Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash FESTIVAL MATEMATIKE 'Matematika Dalmatincima nije bauk!'

FESTIVAL MATEMATIKE 'Matematika Dalmatincima nije bauk!'

Ove se godine prijavila čak 61 škola

Iako se često misli da je matematika jedan od najomraženijih predmeta, Dalmatinci su dokaz da to nije uvijek slučaj! Naime, Dalmatinski festival matematike koji se održava već nekoliko godina pokazao je da mnogi učenici osnovnih i srednjih škola u Dalmaciji vole matematiku i da se rado natječu u rješavanju matematičkih problema.

Ovaj festival, koji ima za cilj poticanje interesa i ljubavi prema matematici, već se ustalio kao jedan od najvažnijih događaja na matematičkoj sceni u regiji. Učenici se natječu u različitim kategorijama, a za pobjednike su osigurane vrijedne nagrade.

Dalmatinski festival matematike je ekipno natjecanje u matematici za učenike osnovnih i srednjih škola s područja Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačke županije. Natjecanje se održava već nekoliko godina, a cilj mu je poticanje interesa i ljubavi prema matematici te razvijanje matematičkih vještina i sposobnosti učenika. Na festivalu sudjeluju ekipe sastavljene od tri ili četiri učenika, a natjecanje se sastoji od nekoliko različitih kategorija koje pokrivaju različite razine znanja i vještina u matematici. Ekipe natjecatelja razvrstane su u četiri kategorije, prema uzrastu. Za osnovne škole to su ekipe 3. i 4. razreda, 5. i 6. te 7. i 8. razreda. U dijelu natjecanja za srednje škole sudjeluju ekipe svih razreda. Učenici se natječu u rješavanju matematičkih problema i zadataka, a za pobjedu je potrebna dobra matematička priprema, kreativnost i sposobnost rješavanja problema.

Ovogodišnje natjecanje ima 30% više prijavljenih učenika nego prošle godine! Iako neki učenici mogu imati manje interesa za matematiku, s pravim pristupom, poticanjem i povezivanjem matematike s praktičnim primjenama, moguće je razviti interes i ljubav prema ovom području.

Ove godine održat će se u petak, 5. svibnja 2023., na Sveučilišnom odjelu za stručne studije Sveučilišta u Splitu (Kopilica 5). Za učenike osnovnih škola natjecanje počinje u 10 sati, a za srednjoškolce u 12 sati.

Natjecanje organiziraju Antonela Czwik (Agencija za odgoj i obrazovanje) i učitelji i nastavnici matematike Dalmacije (Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije) uz podršku suorganizatora Enigmatskog kluba Božidar Vranicki, Split i Sveučilišnog odjel za stručne studije Split.

Ove se godine prijavila čak 61 škola, 185 ekipa, tj. više od 700 učenika. S njima je i oko 100 nastavnika-mentora, koji će ih podržavati, ali i sami učiti jer se za njih organiziraju vrlo zanimljive edukativne radionice u programu stručnog skupa Agencije za odgoj i obrazovanje za sve učitelje i nastavnike matematike, mentore na natjecanju.

Više informacija možete pronaći i na web stranici.

Vaša reakcija na temu