Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Dyxy je utočište djeci s jezičnim teškoćama: 'Kasni se s dijagnostikom'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Dyxy je utočište djeci s jezičnim teškoćama: 'Kasni se s dijagnostikom'

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

'Dyxy' je županijska udruga za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učenja. Jedna je od brojnih udruga na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

'Udruga je svoje početke imala u okrilju Gradske knjižnice Marka Marulića, odnosno knjižnice Spinut gdje smo pokušavali pomoći djeci s teškoćama čitanja kroz radionicu naziva 'Čitajmo zajedno'. Kad je broj djece prerastao prostorne mogućnosti knjižnice, osnovali smo udrugu - 21. studenog 2007. - i dobili dvije prostorije za rad u Gradskom kotaru Spinut', istaknula je viša knjižničarka, a danas umirovljenica Meri Butirić.


Snježana Jurica i Meri Butirić


Prof. Butirić, inače, idejna je začetnica organizacije i njena predsjednica od osnutka do danas. Uz nju je i tajnica te jedina zaposlenica Snježana Jurica, za koju kaže kako je ujedno duša Dyxyja. 

Udruga Dyxy: Županijska udruga za djecu i mlade s teškoćama čitanja, pisanja i učenja djeluje na području Splitsko-dalmatinske županije. Okuplja građane različitih profila - uključujući učitelje, razne stručnjake i roditelje - koji se bave specifičnim teškoćama kao što su disleksija, disgrafija, diskalkulija, dislalija, blaži oblici autizma, ADHD - ili se pak zanimaju za njih. 

Misija je udruge pomoći djeci i mladima s teškoćama čitanja, pisanja i učenja kao i djeci, odnosno mladima bez adekvatne roditeljske skrbi te roditeljima/skrbnicima savjetima i edukacijama. Čini to kroz sljedeće aktivnosti: dijagnostika, logopedske radionice, radionice pomoći u učenju, pedagoške radionice, kreativne radionice (filmska, dramska i likovna), edukacije i savjetovanja roditelja/skrbnika, neurofeedback terapija (NFB), terapija senzorne integracije, terapijsko jahanje u suradnji s Udrugom UTI TOMS iz Trogira, organiziranje predavanja, susreta, seminara te drugih oblika razmjene novih iskustava i primjera dobre prakse, educiranje učitelja kroz predavanja u odgojno-obrazovnim ustanovama, educiranje studenata Sveučilišta u Splitu (budućih učitelja). 

Ujedno je nastavna baza za studente Učiteljskog studija Filozofskog fakulteta u Splitu kroz kolegij Socijalizacija i motivacija u razredu. Valja napomenuti kako se pridružuje i srodnim događanjima u organizaciji drugih udruga i odgojno-obrazovnih ustanova. Prisutna je ponajprije u većem broju osnovnih škola na području Srednje Dalmacije, ali i šire - primjerice, stručna suradnica Dyxyja održala je niz predavanja s radionicama na temu vršnjačkog nasilja u OŠ Otok u Zagrebu.

Na upit o najvažnijim projektima koje su u okviru udruge realizirali, predsjednica je uzvratila kako su brojni, no izdvojila je četiri. Naglasila je pritom kako ih radije naziva programima jer djelovanje kakvo obuhvaćaju treba biti kontinuirano da bi polučilo rezultate. 

'Programima kao što su 'Prevencija vršnjačkog nasilja: ŽIVIMO MIR', 'Rana detekcija specifičnih teškoća učenja' - koji su još u tijeku - te 'Volonteri: mladost-snaga-svjetlost'  (volonterske aktivnosti Udruge Dyxy ), 'Roditeljstvo u krugu ljubavi' (jačanje roditeljskih znanja i vještina) nastojimo pomoći djeci sa specifičnim teškoćama kroz radionice i terapije te educirati roditelje/skrbnike i javnost, utjecati na školski sustav, utjecati na gradske, županijske i državne institucije u svrhu unapređivanja brige za djecu i mlade s teškoćama. Ublažavati teškoće i učiti može se i na drugi način jer su sva djeca sa specifičnim teškoćama zapravo samo djeca koja uče na drugi način.

Uz svakodnevan rad, tu su i vesela druženja u kreativnim radionicama kao i učenje engleskog jezika s volonterima iz inozemstva preko svjetske platforme za volonterstvo ImpacTrip iz Portugala. U početku nismo ni znali što ćemo s mladima iz Japana, Meksika, USA, Njemačke, međutim ubrzo se pokazalo da djeca s njima izvrsno savladavaju engleski. Volonteri bi ujedno na kraju svakog boravka prezentirali svoju zemlju, stoga su djeca dvostruko dobivala. Svjesni sve veće otuđenosti roditelja i djece, zbog poslovnih okolnosti, svake godine organiziramo zajednička druženja na terapijskim jahanjima u prirodi gdje se jedni i drugi prepuste igri', iznijela je prof. Butirić. 

U udruzi su stava kako bi bilo korisno organizirati veći skup udruga i institucija koje se bave ovom problematikom s ciljem razmjene iskustva i utjecaja na javne politike kako bi se djeci s teškoćama iz jezičnog spektra pomoglo u školskom sustavu. Smatraju kako nastavnici, nažalost, nisu educirani za njihovo prepoznavanje. Iz tog razloga, uvjereni su, djeca s teškoćama bez obzira na svoju inteligenciju proživljavaju teške periode odrastanja, učenja u potpunom nerazumijevanju okoline i često su žrtve zlostavljanja kako vršnjaka tako i roditelja koji im ne znaju pomoći, a koji paralelno postavljaju velika očekivanja. 

'Od osnutka udruge zagovaramo da se jezične teškoće ne dijagnosticiraju na kraju drugog razreda osnovne škole. Učenike se do tada već stigmatizira ili kao glupe ili kao lijene, gube samopouzdanje pa se povlače u sebe, a nastaju i brojni drugi brojni problemi. Danas imamo brojne sofisticirane alate da u ranoj dobi, još u vrtiću uočimo da će neko dijete razviti poneku od teškoća i već tada se s njim može raditi kako bi pripravno ušlo u školski sustav', pojasnila je predsjednica. 

Funkcioniranje organizacija civilnog društva, pa tako i ove, ne bi bilo moguće bez financijske podrške. Prošle godine pružili su joj je Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Solin, Zračna luka, Split parking...

'Javljamo se na brojne natječaje - nekad s više sreće, nekad s manje. Radimo uvijek bez obzira na sredstva, nikad ne odbijamo djecu iako je sve teže. Jezične teškoće specifične su kod svakog djeteta, zbog čega je individualan rad najbolji vid rada. Za takvo što potreban je velik broj stručnjaka, volontera i nadasve prostor', dodala je naša sugovornica. 

Građani se predstavnicima udruge Dyxy mogu obratiti direktno na splitskoj adresi Matoševa 29. Raspoloživi su i na e-mail adresi udruga-dyxy@gmail.com te na broju 098 138 0693. 

'Stručna suradnica OŠ Dobri jednom me nazvala i rekla da djeca koja dolaze u našu udrugu nisu samo popravila svoje ocjene, nego su i postala bolja u svakom pogledu. U udruzi, naime, vide svoje vršnjake sa sličnim problemima, ne osjećaju se kao Pale samima na svijetu. Ujedno, mi smo uvijek tu za njih i udruga za njih ne podrazumijeva samo mjesto gdje savladavaju školsko gradivo, već i mjesto druženja, susreta, razumijevanja - utočište u kojem se osjećaju zaštićeno i dobro', zaključila je. 

Vaša reakcija na temu