Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FILIP ZAVADLAV IZNIO OBRANU 'Nisam kriv, oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir'

FILIP ZAVADLAV IZNIO OBRANU 'Nisam kriv, oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir'

'Bio sam na moru', kaže optuženi za trostruko ubojstvo u Varošu

Završeno je suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Varošu. Zavadlav je odlučio na kraju dokaznog postupka iznijeti obranu, ali nije htio odgovarati na pitanja, ni sutkinje Višnje Strinić, ni tužitelja Žarka Štrpca, a ni svog odvjetnika Branka Šerića.

'Mislim da će moja obrana razjasniti sva pitanja', konstatirao je Zavadlav.

'U potpunosti negiram počinjenje kompletne optužbe. Razmišljanje da bih bio eventualno sudionik događaja je nametnuto od drugih osoba putem medija i pisama, što sam ja prihvatio i povjerovao', kazao je Zavadlav.  

Tvrdi da 11. siječnja 2020. u popodnevnim satima uopće nije bio u Varošu.

'Bio sam na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije i trenutnog shvaćanja pojedinca. Nisam to napravio. Zašto bih tako nešto napravio? Još uvijek me nitko nije nedvojbeno uvjerio da sam ja osoba koja je pucala u 15.34 na Šperunu i u 15.42 u Radmilovićevoj', ustvrdio je Zavadlav. 

Rekao je i par riječi o ubijenima.

'Što se tiče stradalih, mogu potvrditi da sam bio prisutan prilikom njihovih hetero nasilnih ispada koje sam poslije komentirao s poznanicima, a što su oni shvatili na svoj način i interpretirali. Na to nisam mogao utjecati', kazao je Zavadlav.

'Žao mi je što živim u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Želim da se izvuku pouke na institucionalnoj razini, da se ovakve stvari više ne događaju. Čuo sam da su neke osobe bile maltretirane od žrtava, radi se o neprilagođenim osobama i nasilnicima. Nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir', ustvrdio je Zavadlav.

Nije se složio s nalazom vještaka psihijatara i psihologa koji su utvrdili da je bio bitno smanjeno ubrojiv u trenutku počinjenja djela. 

'Ne slažem se sa psihijatrima, bio sam i ostao potpuno zdrava osoba. Ukoliko moja krivnja leži u tome što sam živ, onda sam apsolutno kriv. Dajte mi 50 godina zatvora', kazao je Zavadlav.

Uvjeren je da će ga sud pustiti na slobodu.

'Nejasna je i neutvrđena ostala i ova nabava oružja, tako da ni od toga nema ništa. Kada dođem doma, vjerojatno ću se još nečega sjetiti', rekao je Zavadlav i zamolio predsjednicu sudskog vijeća, sutkinju Višnju Strinić da presudu donese što prije, ako je moguće -  danas. 

Tijekom završnih riječi tužitelj je tražio maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora, dok je branitelj zahtijevao da se kod njegovog branjenika utvrdi neubrojivost.


Odvjetnik Šerić je rekao:

'Ja i dalje tvrdim da nije bio ubrojiv. Sama njegova obrana se uklapa u takvu procjenu jer je današnja obrana je čista deluzija. Zato sam i predložio ponovno, nakon završne riječi da se izradi dopuna psihijatrijskog vještaćenja ili jedno novo. Mislim da iz završnih riječi i kolege zamjenika državnog odvjetnika i zastupnika oštećenih su već u diskrepanciji, čime otpada kvalifikacija osvete'. Nije htio kometntirati Zavadlavovu konstataciju da je zaslužio Nobelovu nagradu za mir.


'Zavadlav je pobjednik'. Kazao je to otac ubijenog Marina Ožića Paića, Vlado, ističući kako od ovog suđenje ne očekuje ništa. Dodao je kako je Zavadlav svojom obranom samo još jednom pokazao kako je lažov. 

'U ovoj zemlji nema ni doživotne ni smrtne kazne. Da ima pravde dobio bi po 50 godina zatvora za svakog ubijenog', kazao je Ožić Paić.

Presuda će biti objavljena 23. veljače.

Vaša reakcija na temu