EU IZBORI: Kandidati HDZ-a posjetili Brač, načelnici posebno zadovoljni radom Lučke uprave

EU IZBORI: Kandidati HDZ-a posjetili Brač, načelnici posebno zadovoljni radom Lučke uprave

U zadnjih osam godina investirano je više od 70 milijuna kuna u izgradnju, sanaciju i uređenje luka

Kandidati 'Plave skupine' HDZ-ove liste za Europarlamentarne izbore Domagoj Maroević, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Nikolina Brnjac i Željana Zovko posjetili su Brač. Nakon druženja s građanima u Supetru i Sutivanu, prisustvovali su otvaranju radova izgradnje obilaznice u Ložišćima s ministrima Olegom Butkovićem i Lovrom Kuščevićem. S načelnikom Pučišća Marinom Kaštelanom posjetili su i Klesarsku školu u Pučišćima koja obilježava 110 godina postojanja. Ravnateljica škole, Tamara Plastić, izvijestila ih je kako će upravo Klesarska škola Pučišća sudjelovati u obnovi pariške crkve Notre-Dame.

Načelnici Siniša Marović i Marino Kaštelan posebno su zadovoljni suradnjom Općina Postira i Pučišća s Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije i Domagojem Maroevićem.

- Suradnja Općine i Lučke uprave na čelu s Domagojem Maroevićem na visokoj je razini. Zaista svih ovih godina imaju razumijevanja za potrebe i projekte Postira te nas u istima i prate. Dovoljno je pogledati rezultate i investicije u luke u Postirama, Pučišćima, cijelom Braču, a i drugim otocima - rekao je načelnik Postira, dok je Marino Kaštelan dodao kako s Maroevićem i Lučkom upravom surađuju 10 godina i da je to period najvećih ulaganja u luku Pučišća još od cara Franje Josipa.

- Sjajnom suradnjom realizirali smo 4 projekta ukupne vrijednosti 16.7 milijuna kuna. Prošle godine dovršili smo uređenje dijela luke duljine oko 230 metara s 3 gata, istezalištem, vezovima za brodice, parkiralištem i komunalnom opremom. Dolaskom Maroevića na čelo Lučke uprave iz korijena se promijenila politika upravljanja lukama tako da se ne treba bojati investicija jer se pametno ulaganje uvijek vrati - dodao je Kaštelan.

Posjet kandidata otoku Braču završio je u Postirama gdje ih je dočekao načelnik Siniša Marović koji je govorio o mnogim projektima koji su u tijeku u općini Postira, a od kojih svakako treba izdvojiti kanalizacijski kolektor Dol Postira koji se u potpunosti financira iz EU fondova. Uskoro se očekuje I  početak dogradnje 70 metara rive, investiciji Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije vrijednoj 7 milijuna kuna.

- Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije u posljednjih 8 godina investirala je preko 70 milijuna kuna u izgradnju, sanaciju i uređenja luka. U Postirama uskoro očekujemo početak dogradnje 70 metara rive dok smo u Milni u procesu ishođenja građevinske dozvole za dogradnju 330 metara operativne obale. U ovom trenutku imamo spremno preko 200 milijuna kuna projekata koje kandidiramo prema Europskim fondovima, dok smo za Sućuraj na Hvaru već dobili 20 milijuna kuna sredstava i tamo početak radova očekujemo za mjesec dana - rekao je Domagoj Maroević.

Kandidatkinja Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, istaknula je kako su do sada u Splitsko-dalmatinskoj županiji uložili preko 800 milijuna kuna investicija u prometne infrastrukture.

- Cilj je da europskim fondovima i dalje nastavimo hrvatske otoke, gradove i mjesta na europske prometne tokove te svjetske prometne tokove - rekla je ona.

Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu koja je ponovno na listi, poručila je kako su u ovom sazivu Europskog parlamenta nedavno donijeli rezoluciju o zabrani uporabe plastike za jednokratnu uporabu koja će stupiti na snagu 2021. godine.

- Svjesni smo svi pošasti plastike i utjecaja koji plastika ima na naše more i morski ekosustav i upravo je borba za zaštitu okoliša jedan od prioriteta mog rada u Europskom parlamentu kako bismo očuvali naša prirodna bogatstva kojim Lijepa naša obiluje - zaključila je Šuica.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare