Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Europa spaja Split s okolnim gradovima i općinama

Europa spaja Split s okolnim gradovima i općinama

Na promicanje održivog urbanog razvoja u Hrvatskoj je do 2020. godine predviđeno 345 milijuna eura

U Banovini je potpisan sporazum o izradi strategije razvoja urbane aglomeracije između splitske gradske uprave i Sveučilišta. U ime Splita, kao nositelja izrade strategije, gradonačelnik Ivo Baldasar je potpisao ugovor s predstavnicima drugih gradova i općina koji su uključeni u strategiju. Kaštela, Sinj, Trogir, Dugopolje, Klis, Lećevica, Muć, Podstrana, Solin, Dugi Rat i Dicmo su dio projekta.

- Najjednostavnije, po direktivama Europske komisije da bi pristupili fondovima EU morate imati tzv. aglomeraciju, udružene gradove i  općine u jednu svrsishodnu cjelinu koji će zajednički raditi na planovima i zajednički aplicirati fondovima namijenjenima za to. Sveučilište će kao struka izraditi plan urbane aglomeracije - iznio je Baldasar.

Naveo je i da je riječ o budućem zbližavanju unutar županije.

- Ovakvi primjeri nam dobro dođu i da zanemarimo politiku i povežemo se u životnom smislu - drži gradonačelnik.

Na promicanje održivog urbanog razvoja u Hrvatskoj je do 2020. godine predviđeno 345 milijuna eura.Tim sredstvima upravljat će najviše četiri grada, odabrana natječajem, a glavni preduvjet kandidature Splita je izrađena strategija razvoja urbane aglomeracije te akcijski plan s razvojnim investicijama.

Dogradonačelnik Goran Kovačević je pak poručio kako Split nije izoliran otok, te da razvoj treba planirati s okolnim sredinama.

- Riječ je o konkretnom dokumentu koji neće biti mrtvo slovo na papiru - rekao je Kovačević.

Do konca godine će, prema planu, biti izrađen nacrt, a u prvoj polovici sljedeće godine bit će gotova i strategija.

- Sporazum se uklapa u najave otvorenja Sveučilišta prema vani, ovim dokumentom ispunjavamo i uvjete za tzv. pametnu specijalizaciju za koju je potrebno četiri stupa uključenosti, lokalne zajednice, gospodarstva, znanosti i nastave - ustvrdio je rektor Šimun Anđelinović

U ime predstavnika drugih gradova i općina, zadovoljstvo je izrazila v.d. gradonačelnica Sinja Kristina Križanac, te naglasila kako se zajedno može postići sve.

Vaša reakcija na temu