Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Ekološka proizvodnja u srcu Splita
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Ekološka proizvodnja u srcu Splita

Južnoafrikanac se preselio u Hrvatsku i pokrenuo pogon za proizvodnju biodezinficijensa i deterdženata

Posjetili smo tvrtku 'Robotic Solutions' koja se bavi proizvodnjom biodezinficijensa i deterdženata. Njezin osnivač je Keith Kirby, Južnoafrikanac koji se u Hrvatsku zaljubio sada već daleke 2003. godine, u Split se s obitelji doselio prije sedam godina, a prošle godine se odlučio za pokretanje vlastitog pogona za proizvodnju ekoloških proizvoda.

Kirby je diplomirani inženjer strojarstva, radio je u nekoliko multinacionalnih kompanija u Japanu i Njemačkoj, a nakon što je u Južnoafričkoj Republici vodio nekoliko tvrtki, odlučio se skrasiti u Splitu.

- Glavna vodilja je bila da rad bude usredotočen na razvoj ekološki prihvatljivih proizvoda. Tako smo se odlučili usmjeriti na proizvodnju organskih dezinficijensa i sredstava za čišćenje. Također, proizvodimo i deterdžente, koje smo plasirali na tržište početkom 2022. godine - kaže nam Keith na početku druženja u prostorijama njegove tvrtke, koja se nalazi u središtu Splita.


Što je to točno biodezinficijens?

- Bio znači ekološki prihvatljiv, poznat i kao zelen. Dezinficijens je kemijsko sredstvo koje se posebno koristi na svim površinama i u vodi za uništavanje, ili značajno smanjenje koncentracije patogena, poput bakterija, virusa i gljivica. Naš proizvod je biorazgradivo i ekološko dezinfekcijsko sredstvo, koje je najučinkovitiji prirodni dezinficijens na tržištu.

Gdje kupiti proizvode?

- Proizvodi se mogu naručiti za fizičke osobe preko našeg web shopa, a za poslovne subjekte preko našeg odjela prodaje. Trebalo nam je puno vremena da registriramo i laboratorijski ispitamo proizvod prema europskim normama. Smatramo etičnim i iznimno važnim opsežno testiranje našeg proizvoda kako bismo bili sigurni da radi točno u skladu s našim navedenim tvrdnjama.

 

Glavni sastojak proizvoda je hipoklorna kiselina?

- Ona nastaje u specifičnim elektrokemijskim uvjetima kombinacijom vode, soli i električne energije. Imamo sofisticirani stroj za obrnutu osmozu koji izvlači sve kemikalije i nečistoće u vodi. Dodamo slanu otopinu soli i koristimo vrlo jaku električnu struju koja oslobađa CL koji se zatim veže s vodikom i kisikom za stvaranje veze hipoklorne kiseline HOCL. Imamo poseban instrument koji testira površinu na broj bakterija. Uzimamo bris površine i mjerimo broj bakterija. To obično ne uspije iako je očišćeno. Zatim očistimo i dezinficiramo površinu našim proizvodom, potom ponovno obrišemo površinu i to pokazuje učinkovitost. Kad naši klijenti to vide na djelu, vjeruju u moć proizvoda. 



Zaposlenici?

- Kako se budemo razvijali, tako će i rasti broj zaposlenika. Sretan sam što imam grupu ljudi koja ima veliku volju za rad i vrlo je sposobna. Naučili su brzo raditi i velik su dobitak za tvrtku - zaključio je Keith Kirby.




Vaša reakcija na temu