Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Fani Kerum tuži državni inspektorat, traži da ne plati kaznu za ilegalnu gradnju u Rogoznici

Fani Kerum tuži državni inspektorat, traži da ne plati kaznu za ilegalnu gradnju u Rogoznici

Tužba je zaprimljena četiri dana prije okupljanja u konobi Pršut

Splitski Upravni sud ima još jedan otvoren postupak vezan za Kerumove tvrtke. Radi se o tvrtki Kruščica koju kao direktorica zastupa Fani Kerum, supruga šefa HGS-a Željka Keruma, a odnosi se na tužbu za neplaćanje kazne za ilegalnu gradnju u Rogoznici. Tužbu je sud zaprimio četiri dana prije okupljanja u Kerumovoj konobi Pršut na kojem je bilo i pet sudaca splitskih sudova, među njima i Silvio Čović, predsjednik Upravnog suda. 

On u ovom predmetu ne postupa, već je spis raspoređen glasnogovornici suda, sutkinji Mirandi Gulišiji Jurišić

U tužbi se navodi da je rješenje građevinske inspekcije postalo izvršno, a investitor Kruščica nije uklonio teniski teren, spremište i dječje igralište. Objekti su izgrađeni bez građevinske dozvole pa sada firma mora platiti novčanu kaznu od 50.000 kuna. Tužitelj osporava rješenje građevinske inspekcije i navodi kako spor za poništenje rješenja još nije pravomoćno okončan. 

'Dakle, tužitelj se ovim rješenjem prisiljava na izvršenje rješenja za koje još uvijek nije utvrđeno da je zakonito, a takvim postupanjem mu se nanosi znatna materijalna šteta jer ga se izricanjem novčane kazne od 50 tisuća kuna prisiljava na izvršenje rješenja, tj. uklanjanje teniskog terena i dječjeg igrališta za koje još uvijek nije utvrđeno da je nezakonito izgrađeno.' 

Fani Kerum je na Upravnom sudu u Splitu pokušala pobiti i rješenje građevinske inspekcije o nezakonito izgrađenim objektima, no odbijena je, a slučaj se sada po žalbi nalazi na Visokom upravnom sudu. 

Kerumova supruga prigovorila je i visini kazne. Navodi da je inspekcija mogla izreći novčanu kaznu od jedne do 10 prosječnih bruto plaća, a da je izrečena kazna previsoka s obzirom na prosječnu bruto plaću od 8766 kuna i pandemiju korone koja je tužitelja onemogućila u poslovanju i ostvarenju prihoda. Moralo se, smatra, i o tome voditi računa pogotovo što drži da su objekti izgrađeni legalno po Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama. 

Istaknuto je i kako se radi o teniskom terenu i dječjem igralištu, javnim, društveno korisnim sadržajima koji nisu namijenjeni zaradi pa se i to trebalo gledati kada se određivala visina kazne. 

U tužbi je još navedeno i kako je dječje igralište privremeno uklonjeno, a osporava se i gradnja teniskog terena. Radi se zapravo o ogradnom zidu čija je izgradnja dopuštena po Pravilniku, stoji u tužbi. 

Traži se odgoda izvršenja do pravomoćnog okončanja spora oko legalnosti gradnje i najavljuje pokretanje još jednog postupka ako se bude inzistiralo na vraćanju u prvobitno stanje. 

'To bi bilo povezano s visokim troškovima pa je jasno da se radi o teško nadoknadivoj šteti za tužitelja koji bi bio prisiljen pokrenuti još jedan postupak protiv tuženika kojim bi potraživao naknadu štete. Tužitelj ističe kako se nalazi u teškoj financijskoj situaciji jer mu je zbog pandemije onemogućeno poslovanje te bi izvršenjem ovog rješenja bila ugrožena egzistencija njegovih zaposlenika jer bi ostali bez radnih mjesta, a tako i bez jedinih primanja. Iz svega navedenog, jasno je kako odgoda osporenog rješenja nije protivna javnom interesu jer ne utječe negativno na treće osobe i RH, niti bi se tom odgodom nekom nanijela veća šteta, dok bi upravo izvršenje osporenog rješenja prouzročilo štetu koja bi se teško mogla popraviti, kako tužitelju, tako i njegovim zaposlenicima i članovima njihovih obitelji', zaključak je tužbe koju je sastavio odvjetnik Mladen Parčina

Rješenje koje osporava Kruščica donijela je viša građevinska inspektorica ispostave u Šibeniku 30. prosinca prošle godine. Kruščica je upozorena da će se izvršenje novčanih obaveza provesti sudskim putem te da će se na uklanjanje nelegalnih objekata prisiljavati drugom novčanom kaznom.

Vaša reakcija na temu