Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dvije dobre vijesti iz Banovine i združeni pothvat HDZ-a i SDP-a
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Dvije dobre vijesti iz Banovine i združeni pothvat HDZ-a i SDP-a

Saša Varmuža je smijenjen s čela GK Trstenik zajedničkom akcijom političkih suparnika

PONEDJELJAK Združeni pothvat

Samo budala bi mogla povjerovati u objašnjenje da se na Trsteniku, u kvartu koji se najglasnije pobunio protiv otimačine javnih sadržaja putem novog GUP-a, prevrat i puč u gradskom kotaru dogodio pukom igrom slučaja.

HDZ je ondje na prepad smijenio predsjednika kotara Sašu Varmužu, a ruku mu je spremno pružio SDP. Sada se samo prave nevješti, saniraju štetu u javnosti i svi zajedno pokušavaju smisliti nekakvo suvislo obrazloženje. Zasad im baš i ne ide.

Varmuža je iznikao iz kvartovske ekipe koja se odavno dokazala, a angažmanom protiv izmjena GUP-a i ukidanja jedine rekreacijske zone na Trsteniku očito su isprovocirali politiku i kapital, koji smjenom podižu uloge.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li im građani odgovoriti. 

UTORAK Napredak

Andro Krstulović Opara, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika koji je već debelo u kampanji, u svom prvom govoru kao saborski zastupnik dramatično je upozorio na problem Zakona o sportu. Nije zvučalo loše: u svakom slučaju stranka je postigla napredak u odnosu na prošlu godinu kada je, recimo, Ante Sanader digao ruku protiv usvajanja ovog zakona i kasnije se pravdao da 'nije imao pojma o čemu se glasuje'.

Uglavnom, Krstulović Opara se dosta trudi, samo što mu to neće biti dovoljno ukoliko njegov HDZ nastavi sa starom pričom izigravanja zakona, morala i zdravog razuma, barem što se tiče hrvatskog nogometa.

Na vlasti su, sve je u njihovim rukama: tek kad se riješe mafije i onih koji joj drže ljestve možemo ozbiljno pričati o vjerodostojnosti i planovima za Split.

SRIJEDA Spektakl

Dvije lijepe vijesti iz Banovine i oko nje.

Prva, nasilnik koji je iz čista mira nasrnuo na ženu koja ondje radi osuđen je na maksimalnih 30 dana zatvora. Postupak jest trajao šest mjeseci - a vjerojatno će i nešto dulje zbog očekivanih žalbi - ali napokon je stigla jasna poruka da se šakama problemi ne rješavaju, nego samo izazivaju.

I druga vijest, još spektakularnija: u tko zna koliko godina netko je iz gradske uprave dobio otkaz.

Gospođa se punih deset dana nije pojavila na poslu, pa se čak ni poslovično dobrohotni šefovi više nisu mogli praviti blesavi.

Kažu da se njeno radno mjesto zasad neće popunjavati, ali to je već druga priča...

ČETVRTAK Bezobrazluk

Mislili smo da se uhljebljivanjem žena, sestara i ostale rodbine dosegao vrhunac bezobrazluka u Stanoupravi, ali grdno smo se prevarili. Uvijek može luđe.

Gradska tvrtka koja zapošljava skoro tri puta više ljudi od konkurencije koja se bavi istim poslom i ima otprilike jednak broj zgrada za održavanje, otkrilo se, u zadnje vrijeme davala je pozajmice privatnim poduzećima. I to ne bilo kome, već tvrtkama blisko povezanima s gradonačelnikovim prijateljem i donatorom Stipom Mađorom.

Koji je, usput budi rečeno, u isto vrijeme i potpredsjednik Nadzornog odbora Stanouprave.

Nesretni Mađor, naravno, o cijelom poslu navodno ništa nije znao jer je uprava tvrtke pozajmicu prigodno razlomila na tranše po 200 tisuća kuna, taman da se i on i njegov partner Danijel Jukić gotovo pa iznenade kad ugledaju pare na računu. Mašala.

Je li lova za Turističku palaču i hotel u Vukovarskoj - zbog kojega smo usred ljeta trpjeli krkljanac - uzeta doslovno s računa privatnih zgrada? Nemamo pojma jer se podatak krije, ali ništa nas više ne bi iznenadilo..

PETAK Sletjela Roda

...kao što nas ne iznenađuje ni probitačnost Baldasarovog gradskog vijećnika Damira Ćosića, rečenog Rode.

Nakon što mu se pastorka skrasila u gradskoj tvrtki Splitska obala, red je došao i na kćerku koja je profesionalnu sreću pronašla u zagrebačkom ZET-u. Bez natječaja, dakako.

Čestitamo, ako ništa drugo onda zato što barem njenih desetak tisuća kuna nećemo plaćati iz naših džepova.

SUBOTA Bravo!

Turska kula polako se ali sigurno pretvara u simbol građanskog aktivizma i poligon na kojemu ćemo moći jasno testirati dobru volju, sposobnost i viziju svake buduće gradske vlasti, njenu sposobnost da barem osluhne što građani misle i žele.

Nakon bezbroj volonterskih akcija čišćenja, nakon sjajne inicijative gradskog kotara koji je osmislio, naručio i predstavio veliki projekt uređenja javnih sadržaja, ove subote dobili smo simboličnu trešnju na cijeloj toj torti.

Učenici Škole likovnih umjetnosti oslikali su desetak klupa motivima s djela slavnih svjetskih umjetnika i tako u još uvijek zapušteni prostor unijeli dašak čiste pozitivne energije.

Bravo oni, ali bravo i splitski HSLS koji je - moramo priznati - baš na Turskoj kuli također bio dosta angažiran i motiviran. Ajde, barem nešto.

NEDJELJA Kućice

Brat-bratu deset tisuća eura koštat će jedna kućica na Božićnom sajmu na Rivi i oko nje, kad se sve zbroji. Skoro svaka kućica osim one jedne na Voćnom trgu. Za nju se već više-manje zna tko će je dobiti.

Nemamo problema s deranjem poduzetnika jer će oni sami procijeniti isplati li im se riskirati, mada izgleda da se sve kreće u smjeru industrijskog ugostiteljstva i poligona za velike igrače. A to znači i da će duh kućica malo-pomalo mutirati...

Ali imamo problem s trošenjem zarađene gradske love: toplo se nadamo da se Turistička zajednica, gradske tvrtke i Banovina neće ponovno osramotiti izborom programa i žmirenjem na širenje štekata. I da im neće ponovno pasti na pamet slijevati lovu u stranačke marketinške agencije.

Vaša reakcija na temu