Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ekonomski fakultet u Splitu partner u inovativnom projektu Capacity2Transform za digitalnu i zelenu tranziciju u srednjoj Europi!
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

Ekonomski fakultet u Splitu partner u inovativnom projektu Capacity2Transform za digitalnu i zelenu tranziciju u srednjoj Europi!

Cilj je rješavanje ključnih izazova s kojima se suočavaju CCI i mala i srednja poduzeća u segmentu održivog turizma

S ciljem poticanja digitalne i zelene tranzicije u srednjoj Europi, projekt Capacity2Transform (C2T) pokrenuo je prve aktivnosti, postavljajući temelje za transformacijsko putovanje kroz kulturne i kreativne industrije (CCI) i sektore održivog turizma. Ovaj projekt, predvođen Primorskim Tehnološkim Parkom (Slovenija) i s 10 partnerskih organizacija, simbol je napretka i suradnje unutar Interreg Central Europe Programa.

Cilj projekta C2T je rješavanje ključnih izazova s kojima se suočavaju CCI i mala i srednja poduzeća u segmentu održivog turizma, koji se prilagođavaju te time sudjeluju u digitalnoj i zelenoj tranziciji. Projekt je odgovor na nesigurnosti i izazove koje digitalne i zelene tranzicije, naglašene pandemijom COVID-19, te nedostatka prethodno razvijenih vještina unutar ciljanih industrija i regija.

Prva faza projekta osmišljena je kao osnova za izgradnju okvira koji će povećati kapacitete ciljanih poduzeća. To uključuje niz strategija usmjerenih na razvoj zajedničkog razumijevanja digitalnih i zelenih transformacija. Glavni cilj je integracija CCI i malih i srednjih poduzeća u održivom turizmu u šire inicijative digitalne i zelene tranzicije, s ciljem poticanja značajnih promjena u vještinama, znanju i prilikama diljem regije.

Pokretanje inovacije kroz suradnju

Središnji cilj prve faze misije je olakšavanje poduzetničkog otkrića i uspostava alata za mjerenje kompetencija u područjima digitalni, zelenih i kreativnih (DGC) kompetencija. Ti alati ne samo da identificiraju trenutne probleme i potrebe, već oblikuju strategije i akcijske planove prilagođene jedinstvenim uvjetima u svakoj regiji. Uključivanje partnera poput Ekonomskog Fakulteta Sveučilišta u Splitu naglašava suradničku etiku C2T-a, iskorištavajući prekograničnu stručnost i resurse za maksimalni utjecaj.

Kako C2T napreduje, sljedeće aktivnosti otvaraju put za provedbu pilot projekata i inicijativa za izgradnju kapaciteta u devet zemalja srednje Europe. S vizijom usavršavanja više od 1000 predstavnika i poticanja transnacionalne suradnje među više od 200 malih i srednjih poduzeća, projekt će razviti 90 inovativnih akcijskih planova u području digitalno-zeleno-kreativnog, označavajući značajan skok prema održivoj i digitalno osnaženoj budućnosti za kulturne i kreativne sektore.

Kao dugoročni rezultat projekta percipiraju se dvije inovativne platforme: MediaFactory i KnowledgeFactory. MediaFactory je posvećena oblikovanju i distribuciji sadržaja usredotočenog na zelenu i digitalnu tranziciju, dok će KnowledgeFactory služiti kao središnje mjesto za trajnu suradnju između organizacija za podršku poslovanju i istraživačkih organizacija.

Osnaživanje kreativnih umova za održivu budućnost

Digitalna i zelena transformacija predstavljaju novo doba inovacija, održivosti i međusektorske suradnje, obećavajući otključavanje transformacijskog potencijala kulturnih i kreativnih industrija te sektora održivog turizma u srednjoj Europi.

Za daljnje informacije posjetite službenu web stranicu Capacity2Transform ili kontaktirajte tim za koordinaciju projekta na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

https://www.interreg-central.eu/projects/capacity2transform/

https://digital-green-creative.eu/

https://www.facebook.com/capacity2transform/

https://www.linkedin.com/company/capacity2transform/

https://twitter.com/Capacity2T

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije u sklopu Programa Interreg Srednja Europa.

Vaša reakcija na temu