Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić EMOCIJE U SUDNICI Bekavac i Giljanović se pomirili! Zagrlili se i poljubili, potekle su i suze

EMOCIJE U SUDNICI Bekavac i Giljanović se pomirili! Zagrlili se i poljubili, potekle su i suze

Počelo je suđenje Ivanu Giljanoviću za pokušaj ubojstva Marka Bekavca, i to prilično neuobičajeno

U Splitu je počelo suđenje Ivanu Giljanoviću, profesoru kineziologije, optuženom za pokušaj ubojstva Marka Bekavca u kafiću Clo na Kmanu 1. svibnja prošle godine. Na kraju ročišta optuženi i žrtva su se pomirili. Zagrlili su se i poljubili, potekle su i suze. 

Giljanović je na početku suđenja rekao da optužnicu ne priznaje i da se ne osjeća krivim, dok je njegov odvjetnik Marijo Vuković kazao kako će dokazati da nije počinio kazneno djelo opisano u optužnici. Podsjetio je kako tužilaštvo nije uzelo u obzir snimke na kojima Bekavac prijeti Giljanoviću i njegovoj obitelji mjesecima prije obračuna u kafiću Clo. 

Odmah je to potvrdio i Bekavac koji je danas saslušan kao prvi svjedok. 

'Sam sam kriv za ovo što se dogodilo. Nisam zainteresiran za kazneni progon jer ja sam taj koji je doveo sebe i Giljanovića u ovu situaciju, a on mi je puno pomogao. Bio sam ovisan o heroinu, a on me primio kod sebe da se skinem s droge. Bio sam mu zahvalan. Uz njegovu asistenciju skinuo sam se s heroina. Primio me obiteljski, međutim, vidio sam da je život uz novac ljepši pa sam počeo razmišljati da od njega uzmem novac. Slao sam mu poruke. Njemu i ženi kada nije bio dostupan. Bio sam uporan. Sve sam, samo bezopasan nisam. Nosio sam pištolj sa sobom, Ivan je vjerojatno mislio da ga imam i taj dan u Cloa. Znao je kako razmišljam, bio mi je prijatelj. Znao je da sam opsjednut, kod njega se pojavio strah. U Cloa je bilo neizbježno da stradam. Čovjek nije imao izbora', kazao je Bekavac, koji je kao maloljetnik kažnjen s pet godina zatvora zbog ubojstva mladića na Bačvicama. 

'Čovjek je morao pucati više puta jer nisam pao'

Prepričao je potom što se događalo u splitskom kafiću. Obrazložio je sutkinji Višnji Strinić zbog čega je Giljanović bio primoran ispaliti više hitaca u njega. 

'Gurnuo sam ga: 'Sidi sad ćemo razgovarat.' Prijeteći nastupam, čovjek se sigurno smatrao ugroženim. Sigurno je bio i uvjeren da imam pištolj sa sobom. Udario sam pepeljarom o stol: 'Ovo je moj grad!' Ovo nije bio pokušaj ubojstva. Da me htio ubiti, pucao bi mi u prsa, a ne u noge. Instinktivno me pogodio s više metaka jer ja nisam pao. Da sam odmah pao, sve bi završilo. Smatram da sam ja krivac. Analizirao sam njegovo ponašanje koje je prema meni bilo više nego kvalitetno. Zahvaljujem Bogu što sam danas dobro i nemam više nikakve posljedice. Ja sam Super Mario, trčim i kupim one gljive. Neka sam dobio što sam dobio, sve sam zaslužio. Nije bilo svađe u kafiću. Ja sam se derao da hoću novac, a taj dug je bio samo u mojoj glavi. Sramota je da iznuđujete onog koji vam je pomogao i omogućio da se skinete s heroina. Čovjek je morao pucati više puta jer sam još bio na nogama pa se nije riješio opasnosti. Trčao sam 30, 40 metara dok nisam pao', kazao je Bekavac, koji je preživio nekoliko napada u kojima je imao teške ozljede glave, mozga, ruku i nogu, a krajem prošle godine metak ga je pred kućom pogodio u vrat. 

Kada je završio sa svojim svjedočenjem, okrenuo se prema Giljanoviću i kazao mu: 'Izvini, falio sam, oprosti…'

'Iskreno ti se izvinjavam, ali moraš znati da je bio uništen život moje obitelji, da si me odvojio od djece 14 mjeseci. Pred ovim sudom želim ti dati ruku mira iz dubine duše kao kršćanin', kazao je na kraju Giljanović. 

'Ne moraš se ispričavati, ja sam krivac, ja sam momak na lošem glasu', replicirao mu je Bekavac, koji je na odlasku iz sudnice tražio da još jednom zagrli 'svog brata, svog ćalu'. 

Vaša reakcija na temu