ENERGETSKA OBNOVA KBC-a: Od sljedećeg tjedna na Firulama se uvodi plin!

ENERGETSKA OBNOVA KBC-a: Od sljedećeg tjedna na Firulama se uvodi plin!

Procjena je da će uvođenje plina uštedjeti energiju oko 50 posto financijski, a uređenje Pulmologije dovest će do ušteda od 30 posto

Splitska bolnica na Firulama od sljedećeg tjedna uvodi plin, a za Križine će se također pronaći način za priključiti na plinsku distributivnu mrežu. Uvođenjem plina, procjenjuje se da će se godišnje uštedjeti oko 1,1 milijun kuna. Osim plina, novost je i da će u travnju početi energetska obnova Klinike za plućne bolesti.

Tim povodom, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar obišao je splitski KBC. U obilasku s ministrom su bili i župan Blaženko Boban, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ravnatelj dr. Julije Meštrović te Graciano Rudan iz tvrtke Esco Energy, izvođač energetske obnove.

- Rješavanje stambenog pitanja mladih je prioritet, ali smo zadnjih godinu i pol dana smo puno radili i na energetskoj učinkovitosti. Obnavljamo oko 1000 zgrada, u vrijednosti više od 5 milijardi kuna, a radimo i energetsku učinkovitost pomoću ESCO modela. KBC Split je najveći primjer takvog ulaganja, uložili smo više od 146 milijuna kuna, 40 posto sredstvima države dok je ostatak uložio privatni partner kojemu će bolnica narednih 14 godina vraćati iz uštede njegov udio – kazao je Štromar najavljujući i uvođenje plina riječima da će 'za koji dan' partner dobiti odobrenje za priključenje.

Ravnatelj splitskog KBC-a je istaknuo da je energetska obnova Klinike za plućne bolesti te uvođenje plina u bolnicu jedan od strateških ciljeva koji su zacrtali.

- Procjena je da će uvođenje plina uštedjeti energiju oko 50 posto financijski, a uređenje Pulmologije dovest će do ušteda od 30 posto – kazao je.

Rekao i ja da prilikom radova koji će trajati do konca lipnja komfor pacijenata neće biti ugrožen kao što nije bio ni kada se do sada obnavljala bolnica na taj način. Župan i gradonačelnik su poslali zajedničku poruku o važnosti splitske bolnice kojoj gravitira i do milijun i pol stanovnika.

Gradonačelnik je istaknuo kako je bolnica najveći poslodavac u gradu, broji 2200 zaposlenih, dok je župan više puta naglasio kako se na svim razinama, posebice na nacionalnoj, treba posvijestiti važnost KBC-a i da treba imati poseban status u svakom pogledu. 

Složni su i oko važnosti gradnje Objedinjenog hitnog bolničkog prijema.

- Koliko god da košta – podvukao je gradonačelnik.

Štromar je, dodajmo, obišao i bazene na Poljudu. Krajem prošle godine, tamo je također dovršen projekt energetske obnove kojim je osigurano smanjenje potrošnje energije od 71 posto te godišnja ušteda na energentima od gotovo 3.4 milijuna kuna.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(41460, "");
Pregledaj komentare