Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com FORMALIZIRANA INICIJATIVA : 'Glas poduzetnika' postao udruga

FORMALIZIRANA INICIJATIVA : 'Glas poduzetnika' postao udruga

Članstvo u udruzi bit će besplatno

Na zahtjev članova Inicijative, danas je osnovana Udruga 'Glas poduzetnika', koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova i brži povratak ekonomskom rastu. Članstvo u udruzi bit će besplatno, a svoje aktivnosti udruga će financirati donacijama. Uz glavni 'Glas poduzetnika' će otvoriti i račun za donacije zdravstvenim djelatnicima te za zdravstvenu i sanitetsku opremu potrebnu za borbu protiv virusa COVID-19.

Inicijativa 'Glas poduzetnika' pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, 'Glas poduzetnika' se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj.

S obzirom na to da su se u javnosti počeli pojavljivati komentari prema kojima inicijativa nije formalna organizacija te da nema legalne zastupnike, temeljem mišljenja članova, osnivači inicijative odlučili su formalizirati 'Glas poduzetnika' koji je tako dobio pravnu formu i mogućnost zastupanja članstva. Čak 96% članova izjasnilo kako će se učlaniti u udrugu, a imajući u vidu njihovo i mišljenje javnosti, pokretači inicijative i širi krug volontera, danas su osnovali Udrugu 'Glas poduzetnika' te će sve potrebne dokumente za osnivanje poslati nadležnim tijelima za registraciju.

Na osnivačkoj Skupštini imenovana su i tijela udruge na rok od dvije godine, predsjednik Udruge Hrvoje Bujas i izvršni direktor Dražen Oreščanin postali su legalni predstavnici. Upravni odbor broji sedam članova među kojima su: Andrej Šooš Maceljski, Berislav Marszalek, Bojan Bajgorić Šantić, Bruno Samardžić, Ivana Matić, Vedran Jakominić i Vuk Vuković. U tročlani Nadzorni odbor imenovani su Aco Momčilović, Gordana Fabijanić i Viktorija Knežević. Svi osnivači i članovi tijela Udruge 'Glas poduzetnika' su mikro, mali i srednji poduzetnici i reprezentativni su predstavnici budućih članova.

- Nakon velikog posla koji smo  s mnogo entuzijazma i kontinuiranim angažmanom odradili u dva tjedna te se nametnuli kao relevantan faktor i suradnik u ovoj gospodarskoj krizi, bila je nužna formalizacija naše inicijative - istaknuo je povodom osnivanja predsjednik Udruge Hrvoje Bujas te dodao: 

- Od početka smo isticali da nas politika ne zanima te da se zalažemo isključivo za boljitak ne samo svih članova 'Glasa poduzetnika', nego hrvatskog gospodarstva i društva u cijelosti. Ova udruga nije samo glas poduzetnika, nego i naših zaposlenika, s kojima godinama dijelimo i dobro i zlo, pa tako i u ovoj krizi gdje smo inzistirali na mjerama koje bi nam omogućile očuvanje njihovih radnih mjesta.

Izvršni direktor Udruge Dražen Oreščanin naglasio je kako je osnivanje udruge tek početak zajedničkog djelovanja te kako sve članove na čelu s vodećim ljudima udruge očekuje još puno posla.

- Potrebno je osigurati brzu, efikasnu i nerestriktivnu provedbu mjera, ali i odgovoriti na brojna otvorena pitanja. Također,  potrebno je osigurati da sve jedinice lokalne samouprave pruže primjerenu podršku lokalnim poduzetnicima otpisom komunalne naknade i najma za poslovne prostore i javne površine. Vlada još ima veliki zadatak dogovoriti s bankama i leasing kućama zamrzavanje kredita i leasinga na 12 mjeseci, a sve s ciljem kako bi gospodarstvo moglo doći do daha kada ponovo krene - rekao je.

Oreščanin je ovom prilikom pohvalio i vrlo brzu digitalizaciju mnoštva javnih usluga i dodao kako se u udruzi nadaju da će takvu razinu digitaliziranih usluga javni sektor zadržati i nakon završetka krize, što će poduzetnicima znatno olakšati buduće poslovanje.

Udruga je odmah započela s radom, a članovi mogu biti sve pravne osobe – poduzeća, obrti i druge udruge te fizičke osobe – prvenstveno poduzetnici i zaposlenici u malom i srednjem poduzetništvu. Svi postojeći članovi inicijative i svi drugi simpatizeri moći se već danas prijaviti za članstvo u Udruzi 'Glas poduzetnika' putem forme za prijavu koja je dostupna na: 

•web stranici Udruge https://glaspoduzetnika.hr/ 

•na Facebook grupi https://www.facebook.com/groups/glaspoduzetnika/ 

Na osnivačkoj Skupštini donesena je i odluka da se za članstvo u Udruzi 'Glas poduzetnika' neće naplaćivati članarina, a svoje aktivnosti Udruga će financirati donacijama. Također je donesena odluka da se uz glavni račun Udruge otvori i račun za donacije članova zdravstvenim djelatnicima i za zdravstvenu i sanitetsku opremu potrebnu za borbu protiv virusa COVID-19.

Vaša reakcija na temu