Zelena budućnost i zelena ulaganja poruka je trodnevne manifestacije 'Dani otvorenih vrata, obrazovanja i karijera' koju je Turističko-ugostiteljska škola Split organizirala u suradnji sa TZ grada Splita, te HGK-ŽK Split i UNIST-om gdje su nakon prezentacija učeničkih umijeća, održane i dvije panel-diskusije, uz susret srednjoškolaca s poduzetnicima i obrazovnim institucijama.
Simbioza svih dionika koji kreiraju hrvatski turizam, od početnog dijela koje obuhvaća obrazovanja u srednjim strukovnim školama, do onog koji kreira zakone u sklopu rada Ministarstva turizma i sporta, itekako je bila vidljiva tijekom trodnevne manifestacije pod zajedničkom agendom - Strategija razvoja hrvatskog turizma!
Naime, Turističko-ugostiteljske škola Split u provedbi projekta FIT Split, odnosno uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, sa svojim partnerima organizirala su 'Dane otvorenih vrata, obrazovanja i karijera'.
- Krenuli smo 27. rujna, obilježavajući Svjetski dan turizma. Naši su učenici pod paskom vrhunskih majstora kuhara i mentora, Hrvoja Zirojevića, Nikše Bobana, Stipe Šušnjare, Tonija Bobana i cocktail majstora Jure Vojkovića, Splićanima predstavili ono što su naučili kroz školovanje. Degustirala se hrana, kokteli i uživalo se uz zabavni program Folklornog ansambla Jedinstvo i Plesnog studija Clique. Milenijskom fotografijom Šime Strikomana - logom projekta obojenim u zeleno, poslali smo u svijet razglednicu našeg grada kao grada koji prati trendove zelene i održive budućnosti turizma - u cijelu priču uvodi nas Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe ovog hvalevrijednog projekta, koji prati turističke trendove, ali i detektira probleme koji su sastavnica uspješne grane, u kojoj samo nižemo rekordne brojke.
Kako ostati na vrhu?
Kako, na koji način, jesmo li u koraku s nadolazećim izmjenama, trendovima koje oblikuju turizam? Jesmo li uopće konkurentni?
To su, naime, bila neka od pitanja tijekom dvije panel - rasprave organizirane u splitskom hotelu Amphora, prva Dan karijere u suradnji s HGK-ŽK Split, druga Dan obrazovanje u suradnji s UNIST-om.
Nakon prezentacije o stipendijama koje za učenike strukovnih škola osigurava Ministarstvo turizma i sporta, a koje je predstavila Sanja Bareza, voditeljica službe za održivi razvoj i razvoj destinacije, uslijedio je okrugli stol uz sudjelovanje Antonia Kuzmanića, dogradonačelnika Splita, Ivane Vladović, direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Duje Vulasa iz Turističke zajednice grada Splita, Joze Tomaša, direktora Hrvatske gospodarske komore - Županijska komora Split i Tonija Miloša, voditelja u Heritage hotelu Martinis Marchi na Šolti.
Svatko iz svog segmenta upoznali su publiku što se napravilo, ali i što se radi kako bi nam i brojke, no više doživljaj budući je to turizam – doživljaj destinacije – bili što bolje, kako bi imali top-ponudu. Istaknut je i gorući problem nedostatak kvalitetne, obrazovne radne snage, no podatak kako su upisane sve kvote u srednjoj školi, gdje se provode i novi četverogodišnji programi obrazovanja, kao što je turistički tehničar destinacije - itekako raduje.
Kao i povećanje broja poslodavaca koji žele da djeca tijekom školovanja budu kod njih na praksi. Pa je nakon panel diskusije koju je moderirala novinarka Sandra Barčot, održan i susret poslodavaca sa školarcima, koji su odmah u direktnoj komunikaciji mogli uvidjeti što im se to nudi na tržištu rada.
Ili ako žele nastaviti školovanje na studijima, gdje im se također uz vrhunsku edukaciju, osiguravaju i stipendije, kao i novi studijski programi koji se prilagođavaju promjenama na turističkoj sceni.
Jesmo li konkurentni ili ne?
To je bila glavna tema trećeg dana druženja gdje su obrazovne institucije budućim studentima prezentirali svoje programe. Kao i panela Dan obrazovanja, kojem je domaćin bilo Splitsko sveučilište, u ime kojeg je sve okupljene pozdravila Dora Vitez.
Sudionici zanimljive rasprave bili su Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Splitsko-dalmatinske županije, dr.sc. Toni Popović s Filozofskog fakulteta Split, doc. dr.sc. Ante Mandić, Ekonomski fakultet Split, Tihana Arapović, Udruga Sunce i gost iz Opatije doc.dr.sc. Vanja Vitezić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji su istaknuli sve ono što nam je oblikovalo današnje stanje u turizmu, ono što generira uspjeh ali i probleme masovnog turizma za lokalno stanovništvo, no i ono što moramo napraviti kako bi i dalje bila omiljena destinacija koja ima vrhunsku ponudu za goste.
Rezime cijele priče je kako moramo svi zajedno biti dio mozaika kojeg čini hrvatski turizam, važna da ne kažemo jedina uspješna grana poslovanja, u kojoj trebamo sudjelovati svi. Od proizvođača hrane, turističkih djelatnika, državnih i lokalnih vlasti, znanstvenika, obrazovnog sustava, zaštitara okoliša, ulagača u zelenu energiju,... Svatko u svom sektoru, ali uz zajedničku suradnju! Samo tako možemo polučiti onaj sanjani održivi turizam 365 u top-destinaciji.
Djeca imaju priliku i za posao i za edukaciju
Nakon panel-rasprava, organizirani su i susreti učenika srednjih strukovnih škola s mogućim budućim poslodavcima, gdje je četrdesetak tvrtki redom iz ugostiteljsko-turističkog sektora, školarce upoznavali sa svojim opusom djelovanja.
Drugi dan, oni koji nisu htjeli odmah nakon mature na tržište rada, propitkivali su predstavnike obrazovnih institucije: fakulteta, učilišta i veleučilišta, što im se nudi u tom segmentu, kakav je program tijekom školovanja, ali i što njihove diplome znače, koliko 'teže', nakon okončanje studiranja.
Čovjek je ključ uspjeha u turizmu, a taj ključ proteklih se nekoliko dana nalazio u rukama više od 40 renomiranih poslodavaca, dvadesetak visoko obrazovnih institucija i na stotine učenika koji su dva dana pohodili hotel Amphoru gradeći temelje za zajedničku budućnosti u turizmu.
Ukupna vrijednost projekta 'Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split' je 9.864.689,68 EUR / 74.325.504,37 HRK i u stopostotnoj vrijednosti ga je financirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Turističko-ugostiteljske škole Split.