Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Euro strmoglavo pada, a recesija je pred vratima - kako spasiti svoj novac?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Euro strmoglavo pada, a recesija je pred vratima - kako spasiti svoj novac?

U prošloj recesiji, cijena zlata narasla je za više od 200% u svega nekoliko godina

Euro je u posljednjih godinu dana izgubio čak 14.1% vrijednosti izražene u dolaru te sada ima gotovo jednaku vrijednost kao američka valuta. Euro nikad u povijesti nije bio na tako niskoj razini, a budućnost europske valute neizvjesna je zbog nadolazeće krize, visoke inflacije i geopolitičkih nestabilnosti.

Pad vrijednosti eura pogađa sve one koji svoju štednju drže u obliku novca, bilo da se radi o štednji u banci ili u gotovini. Pritom nije bitno ni radi li se o držanju eura ili nekoj drugoj valuti vezanoj za euro, kao što je hrvatska kuna - svaka valuta ubrzano gubi vrijednost, a visoka inflacija ubrzava taj proces. Štednja u novcu stoga nije isplativa i štediše su u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana izgubili čak 10.8% vrijednosti svog novca zbog inflacije.

Situaciju dodatno pogoršava i najava nove recesije koja bi trebala pogoditi svjetsko gospodarstvo krajem godine. Sve više analitičara smatra kako su pred nama ekonomski teška vremena, a visoka inflacija i pad vrijednosti eura kojeg Hrvatska uskoro uvodi mogli bi posebno teško pogoditi hrvatske štediše. 

Budući da držanje imovine u eurima nije isplativo, postavlja se jednostavno pitanje: kako štedjeti za budućnost, a da pritom ne gubimo vrijednost štednje zbog inflacije? Sve više štediša rješenje nalazi u ulaganju u investicijsko zlato.


Ulaganje u zlato - štednja s prinosom od 8.6% godišnje

Investicijsko zlato standardizirano je zlato koje dolazi u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće i namijenjeno je dugoročnoj štednji i ulaganju. Mnoge su prednosti štednje u zlatu, ali najveća je visok prinos kojeg takva vrsta štednje nosi. Cijena zlata u proteklih je dvadeset godina u prosjeku rasla oko 8.6% godišnje, što je znatno više od prosječne stope inflacije u istom periodu. Zlato stoga predstavlja odličnu zaštitu vrijednosti imovine od inflacije koja umanjuje vrijednost novca na računu, bilo da se radi o eurima ili kunama.

Cijena zlata u pravilu ne raste ujednačeno, već najviše i najbrže raste za vrijeme recesija, inflacije i općenitih ekonomskih neizvjesnosti. U prošloj recesiji, cijena žutog plemenitog metala narasla je za više od 200% u svega nekoliko godina, što je svima koji su štednju držali u zlatnicima i zlatnim polugama donijelo pozamašan prinos. S obzirom da je vrlo izgledno da se pred nama nalazi nova recesija te istovremeno visoka inflacija, mnogi analitičari vjeruju kako je upravo sada odlično vrijeme za kupnju zlata radi zaštite svoje imovine.

Investicijsko zlato u obliku poluga i zlatnika

Osim visokog prinosa, ulaganje u zlato privlačno je štedišama i zato što je u potpunosti oslobođeno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit. Uz to, investicijsko zlato vrlo je likvidna i prenosiva imovina i uvijek ga je moguće unovčiti bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju kroz otkup zlata. Držanje štednje u zlatu štediši daje određenu dozu samostalnosti i neovisnosti, budući da se radi o imovini koja je u potpunosti neovisna od financijskog i bankarskog sustava te države. 

Ne čudi stoga da je potražnja za investicijskim zlatom u svijetu, ali i u Hrvatskoj, u velikom porastu. Sve se više štediša okreće zlatu kao sigurnom načinu štednje, a to potvrđuju i podaci Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera zlata, koji pokazuju da je potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u Hrvatskoj u prvih par mjeseci ove godine veća nego u cijeloj 2021. godini.

Kako ulagati u zlato i spasiti se od inflacije?

Ulaganje u zlato moguće je na više načina, a onaj najisplativiji i najsigurniji je kupnja zlatnih poluga i zlatnika koji se smatraju investicijskim zlatom kod vjerodostojnog trgovca plemenitih metala. Najpoznatiji takav trgovac u Hrvatskoj je Centar Zlata koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih europskih talionica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju dukata s licem cara Franje Josipa te bečkih filharmoničara, najraširenijih europskih zlatnika. 

Centar Zlata nudi mogućnost štednje u zlatu svim građanima, bez obzira na njihovu platežnu moć, budući da u svom asortimanu nudi široku ponudu zlatnika i poluga od onih najmanjih mase jednog grama pa do najvećih mase jednog kilograma. Pritom je zlato moguće platiti i gotovinom za iznose manje od 75.000 kuna, što je pogodnost za sve one koji će svoje kune prije isteka njihove valjanosti zamijeniti za žuti plemeniti metal.


Kupnja investicijskog zlata moguća je u nekoj od poslovnica Centra Zlata, a moguća je i kupnja zlata na daljinu preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu koja na kućnu adresu u prosjeku stiže u roku dva radna dana. Centar Zlata svim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane poluga i zlatnika prvih godinu dana, ali kupac može svoje zlato preuzeti odmah i sam ga pohraniti, ako to želi.

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 01 3000 783, a ponudu investicijskog zlata, najbolje zaštite od inflacije i recesije, možete pogledati klikom OVDJE.

Vaša reakcija na temu