Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DVIJE PONUDE Bajamontuša ide prema realizaciji

DVIJE PONUDE Bajamontuša ide prema realizaciji

Glavni projekt treba biti gotov u roku od 60 dana

Nakon što je Banovina sredinom rujna raspisala  poziv za izradu glavnog projekta obnove Spomenika vodi - monumentalne fontane u Splitu u četvrtak ujutro su stigle dvije ponude.

Za fontanu poznatiju kao Bajamontuša usluge su ponudile arhitektica Nives Aničić te Arching Studio. Vrijednost ponude Aničić je 69.250 kuna bez PDV-a, dok je Arching Studija 38.750, odnosno s porezom 47.500 kuna.

Nakon što Grad izabere ponudu, glavni projekt treba biti gotov za 60 dana.

U Banovini se tako nastavljaju aktivnosti oko projekata kao da nema raskola u vladajućoj koaliciji.

Što se tiče fontane, u ožujku prošle godine, podsjetimo, gradonačelnik Andro Krstulović Opara na skupu akademika je najavio kako su se stekli uvjeti za obnovu Spomenika vodi.

Nedugo nakon, imenovao je Marijana Čipčića, djelatnika Muzeja grada, profesora povijesti i arheologa, koordinatorom obnove Monumentalne fontane.

Odluka o gradnji je, dodajmo, donesena na Gradskom vijeću prije četiri godine nakon što je prošla Komisiju za spomenike.

Budući da nije bila dostupna originalna dokumentacija na temelju koje bi se faksimilno obnovila fontana, nađeno je kompromisno rješenje o gradnji fontane koja bi maksimalno poštovala izgled izvorne. Trebala bi imati i grb Grada.

Monumentalnu fontanu, ponovimo, zamislio je tadašnji gradonačelnik Antonio Bajamonti kao krunu velikog događaja, obnove vodovoda s Jadra čime je Split nakon tisuću i pol godina ponovno dobio pitku vodu.

Srušena je odlukom komunističkih vlasti 30. svibnja 1947. godine, u komadiće 'smrvljena' dinamitom, a nekoliko ulomaka spasio je solinski slikar Vjekoslav Parać.

Vaša reakcija na temu