Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić FOTO/VIDEO: PROSVJED Vlasnici zemljišta na Marjanu okupili se pred Banovinom

FOTO/VIDEO: PROSVJED Vlasnici zemljišta na Marjanu okupili se pred Banovinom

Traže poništavanja 'sporne odluke'

Ispred zgrade Banovine oko 17 sati počeo je prosvjed članova udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu i Udruge Merjan, koji se protive odluci o ograničenju prometa u Park-šumi Marjan.

Prema procjeni policije na terenu, preko 200 ljudi izašlo je na ulicu braniti svoje 'zakonom zajamčeno pravo pristupa imovini'.

'Nova nacionalizacija samo u Splitu', 'Gradonačelniče, poštujte naše vlasništvo', Turistima slobodan prolaz, vlasnicima zabranjen' - samo su neki od transparenata koji su osvanuli pred Banovinom, a izradili su ih vlasnici privatnih parcela.

Traže od Gradskog vijeća Grada Splita da na sljedećoj sjednici ponište spornu Odluku. Traže da Ministarstvo unutarnjih poslova provede žuran nadzor nad zakonitošću sporne Odluke i da se što prije očituje o svojim nalazima. Traže i smjenu Marka Pejnovića, ravnatelja Javne ustanove.

Osim toga, zahtijevaju da Ministarstvo unutarnjih poslova uskrati Javnoj ustanovi za upravljanje Park- šumom Marjan ikakvo pravo nadzora nad odvijanjem prometa na svim nerazvrstanim cestama u obuhvatu Park-šume Marjan.

- Tražimo od Ministarstva unutarnjih poslova da vlasnicima osigura nesmetano odvijanje prometa u dijelu Meštrovićevog šetališta i svih njegovih pristupnih putova, Marjanskog puta te Marangunićevog šetališta, a pri eventualnom uvođenju bilo kakvih ograničenja tražimo od MUP-a i Grada da postupe prema zakonu - između ostalog su poručili.

Navedenom odlukom, dodali su, značajno će se ograničiti te potpuno onemogućiti promet građanima Splita te dijelu vlasnika zemljišta na nerazvrstanim cestama na području Park-šume Marjan, a bez valjanog pravnog temelja.

- Kulminacija nezakonitog djelovanja Puljkove administracije je donošenje ove sporne Odluke koja je usmjerena isključivo protiv vlasnika 55 hektara privatnog poljoprivrednog zemljišta na južnim padinama Marjana. Mirni prosvjed namjerno je organiziran van radnog vremena gradske uprave jer za gradonačelnika Ivicu Puljka žitelji Marjana nisu građani. Opetovano nam se krše Ustavom zagarantirana vlasnička prava, a sve bez uporišta u zakonu - poručili su još uoči prosvjeda.

Smatraju kako ova gradska vlast svoje djelovanje temelji na 'takozvanoj zaštiti Marjana kojim planira na leđima vlastitih građana zarađivati bodove u svojoj predizbornoj kampanji'.

- Međutim, prvi problem je taj što je četvrtina Park- šume Marjan u privatnom vlasništvu. Drugi problem je što tih 55 hektara nije šumsko, već poljoprivredno zemljište. Treći problem je što za aktualnu gradsku vlast hrvatski Ustav, zakoni i građanska prava ne znače ništa - naglasili su, a ovim mirnim prosvjedom žele podsjetiti kako u demokratskom društvu nema mjesta političkoj samovolji.

Vaša reakcija na temu