Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Evo tko je doveo djecu na HDZ-ov skup u Splitu: 'Ispričavam se roditeljima, nisam htio'

Evo tko je doveo djecu na HDZ-ov skup u Splitu: 'Ispričavam se roditeljima, nisam htio'

'Ja djecu nisam djecu doveo na HDZ-ov skup nego sam dobio informaciju da će tamo biti Ćiro Blažević. Htio sam da ga djeca upoznaju i s njim popričaju', kazao je Petrić

Predsjednik Vlade i šef HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je boravio u Splitu gdje je izrazio podršku Vici Mihanoviću i Blaženku Bobanu pred nadolazeći drugi krug lokalnih izbora. 

HDZ-ovu delegaciju predvodio je sam Plenković, a u stopu su ga pratili kandidat za gradonačelnika Mihanovića, kandidat za župana Boban, njihovi zamjenici te potpredsjednik Sabora Ante Sanader. Podršku splitskim HDZ-ovcima dali su i ljudi iz javnog života poput Tončija Huljića, Ćire Blaževića i Nevenke Tuđman. Upravo je dolazak legendarnog trenera Blaževića na HDZ-ov skup motivirao vlasnika privatne nogometne škole NK Galaxy, Tomislava Petrića, da se s djecom koju poučava sportskim aktivnostima uputi na Prokurative, piše Večernji list.

Međutim ono što je uznemirilo cjelokupnu javnost su prizori sa splitskih Prokurativa kada su kamere nacionalnih televizija zabilježile djecu kako u trenutku dolaska Plenkovića pred novinare kliču 'HDZ, HDZ, HDZ...', pri čemu je nesumnjivo da su maloljetna djeca na prilično ružan i prizeman način uvučena u političku kampanju. Za komentar smo se obratili Petriću, inače bivšem igraču Hajduka.  

'Ja djecu nisam djecu doveo na HDZ-ov skup nego sam dobio informaciju da će tamo biti Ćiro Blažević. Htio sam da ga djeca upoznaju i s njim popričaju', kazao je Petrić za Večernji list. 

Upitali su ga kako je onda moguće da su djeca homogeno počela klicati HDZ-u kad se pojavio Plenković. 

'Ne znam, stvarno ne znam. Moguće da im je netko od prisutnih kazao da to naprave. Isto tako su nekoliko minuta prije klicala Ćiri Blaževiću, ali to kamere nisu uhvatile. Ja ću objaviti na Facebook stranicama NK Galaxyja taj video pa ćete vidjeti...', dodao je Petrić.  Petrić je dodao kako je svjestan činjenice da je napravljen grub prekršaj te da su djeca zapravo mimo volje roditelja izložena kamerama i uvučena u kampanju. 

'Nemam što reći osim da se ispričavam svim roditeljima i javnosti. Nismo se htjeli baviti politikantstvom, tako je ispalo, ali morate biti svjesni da su ta ista djeca na jedan način skandirala i Ćiri', kaže Petrić.

U međuvremenu su kontaktirali i Ured pravobraniteljice za djecu na čijem čelu stoji Helena Pirnat Dragičević. Iz njezinog ureda nisu htjeli davati službene komentare na konkretan slučaj budući da još nisu upoznati s detaljima koje su počeli prikupljati. Međutim kazali su da je njihov stav jasan kad se radi o zloupotrebi djece u političke svrhe. 

'Mi smo još 3. svibnja na našoj web stranici dijete.hr objavili preporuke u kojima smo jasno i nedvosmisleno naveli kako djeci nije mjesto u političkim ili promidžbenim svrhama. To u svakom slučaju oštro osuđujemo', poručili su za Večernji list iz Ureda pravobraniteljica za djecu. Zanimalo ih je tko bi bio odgovaran za ovakve i slične incidente.

'Ured pravobraniteljice za djecu ima uglavnom savjetodavnu ulogu i ne bavi se propisivanjem ili provođenjem sankcija. Kad je riječ o političkim kampanjama na štetu djece DIP ima ovlasti određivati kazne sudionicima izbora odnosno strankama i pojedincima', pojašnjavaju nam iz ureda Pirnat Dragičević. Međutim procedura je drugačija kad je riječ o takvoj zlouporabi djece od strane aktera koji nisu službeni sudionici na izborima. 

'Potrebno utvrditi tko je izložio djecu takvom činu i s kojom svrhom te postoji li privola roditelja da se dijete izlaže u medijima tijekom političke kampanje. Onda tu više nije nadležan DIP nego pravosudne institucije i pravni mehanizmi koji roditeljima stoje na raspolaganju protiv počinitelja', kažu iz Ureda pravobraniteljice. 

Podsjetimo, novinari su na licu mjesta upitali Plenkovića, Mihanovića i Sanadera znaju li tko je poslao djecu na Prokurative da kliču HDZ-ovo ime. Svi su redom odgovorili da ne znaju ne krijući nezadovoljstvo ovim događajem.

Vaša reakcija na temu