Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/N1 Epidemiologinja objavila tko će trebati treću dozu: 'Krećemo početkom jeseni'

Epidemiologinja objavila tko će trebati treću dozu: 'Krećemo početkom jeseni'

Dijana Mayer kazala je da pozdravljaju odluku o otvaranju zatvorenih dijelova kafića

'Početak je četvrtog vala. Situacija, nažalost, nije dobra. Ovaj tjedan imamo porast broja slučajeva od 20 do 25 posto s obzirom na prethodne tjedne. Kako završava ljeto, kako se ljudi vraćaju u svoja mjesta prebivališta i na radna mjesta, tako nam raste broj testiranja, vidimo da imamo porast broja novooboljelih. Više nam je značajniji broj hospitaliziranih, odnosno pacijenata s teškom kliničkom slikom kojima je potrebna pomoć u vidu respiratora - rekla je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, gostujući na HRT-u.

- To nam je jedan od važnih pokazatelja zbog bolničkog sustava, da se ne optereti naglo. Bolnice su spremne za prihvat bolesnika, ali bilo bi idealno da je što manji broj hospitaliziranih - rekla je Mayer.

Istaknula je kako više od 80 posto hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru nije cijepljeno.

- To je razlog zašto apeliramo na građane da se cijepe. Cjepivo štiti od teških oblika bolesti. Nije svejedno hoćemo li se razboljeti i imati blagu kliničku sliku ili ćemo imati tešku upalu pluća gdje ćemo završiti na intenzivnoj njezi, na respiratoru - poručila je.

Obje doze cjepiva protiv koronavirusa primilo je 51 posto odraslog stanovništva. Na upit hoće li morati primiti i treću dozu, Mayer je rekla da se o tome razgovara i da će se vjerojatno ići u primjenu.

- S trećom dozom će se vjerojatno krenuti početkom jeseni i to će biti starije skupine, imunokompromitirani i s težim kroničnim bolestima - rekla je.

Upitana je li turistička sezona krivac za porast broja zaraženih, Mayer je rekla kako na turističku sezonu svi možemo biti ponosni i zadovoljni.

- Sretni smo da nam je srpanj i kolovoz ovako dobro prošao u smislu novooboljelih. Zadovoljni smo brojem turista. Ljeto je vrijeme opuštanja i druženja. Naravno da je svako veće okupljanje, gdje ljudi nisu bili cijepljeni, bilo potencijalno žarište zaraze i da je od to bio bazen za novooboljele. Vjerujemo da će se sezona produljiti barem još tjedan-dva, možda i više - rekla je epidemiologinja.

Prema koronakarti ECDC-ja Hrvatska je obojena u narančasto, a Mayer se nada da će tako i dalje ostati.

- Vjerujemo da ćemo što više ljudi cijepiti povratkom s godišnjih odmora. Cijepi se i na moru. Sve županije će od 1. rujna imati cijepne punktove pa je to apel da svi stranci, turisti i domaći mogu doći na cijepljenje. Svaki županijski zavod dao je nekoliko termina i punktova. Zainteresirani se mogu jednostavno informirati i dobiti svoje cjepivo - rekla je.

Cjepivo je registrirano za djecu od 12 godina i preporučuje se za djecu koja imaju teže kronične bolesti, koja su imunokompromitirana, koja imaju maligne, srčanožilne i plućne bolesti. Djeca se mogu cijepiti kod nadležnog školskog liječnika.

- Do 14 godina je oko 1200 djece cijepljeno, a u dobi 15-19 godina oko 10.000 djece. Nije to veliki broj za sada, ali smo itekako zadovoljni da su roditelji osviješteni i da su dali privolu da se njihova djeca cijepe. Cjepivo protiv covida nije za nikoga obvezno, ni za djecu, ali je preporučivo. Posebno jer djeca žive u kućanstvima s bakama i djedovima, roditeljima koji imaju kronične bolesti i djeca mogu biti potencijalno opasna za svoje članove obitelji - poručila je.

Od 1. rujna otvaraju se zatvoreni dijelovi kafića. Mayer je rekla da tu odluku svi pozdravljaju. 

- To je prvi korak u vraćanju na staro normalno. Nadamo se da će se ljudi i dalje odgovorno ponašati, da će imati maske do ulaska u kafić, važno je provjetravanje prostorija i o tome će sigurno vlasnici voditi brigu. Na ulazu u svaki kafić će biti dezinfekcijsko sredstvo. Svima je u interesu da ti zatvoreni dijelovi kafića rade što dulje - rekla je Mayer.

Vaša reakcija na temu