Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
EMOTIVNO U VUKOVARSKOJ Zapaljene svijeće u sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje

EMOTIVNO U VUKOVARSKOJ Zapaljene svijeće u sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Na početku ulice postavljeno je 30 bijelih križeva

Na početku Vukovarske ulice u Splitu, kraj spomenika 'I u mom gradu Vukovar svijetli', zapaljene su svijeće u sjećanje na žrtvu Vukovara.

U blizini spomenika je postavljeno 30 replika vukovarskih bijelih križeva. Radi se o radu učenika srednje Obrtno tehničke škole iz Splita, a popodne su upaljenje svijeće kraj križeva, u spomen na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Župan Blaženko Boban je istaknuo kako mnogi nisu u Vukovaru i Škabrnji, ali to ne znači da je plamen išta manji za one koji su to zaista zaslužili.

Posebno je naglasio trud djece iz Obrtno tehničke škole.

- I na taj način su pokazali da i oni osjećaju branitelje koji su kroz Vukovar doprinijeli stvaranju hrvatske države - rekao je.

Poslao je poruku stanovnicima cijele županije.

- I tvoje svjetlo, prijatelju, na tvom balkonu, na tvom prozoru, u dvorištu i u tvom kotaru  ima jednak značaj kao i ono koje će se paliti u Vukovaru i Škabrnji, ali si zato sačuvao mnoge druge živote zbog toga - zaključio je župan.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara se također posebno zahvalio učenicima koja su nas, kako je rekao, razgalila  instalacijom.

- Djelo je pokazalo što je sjećanje, a to je da mladi rođeni puno godina nakon žrtve Vukovara i Škabrnje se prisjećaju značaja na najljepši mogući način - rekao je.

Također, pozvao je sugrađane da upale svjetlo na prozoru i ispred kuće.

- I neka se pozabave na nekoliko minuta svojim najmlađim ukućanima i objasne što je žrtva Vukovara i Škabrnje.

Slobodu imamo zahvaljujući ljudima koji su krvarili za nju. Ovo su trenutci molitve i zahvale - podvukao je.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša Ivan Turudić je izrazio zadovoljstvo što su se, unatoč epidemiji okupili i na dostojanstven način prisjetili žrtve, muke, patnje i branitelja Vukovara.

 - Ovom gestom, nadam se, i njihovim obiteljima omogućavamo jedno lakše trpljenje - poručio je Turudić.

Akciju 'I u mom gradu Vukovar svijetli', podsjetimo, pokrenula je dr. Vini Rakić prije 22 godine u Splitu. Od tada se održava svake godine, a proširila se diljem Hrvatske u čast grada heroja. Proteklih godina brojni Splićani su palili svijeće diljem Hrvatske, ovaj put zbog sprječavanja širenja koronavirusa svijeće ispod spomenika Lumin su zapalili vrh splitske i županijske vlasti, predstavnici braniteljskih uduga i lokalni vijećnici.



Vaša reakcija na temu