Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO Otvoren matični ured u Podstrani: 'Nastojimo sve institucije približiti građanima'

FOTO Otvoren matični ured u Podstrani: 'Nastojimo sve institucije približiti građanima'

Više ne moraju do Splita

Načelnik Podstrane Mijo Dropuljić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i pročelnik županijskog Upravnog odjela za opću upravu Josip Matković svečano su danas otvorili novi matični ured. Općina Podstrana dobila ga je još s prvim danom nove godine, u međuvremenu je u potpunosti stavljen u funkciju.

'Općina je, prema podacima zadnjeg popisa, prešla 10 tisuća stanovnika, realno smo blizu 13 tisuća. Samim time raste potreba za  pružanjem određenih usluga. Stoga sam izuzetno zadovoljan što smo otvorili matični ured kako bi stanovnici nesmetano koristili njegove usluge, odnosno kako ne bi radi njih morali odlaziti u Split.

Iako je dosta crkvenih vjenčanja, i sama priprema za obred obuhvaća ishođenje dokumenata u matičnom uredu. Tu su još i usluge poput ishođenja smrtnih i rodnih listova... Valja istaknuti i kako imamo velik broj novorođenčadi pa sada naši građani ovdje mogu nadjenuti ime svojoj djeci', istaknuo je načelnik Dropuljić.

Uputio je ujedno zahvalu županu, dožupanima i pročelniku što su prepoznali potencijal rasta Podstrane te što su odlučili otvoriti matični ured upravo ondje.

'Prije dvije godine otvorili smo izdvojen ured policije u Strožancu. Jesenas je ovdje s radom započeo javni bilježnik. Dokazuje to naša nastojanja da sve institucije budu što dostupnije građanima', naglasio je.

Župan Boban uzvratio mu je zahvalom na ustupljenom i uređenom prostoru. Stava je kako je iznimno važno da stanovnici Podstrane koriste usluge matičnog ureda bez odlaska u Split s obzirom na gužve u prometu.

'Matični ured dobio je i Stari Grad na Hvaru. I dalje ćemo u suradnji s Ministarstvom uprave približavati građanima usluge regionalne samouprave, u ovom slučaju Splitsko-dalmatinske županije, na lokacijama na kojima postoji potreba za tim' poručio je. 

Inače, u Podstrani trenutno djeluje matičar koji je prethodno radio u Splitu. Tako će ostati do okončanja natječaja za zapošljavanje novoga.

'Na području naše županije 18 je matičnih ureda po uredbi koja je stupila na snagu 1. siječnja. I prethodno ih je bilo toliko, ali smo radili određene promjene. Pored otvaranja dvaju novih, primjerice, dva smo u Kaštelima fuzirali u jedan. Na dobrom smo putu da ta brojka izvjesno vrijeme ostane takva. 

U osnovi svi oni pružaju cijeli komplet usluga građanima - od najmanjih poput onog u Zagvozdu do najvećeg u Splitu, ujedno najvećeg u Hrvatskoj. Kako je sada i matični ured u Podstrani kompletno digitaliziran, odnosno informatički povezan, sve što se može obaviti u centrali - može se obaviti i tu', zaključio je pročelnik Matković.

Vaša reakcija na temu