Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dvojica radnika Čistoće pali na testu za droge, dobili su otkaz

Dvojica radnika Čistoće pali na testu za droge, dobili su otkaz

Kontrole se redovito provode

U splitskoj komunalnoj tvrtki Čistoća od početka 2020. godine napravili su tri izvanredne kontrole zaposlenika na prisutnost narkotika. Kod dvojice radnika ustanovljena je prisutnost više vrsta droge pa su po važećem pravilniku po kratkom postupku dobili izvanredni otkaz zbog teške povrede obveza iz radnog odnosa. 

'Redovito provodimo kontrole zaposlenika na alkohol i narkotike i postupamo u skladu s pravilnikom', kazao nam je direktor Čistoće Lukša Regjo

Do sada su u Čistoći napravljene tri izvanredne kontrole za drogu. Nasumice je odabrano sedam, osam djelatnika za svaku kontrolu te su poslani na Medicinu rada. 

Ukoliko se preliminarnim testom utvrdi prisutnost narkotika u organizmu, zaposlenici se šalju na Zavod za sudsku medicinu na kontrolu urina i krvi. 

Nalazi Zavoda imaju snagu dokaza i mogu se koristiti u eventualnim sudskim postupcima do kojih može doći ukoliko radnici smatraju da im je otkaz nezakonito uručen, odnosno, da je nalaz nevaljan. 

Kontrolu alkoholiziranosti u Čistoći provode duže, i za to su osposobljeni sami zaposlenici. Tolerancije nema, nije dozvoljena ni najmanja koncentracija alkohola. Prema pravilniku, zaposlenik se šalje na niže plaćeno radno mjesto te mu se, ovisno o koncentraciji alkohola, odbija od plaće nekoliko mjeseci. Ukoliko se ponovi, slijedi otkaz. 

U Čistoći su imali manji broj slučajeva alkoholiziranosti zaposlenika, ali nitko u tom stanju nije po drugi put uhvaćen pa po tom osnovu nije bilo otkaza.

Vaša reakcija na temu