Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dubrovnik se nada ostvariti 30% prošlogodišnjih turističkih brojki do kraja godine

Dubrovnik se nada ostvariti 30% prošlogodišnjih turističkih brojki do kraja godine

Uvodi se direktna linija iz Ljubljane prema Dubrovniku

O situaciji s turizmom u Hrvatskoj na početku ove turbulentne sezone, govorili su i u Temi dana dubrovački gradonačelnik Mato Franković te gradonačelnik Poreča Loris Peršurić

- Svako vrijeme nosi svoje izazove. Ono što je bitno za dubrovački turizam jest brzi oporavak, a to se može dogoditi putem avio linija. Veseli nas da od 15. lipnja kreće međunarodni avio promet, koji će se povećati u srpnju te posebno u kolovozu. Smatramo da ćemo ostvariti 30% prošlogodišnjih brojki do kraja godine, govorio dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Dodaje da to nije zadovoljavajuće, ali ističe da bi dubrovačko gospodarstvo dobili vjetar u leđa za početak nove sezone 2021. godine.

- Mi imamo i kruzerske goste, a to bi se tek nešto moglo dogoditi u kolovozu. Nisam optimističan po tom pitanju.

Ističe i da kreću s agresivnom kampanjom putem društvenih mreža te se nadaju da će zacrtano za ovu godinu ostvariti.

Brojke govore da je lani bilo deset puta više gostiju u ovo vrijeme u Hrvatskoj.

- Nedavno smo bili najugroženija županija, blizu smo Italije, no sve to je iza nas. Mjesta optimizmu ima, interes za Istru postoji, a naša je prednost da smo auto destinacija, ističe Loris Peršurić, dodajući da nema otkazivanja rezervacija koje su planirane za lipanj te srpanj i kolovoz. 

Ipak, preduvjet je da se granice otvore.

- U odnosu na prošli vikend imamo povećanje od 100% u odnosu na prošli vikend. Sezona će ipak biti specifična. Mi isto možemo predviđati 30 ili 40% u odnosu na prošlu godinu, no to ćemo sve vidjeti.

Prednost Istre je i što ima dosta autokampova. Preporuke HZJZ-a su da se više boravi na otvorenom.

- U kampove polažemo velike nade, već su otvoreni. Interes je jako velik, rezervacije koje su napravljene puno ranije ne otkazuju se. U Poreču su na prvom mjestu Bavarci, Slovenci te Austrijanci.

Peršurić se nada da bi ih mogli izvući rujan te listopad, "smiluje li se malo vrijeme", ističući da su oni uspjeli produljiti turističku sezonu proteklih godina.

No, ostaje problem. Što ako s dolaskom velikog broja ljudi dođe do širenje zaraze koronavirusa.

- Mi smo pripremili planove sukladno smjernicama HZJZ-a, naša je Opća bolnica spremna, došla su još četiri nova respiratora, a doći će ih još 10. Studentski dom je spreman za eventualne bolesnike, istaknuo je dubrovački gradonačelnik Franković u Temi dana.

Vaša reakcija na temu