Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FILIPU ZAVADLAVU SUDIT ĆE U SPLITU Sudovi su u svom radu potpuno objektivni

FILIPU ZAVADLAVU SUDIT ĆE U SPLITU Sudovi su u svom radu potpuno objektivni

Vrhovni sud odbio je prijedlog branitelja Branka Šerića

Unatoč svemu, suđenje Filipu Zavadlavu, optuženom za trostruko teško ubojstvo u Varošu, organizirat će se u Splitu. Vrhovni sud odbio je prijedlog branitelja Branka Šerića da se suđenje dodijeli nekom drugom sudu s obzirom na veliki medijski interes, uznemirenost građana Splita i podvojene reakcije javnosti u vidu osude i podrške okrivljeniku. 

'Te popratne okolnosti ne podrazumijevaju da će se na drugom sudu lakše provesti postupak ili druge važne razloge. Naime, podrazumijeva se da su sudovi u svom radu potpuno objektivni te, osim što moraju suditi na temelju Ustava, pozitivnih propisa i svog stručnog znanja, ne smiju potpadati pod bilo čiji utjecaj ili eventualni pritisak. Stoga, odnos javnosti i medija prema događaju koji je predmet kaznenog postupka ne predstavlja zapreku da Županijski sud u Splitu provede ovaj postupak. Osim toga, medijski interes i reakcije javnosti nisu ograničene samo na područje u nadležnosti Županijskog suda u Splitu, već postoje na teritoriju cijele države pa mjesna promjena nadležnosti u ovom sudskog predmetu i tako ne bi bila od nikakvog utjecaja', navodi Vrhovni sud u svom rješenju. 

Evo što su zaključili u pogledu sigurnosti Filipa Zavadlava, kao i zaštite branitelja Šerića koji je u Splitu verbalno napadnut na ulici. 

'Već su poduzete mjere time što je premješten u zatvor u Gospiću, a vezano za pitanje zaštite branitelja od verbalnih napada, postoje zakonske mjere koje se mogu na njegov zahtjev provesti u tom pravcu pa za sada to nije okolnost zbog koje bi trebalo mijenjati mjesnu nadležnost ovog kaznenog predmeta', smatra Vrhovni sud. 

U petak je planirana sjednica optužnog vijeća splitskog Županijskog suda. Ako se optužnica potvrdi, iduća faza je zakazivanje glavne rasprave. Zavadlavu prijeti maksimalna kazna zatvora od 50 godina. 

U svega nekoliko minuta 11. siječnja u centru Splita iz automatske puške ispalio je 37 metaka i ubio Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića. Uhićen je istog dana tri sata nakon krvoprolića u kafiću nedaleko od sjedišta splitske policije. Ni minute nije bio u splitskom zatvoru, već je odmah prebačen u zatvorsku bolnicu u Zagreb. Utvrđeno je da je bio bitno smanjeno ubrojiv. 

Vaša reakcija na temu