Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jure Orlić / Pixabay FINANCIJE & OSIGURANJE Hrvatska je jedna od rijetkih članica Europske unije s ostvarenim viškom proračuna, kako to?
Financije & osiguranje Piše: Dalmatinski portal

FINANCIJE & OSIGURANJE Hrvatska je jedna od rijetkih članica Europske unije s ostvarenim viškom proračuna, kako to?

Mag. oec. Ivica Žuro, specijalist za financije i ekonomski konzultant, piše za Dalmatinski portal

Hrvatska je članica malog kluba uspješnih zemalja koje u posljednje vrijeme bilježe višak proračuna. Tako je naša zemlja na kraju trećeg tromjesečja 2023. uspjela ostvariti navedeni rezultat u društvu Norveške, Španjolske, Portugala, Danske, Grčke, Cipra, Irske, Litve, Islanda i Luksemburga. Sve druge članice EU imale su manjak proračuna u navedenom razdoblju. 

Hrvatska, Grčka, Danska, Portugal, Litva, Irska i Luksemburg su jedine članice EU koje su imale dva posljednja kvartala pozitivna po ovom pokazatelju. Na nivou kontinenta tradicionalno uspješna je i Švicarska, zemlja koja zadnje dvije godine nije imala kvartalni višak niži od 1,2 milijarde eura.

Višak kojeg je zabilježila Lijepa Naša nije simboličnog karaktera - riječ je o plusu od 1,3 milijarde eura na kraju rujna. I to nije sve jer je u vrlo turbulentnoj godini dana - od listopada 2022. do kraja rujna 2023. - ovaj višak proračuna iznosio je ravno 232,9 milijuna eura.

Što je izvor viška? Turizam koji donosi, kako se vidi, ogroman novac i može imati još i veće prinose, te porezi koje plaćaju građani i poduzetnici. 

Ovakav suficit jasno pokazuje da se ukidanjem raznih nameta može osloboditi značajan novac gospodarstvu i time olakšati poticanje investicija i zapošljavanja.

NOVA RUBRIKA DALMATINSKOG PORTALA
Rubriku Financije & osiguranje uređuju mag. oec. Ivica Žuro (www.financiranje.net) i mag. oec. Denis Kosor (www.osiguraj.me)
Vaša reakcija na temu