Festival bespravne gradnje i devastacije prirode u uvali Vruja

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode u uvali Vruja

'Dođite, uništite, ima se još šta uništit, nije da nema'

Festival bespravne gradnje i devastacije prirode (FBGDP) održat će se 4. srpnja u uvali Vruja između Brela i Piska. 

'Organizator je Republika Hrvatska, a generalni pokrovitelji Ministarstvo pravosuđa, Državni inspektorat i ostale institucije koje nesebično daruju vrijeme bespravnom graditelju ne rušeći mu ilegalne objekte s popisa za rušenje, legalizirajući naknadno njegove građevine i držeći predmete vezane za Vruju desetljećima u prašnjavim ladicama. 

Upravo zahvaljujući uspješnoj suradnji države i lokalnog poduzetnika, danas Vruja nije samo šuma ili netaknuta plaža, već na njoj imamo tunel, cestu od par kilometara, bazen i luksuzno apartmansko naselje u kojem su, koliko je za sad poznato, odsjedala najmanje tri hrvatska predsjednika. 

Prošlo je već 20 godina otkako je lokalni moćnik sagradio prvi ilegalni objekt u uvali, tako da je ovo jubilarno, 20. izdanje festivala. Zbog toga smo mi, mještani okolnih naselja i ljubitelji kvalitetne bespravne gradnje, odlučili organizirati proslavu, upaliti miješalicu i malo se počastiti. 

Neka vas ne buni što će događanje formalno biti prijavljeno kao - prosvjed.

Svi ste pozvani. Program počinje popodne i traje do 21 sat. 

Prva je na rasporedu radionica 'Osnove joge na bespravno sagrađenim objektima'. Neki od položaja s kojima će se polaznici moći upoznati su Ležanje pred bagerom i Podmićeni geodet koji u sudnici gleda dolje. Znamo da zvuči nevjerojatno, ali radionica se zaista održava, stoga se prijave zaprimaju na našoj Facebook stranici. 

Očekuju vas najmanje tri performansa istaknutih, afirmiranih umjetnika. Bit će tu radionica šalovanja i betoniranja pod morem, zatim akcija grljenja bagera i pikamera te fotonatječaj na temu 'Moja najdraža bespravna građevina' na kojem ćemo zaprimati fotografije devastacije prirode iz cijele Hrvatske i potom, na bespravno sagrađenom zidu na državnoj zemlji, izložiti najbolje.

Centralno događanje bit će okrugli stol na temu betonizacije i devastacije, gdje će sudjelovati renomirani dalmatinski arhitekti i urbanisti. Tu će biti riječi i o važnosti nasipavanja mora zemljom od iskopa koju je načelnikov rođak morao hitno negdje iskrcati. 

Događanje ima i humanitarni karakter. Prikupljat će se prilozi za sljedeću kampanju predsjednika Zorana Milanovića, budući da je jedan od većih njegovih financijera upravo devastator uvale Vruja. Naša je namjera maksimalno rasteretiti budžet ilegalnih graditelja i tako doprinijeti njihovu ostanku u Hrvatskoj, kako bi prestali odlaziti bagerom za kruhom. 

Program će uskoro biti objavljen na našem Facebook profilu. Bit će tu i gosti iznenađenja, a za posjetitelje smo pripremili transparente s natpisima kao što su 'ne lomite mi bagere', 'prirodno je nastrano', 'ptice seru po Hrvatskoj', 'od asfalta oteto zauvijek prokleto', 'cipli govnari', 'bolje rob nego bor', te 'čovik je od svoji para uredijo put da se more auton doć na vruju a vi ga napadate komunjare ustaške'. 

Festival su video-pozivnicama podržale brojne slavne osobe. 

Performer Siniša Labrović poručuje: 'Dođite, uništite, ima se još šta uništit, nije da nema', te izražava želju da ljubitelje prirode pojedu lavovi. 

Glazbenik Mile Kekin zapjevao je 'to će biti taj dan, objesi zimmer frei, lezi pod bager i uživaj'. 

Rade Šerbedžija recitira pjesmu More, velikog Josipa Pupačića, napisanu baš na Vruji. I poručuje: 'Spasimo Vruju, spasimo more. Da nam se ponovo penje i smije'. 

Edo Maajka ukazuje na važnost očuvanja Vruje i poručuje 'no pasaran, jaran, no pasaran!'

Tko će nas još podržati, kako izgledaju ove video-pozivnice i što sve spremamo, možete saznati na našem Facebook profilu VRUJA - Festival bespravne gradnje i devastacije prirode. 

I naravno: 'Dođite, uništite, ima se još šta uništit, nije da nema'.

Prosvjedni festival bespravne gradnje i devastacije prirode trajat će jedan dan, samo 04. srpnja 2021. godine. Zaista se održava, a ulaz je besplatan. 

Parking je omogućen na odmorištima uz cestu. Centralni dio programa održava se u samoj uvali, na betoniranom platou pored ilegalnih građevina, nedaleko od plaže', rekli su organizatori.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(101674, "");
Pregledaj komentare