Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO: HGK-Županijska komora Split i Sveučilišni odjel za stručne studije nagradili najbolje studente u projektu PlanStart

FOTO: HGK-Županijska komora Split i Sveučilišni odjel za stručne studije nagradili najbolje studente u projektu PlanStart

Joze Tomaš je izrazio veliko zadovoljstvo sinergijom studenata i gospodarstvenika

U HGK-Županijskoj komori Split danas je upriličena dodjela nagrada studentima koji su sudjelovali u projektu PlanStart. Navedenim projektom, koji već šestu godinu provode HGK-ŽK Split i Sveučilišni odjel za stručne studije Sveučilišta u Splitu, povezuju se studenti Odjela za stručne studije i županijski poduzetnici iz kategorije mikro tvrtki - do 3 zaposlena, tako da studenti izrađuju poslovne planove za gospodarstvenike.

- Projekt PlanStart provodimo već šestu godinu za redom i primjer je kako se zajedničkim radom može pokazati studentima i poslodavcima što ih čak u budućnosti. Naime, koliko je važan jedan poslovni plan govori činjenica da je to prvi korak kod osnivanja tvrtke, kod podizanja kredita ili apliciranja tvrtke za neke natječaje. On nije samo neki papir, poslovni plan pokazuje u kojem smjeru poduzetnik treba ići i je li mu njegova investicija isplativa. Svjedoci smo izazovnog vremena u kojem se nalazimo i smatram da poslovni planovi poduzetnicima jako znače. U projektu je sudjelovalo 13 poduzetnika, odnosno 13 timova, a svi su oni projekt priveli kraju. Čestitam nagrađenim timovima, a veselim se već idućoj godini kada ćemo projekt realizirati po sedmi put - poručio je Joze Tomaš, predsjednik Županijske gospodarske komore Split. 

Nagrađeni studenti su se zahvalili na dobivenoj prilici za stjecanje ovog vrijednog poslovnog iskustva, a ŽK Split i Sveučilišni odjel za stručne studije najavili nastavak projekta i u idućoj akademskoj godini. Ivona Jukić, mentorica na projektu PlanStart, otkrila je kako je ove godine u projektu sudjelovalo 50-ak studenata te kako su izradili 13 poslovnih projekata.

- Svaki plan koji su studenti napravili može se primijeniti u gospodarstvu, možda uz neke sitne korekcije, ali je svaki gotovo spreman za financiranje. Prednost ovakvih projekata je silna, studenti su dobili jedno neprocjenjivo iskustvo u suradnji s poduzetnicima, a shvatili su koliko je intenzivan rad na ovakvim zahtjevnim zadacima. Radili smo tri mjeseca, surađivali i priveli stvar jednom lijepom završetku. Studenti su vidjeli kako nije lako biti poduzetnik, ali vjerujem kako su nakon ovakvih projekata spremniji za tržište rada. Čestitam svim nagrađenima - poručila je Jukić. 

Prvonagrađen je poslovni plan izrađen za tvrtku Dada&Roco d.o.o., a zanimljivo je kako su četiri studenta Nikola Grozdanić, Miro Ivanović, Mislav Radić i Ivan Kovačević radili u suradnji s tvrtkom koja se bavi izradom dječje opreme.

- Imamo vlastitu proizvodnju u Supetru na otoku Braču, a naši proizvodi se mogu kupiti preko web shopa. Ovaj projekt je odličan jer omogućava povezivanje studenata i poslodavaca, a tako ih najbolje pripremamo za tržište rada. Nama poduzetnicima studenti daju neke svježe ideje, a koje nam mogu pomoći u planiranju budućih poslovanja. Čestitke studentima na osvojenim nagradama, a vjerujem kako ćemo s nekima i u budućnosti surađivati - poručila je Simona Fabijanović, suvlasnica tvrtke Dada&Roco. 

Drugo mjesto osvojili su Alen Odak, Iva Radaš, Karla Hrgović i Melani Brko koji su izradili poslovni plan za tvrtku Antigravity d.o.o., a tim je odlično elaborirao sve sastavne dijelove plana uz izvrstan timski rad. 

- Projekt je bio baziran na uvođenje nove usluge koja je kombinacija nautičkog turizma i usluge u fitnessu i rekreaciji. Mladi su izvrsno reagirali s obzirom na to da je riječ o inovativnoj ideji, mislim da je svakome od njih bio izazov raditi na nečemu što je do sada neviđeno na tržištu. Nastojali smo kroz rad na projektu odgovoriti na sve izazove i vjerujem da smo u tome uspjeli - kazala nam je Daria Bilić, vlasnica drugonagrađene tvrtke, a onda su riječ preuzeli i sami studenti. 

- Ponosni smo što smo bili dio ovog projekta, bilo je sjajno raditi i surađivati s Darijom i mislim da smo uspješno odradili tražene zadatke. Sretni smo zbog nagrade koju smo dobili, ali se nadamo se da smo nekim svojim idejama pomogli kako bi tvrtka unaprijedila svoje poslovanje, dobila lakše kredite ili recimo aplicirala na natječaje europskih fondova. Nama studentima su ovakvi projekti hvale vrijedni jer možemo dobiti jedno divno iskustvo te sebi otvoriti vrata nekih novih mogućnosti  - kazala nam je jedna od nagrađenih studentica Melani Brko.

Treću nagradu odnijela su dva tima Pure Zone d.o.o., na tom projektu su radili Nena Palada, Branimir Lozo i Karla Đirlić te Tokić tlačna oprema d.o.o. u čijem su timu bili Ivan Durdov, Filip Galić, Vanessa Vladović i Andrea Norac Kljajo.

Vaša reakcija na temu