Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Fondovi EU-a transformirali su javni gradski prijevoz u brojnim gradovima, Split je jedan od njih
EU izbori: iskoristi svoj glas Piše: Sponzorirano

Fondovi EU-a transformirali su javni gradski prijevoz u brojnim gradovima, Split je jedan od njih

Splitski Promet može se pohvaliti jednim od najmlađih voznih parkova i sustavom e-ticketing koji je podigao zadovoljstvo korisnika

Kako bismo ukazali na značaj europskih politika, odnosno na važnost izlaska građana na birališta na izborima za Europski parlament koji ih oblikuje, u serijalu 'EU izbori: iskoristi svoj glas' progovaramo o raznim aspektima u kojima se ogledaju u svakodnevici. Ovog puta predstavit ćemo kako su fondovi Europske unije, kao ključan izvor financiranja javnih projekta, transformirali javni gradski prijevoz u segmentima poput poboljšanja transportnih mreža, uvođenja novih, ekološki prihvatljivih vozila kao i pametnih tehnologija, čime su poboljšali kvalitetu života građana - na primjeru tvrtke Promet Split. 

Promet Split proveo je nekoliko projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije. Primarno su rezultirali nabavkom novih autobusa baš kao i implementacijom modernih tehnologija, preciznije sustava e-ticketing s pregršt benefita. 

'Tvrtka se sada, zahvaljujući upravo navedenom, može pohvaliti jednim od najmlađih voznih parkova u Europi. Također, uspješno smo suzbili problematiku nemogućnosti provođenja preciznog voznog reda, nemogućnosti praćenja vozila u stvarnom vremenu, preopterećenosti pojedinih stajališta, naplate karata, neefikasnog tiskanja i distribucije postojećih papirnatih karata, netransparentne raspodjele troškova i prihoda među dionicima. Sve je to prethodno uzrokovalo nezadovoljstvo korisnika javnog prijevoza kako zbog čekanja, gužvi i problema oko kupnje karata tako i zbog nedostupnih informacija', kazao nam je glasnogovornik Hrvoje Mlikota

U periodu od 1. svibnja 2018. do 30. travnja 2020. proveden je projekt 'Nabava autobusa za Promet d.o.o., u čijem je sklopu nabavljeno 20 zglobnih gradskih niskopodnih autobusa te 14 solo gradskih niskopodnih autobusa s niskom emisijom CO2. Pored činjenice da je doprinio osiguranju kvalitete usluge javnog prijevoza, doprinio je i smanjenju negativnog utjecaja na okoliš primjenom visokih EURO 6 normi motora novih vozila. Ukupna vrijednost iznosila je 93.637.500,00 kuna, od čega je Europska unija iz Kohezijskog fonda sufinancirala 63.673.500,00 kuna. 

Obnova voznog parka nastavljena je kroz projekt 'Nabava autobusa za Promet d.o.o. Split iz ITU mehanizama', vrijedan 44.008.750,00 kuna, pri čemu je 29.925.950,00 kuna osigurano iz europskih sredstava. Od 18. listopada 2018. do 18. listopada 2020. u njegovu je sklopu kupljeno 10 zglobnih gradskih niskopodnih autobusa te osam solo gradskih poluniskopodnih autobusa s niskom emisijom C02. 

'Nabavka novih autobusa za Promet d.o.o.' - vrijedna 109.391.500,00 kuna, od čega je   74.386.220,00 kuna osigurano iz Kohezijskog fonda - provedena je potom od 27. travnja 2021. do 31. prosinca 2023. Projektom je realiziran rashod 47 starijih dizel autobusa, EURO norme 2, 3, 4 i 5 s negativnim utjecajem na okoliš, te nabava 47 novih dizel autobusa EURO norme 6.

Promet Split napravio je značajan iskorak u razdoblju od 6. rujna 2019. do 6. rujna 2021., u kojem je proveden projekt 'Implementacija sustava e-ticketing u Promet d.o.o. Split putem ITU mehanizama'. Implementiran je, dakle, e-ticketing koji se sastoji od sustava prodaje, distribucije i kontrole putnih karata, sustava informiranja putnika, sustava za organizaciju i upravljanje resursima, sustava upravljanja voznim parkom, sustava brojanja putnika, sustava za naprednu analitiku i izvješćivanje ta zajedničkih ili dijeljenih sustava. Njime je, prema riječima glasnogovornika Mlikote, povećana dostupnost javnog prijevoza korisnicima kao i njihova informiranost, unaprijeđen sustav upravljanja podacima te podignuta svijest građana o prednostima korištenja javnog prijevoza. Ukupna je vrijednost projekta 25.478.231,25 kuna, iznos od 12.102.050,00 kuna sufinancirala je Europska unija iz kohezijskog fonda. 

'Budući da je osnovni e-ticketing sustav uspješno implementiran, planiramo nastavak aktivnosti s ciljem podizanja kvalitete usluge javnog gradskog prijevoza kroz projekt 'E-ticketing - faza 2'. Konkretno, obuhvatit će ugradnju video-nadzora u svim autobusima te postavljanje dodatnih kartomata i informacijskih panela i izvan područja grada Splita. 

K tome, namjera nam je ugraditi dodatne validatore u sve gradske autobuse s obzirom na to da je sada postavljen po jedan, što je nedostatno za kvalitetno pružanje usluge - dolazi do stvaranja gužvi pri ulasku na prednja vrata, posljedično do kašnjenja u polascima te nevalidiranja dijela putnika. Uz navedeno, planirano je podizanje kvalitete usluga javnog prijevoza kreiranjem modula 'upravljanje korisničkim računom' te dodavanje novih funkcionalnosti unutar sustava prodaje', najavio je Hrvoje Mlikota. 


Europski izbori u Hrvatskoj će se održati 9. lipnja 2024. Hrvatski građani izabrat će 12 zastupnika i zastupnica koji će sudjelovati u kreiranju europskih politika. Dodatne informacije dostupne su na poveznici

***

Objava je realizirana uz potporu Europskog parlamenta. Za objavljeni sadržaj odgovoran je isključivo Dalmatinski portal.

Vaša reakcija na temu