stanje u županiji stabilno, ali i dalje ozbiljno te je ispravio jutrošnju informaciju Nacionalnog stožera o jednom pacijentu na respiratoru u Dubrovniku.

- Bio je to lapsus, jer je riječ o KBC-u Dubrava, a ne Dubrovniku. Kod nas nitko zaražen nije na respiratoru - kazao je.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo naveo je kako su ukupno na analizu poslano 165 uzorka, a 26 ih je pozitivno. Rekao je kako se nova pošiljka zaštitne opreme raspoređuje te će ih sutra moći preuzeti zdravstvene ustanove u županiji. U protekla 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj kršenja samoizolacije, a u karantenu su smještene četiri osobe - tri hrvatska državljanina i jedna državljanka Grčke.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je od jučerašnje konferencije za medije utvrđeno ukupno četiri slučaja, dva u srijedu popodne i dva u četvrtak ujutro.

- Riječ je o bračnom paru koji se vratio iz Austrije, a isto je i s trećom osobom, i pretpostavljamo da su se tamo zarazili. Četvrti oboljeli je kućni kontakt već poznate pozitivne osobe pa smo iz te obitelji, koja je bila u samoizolaciji, uzeli uzorka te je moguće da će biti još pozitivnih - izjavio je Lakić.

Napomenuo je kako zasad testova za koronavirus ima, ali nema najave o skoroj nabavci novih.

- Imamo najavu za koji tjedan, ali to je kasno. Zato smo prenamijenili testove za neke druge pretrage. Idemo dan po dan - dodao je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je kako je svih sedam hospitaliziranih dobrog općeg stanja, kao i jedan liječnik bolnice koji je u samoizolaciji.

- Od jutros potvrđenih jedan je hospitaliziran, a od prethodnih sedam jedna je osoba jako dobrog općeg stanja, pa je puštena na kućnu njegu u samoizolaciju - istaknuo je Bekić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić potvrdio je kako je među novozaraženima i jedan liječnik Hitne pomoći koji je prije 20 dana bio u Austriji, a od prelaska granice je u samoizolaciji.

- Pet dana je imao vrlo blage simptome, grlobolju i blago povišenu temperaturu. Dobrog je općeg stanja i posljednja dva dana nema simptoma. Nadamo se da će uskoro ozdraviti i priključiti nam se u daljnjoj borbi - rekao je Lulić.

Apelirao je na građane koji zovu Hitnu pomoć kako je nužno govoriti istinu u odgovorima na pitanja koja su za timove Hitne pomoći od presudne važnosti. Načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako se uredno provode sve propisane odluke i mjere te dodao kako se policija prilagođava životnim potrebama građana.

- Tijekom prvog dana velika većina imala je uredne propusnice, ali imali smo primjer INA-e koja nije mogla izdati u kratkom roku velik broj propusnica pa smo, na primjer, propuštali kamione iz Rogotina prema Zračnoj luci Dubrovnik. Isti je slučaj bio s prijevozom prehrambenih namirnica. Jako mali broj je odvraćen, a nijedna osoba koja je prošla punkt nije bila na popisu za samoizolaciju - kazao je Pavličević te dodao kako je tijekom srijede policija obavila nadzor više desetaka osoba u samoizolaciji, ponajprije kontakata potvrđenih zaraženih, te su svi bili kod kuće.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61673, "");
Pregledaj komentare