Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: ŠibenikIN Episkop dalmatinski Nikodim zaražen koronavirusom

Episkop dalmatinski Nikodim zaražen koronavirusom

Na liječenju je u beogradskoj bolnici

Episkop dalmatinski Nikodim zaražen je koronavirusom i trenutno se nalazi na liječenju u bolnici 'Dragiša Mišović' u Beogradu, saznaje portal Nova.rs.

Kako javljaju, vladika Nikodim je prethodnog dana saznao da je zaražen, a testirao se istog trenutka kad je osjetio prve simptome covida-19.

Iako su u pitanju blaži simptomi, odlučeno je da episkop dalmatinski ostane u KBC Dragiša Mišović kako bi liječnici pratili njegovo zdravstveno stanje.

Riječ je o najmlađem episkopu Srpske pravoslavne crkve, rođenom Zadraninu, ali ujedno pravniku kanoničaru. Rođen je u Zadru u travnju 1981. U osnovnu školu krenuo je u Zadru, nastavio ju je u Benkovcu, a 1991. nakon početka Domovinskog rata zajedno s roditeljima i sestrom otišao je u Srbiju. Školu završava u Jagodini, a on i sestra u tom razdoblju ostaju bez roditelja. Zajedno sa sestrom, prema njegovoj biografiji, odrastao je uz svog strica Nenada Kosovića, benkovačkog profesora i prevoditelja s ruskog jezika, pisali smo 2017., kada je ustoličen.

Osim uz strica, mladi Nikodim i njegova sestra živjeli su i kod jedne obitelji u Novom Sadu, kojoj je novi dalmatinski episkop nakon ustoličenja posebno zahvalio.

U Srpsku pravoslavnu bogosloviju Svetog Arsenija Sremca u Sremskim Karlovcima ušao je kao 14-godišnjak, a završio ju je 2000. godine.

Upravo tada je Fotije imenovan episkopom u Dalmaciji, a zajedno s njim u Šibenik putuje i Nikodim. Monah postaje na Bijelu nedjelju, u travnju 2001., u manastiru na Krki.

Zatim odlazi u Grčku, gdje je 2009. godine diplomirao na Bogoslovnom fakultetu Aristotelova sveučilišta u Solunu, da bi ga put dalje odveo u Rim.

Tamo je, kako smo pisali, na postdiplomskom studiju na Pontifikalnom istočnom institutu 2012. godine obranio magistarsku tezu iz kanonskog prava s temom 'Zalog vjere u pravoslavnoj teologiji i rimokatoličkoj teologiji'. Od 2012. je doktorand na Fakultetu za kanonsko pravo na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Iste godine Fotije ga je postavio na dužnost upravitelja manastira Krka.

Vaša reakcija na temu