Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO Otvoren skup mladih istraživača na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

FOTO Otvoren skup mladih istraživača na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu

'Zajednički temelji 2023 - uniSTem' okupio 50 mladih istraživača, od kojih će njih 25 održati izlaganja

Deseti skup mladih istraživača iz područja građevinarstva i srodnih tehničkih područja pod nazivom 'Zajednički temelji 2023 - uniSTem' koji se održava se do 17. rujna na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu otvoren je danas. 

Skup je okupio oko 50 mladih istraživača, od kojih će njih 25 održati izlaganja, a otvaranju su nazočili rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Dragan Ljutić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, dekan FGAG-a izv.prof.dr.sc. Neno Torić, ravnatelj Hrvatske zaklade za znanost prof.dr.sc. Ozren Polašek, dekani ostalih građevinskih fakulteta u Hrvatskoj te Mostaru, predstavnici Hrvatske komore inženjera građevinarstva, predstavnici suradnih tvrtki te ostali uvaženi gosti. Cilj skupa je poticanje suradnje mladih istraživača kako u znanstveno-istraživačkom i stručnom djelovanju, tako i u ostalim aspektima njihovog profesionalnog života.

- Skup je važan jer povezuje sve mlade znanstvenike iz polja građevinarstva i pet fakulteta koji probode ovaj nastavni program na hrvatskom jeziku. Očekujemo da će suradnjom podijeliti znanja jedni drugima te da će se tako umrežiti - kazao je Neno Torić. 

Ideja o kreiranju skupa krenula je prije deset godina upravo iz Splita gdje su i održani prvi Zajednički temelji te se od tada u kontinuitetu, svake godine održavaju naizmjence na filijalama Udruge hrvatskih građevinskih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Mostaru. 

- Kada dođu mladi ljudi iz raznih krajeva, posebice iz tehničkih znanosti, i prezentiraju svoja znanja i istraživanja možemo kazati da je to svečani dan za naše Sveučilište. Ono po čemu smo izuzetni su upravo priznanja koja dobivamo svakodnevno, a dat ću vam jedan primjer tomu. Kada smo imali sastanak rektora Hrvatskog rektorskog zbora i rektora iz Krakowa, čelnik jednog priznatog tehničkog sveučilišta mi je pristupio i kazao da s nama želi surađivati, a to nam sve govori. Nakon takvih riječi srce vam može biti puno, zato sam vrlo ponosan. Drago mi je da se ovaj skup događa u Splitu i da će upravo ovdje znanstvenici prezentirati svoja postignuća - zaključio je Dragan Ljutić.

Kroz dosadašnje susrete, preko 250 mladih istraživača predstavilo je svoj rad i područje svog istraživanja. Kroz formalni dio i neformalni dio sudionici skupa imaju priliku upoznati kolege s drugih institucija i stvoriti preduvjet za povezivanje i daljnju suradnju.

- Sama ideja krenula je prije deset godina, a i ove godine smo se svim uzvanicima potrudili da imaju ispunjena i zanimljiva tri dana na našem fakultetu. Zahvalio bih se sponzorima, donatorima i javnim tijelima koji su nas podržali, a među njima je i Naš Hajduk. Uz prezentacije radova, pripremili smo i bogat neformalni dio skupa, pripremili smo im razna druženja, večere i izlete. Teme predavanja su raznolike, svaki znanstvenik će predstaviti svoj istraživački rad, a intencija je na povezivanju sudionika - otkriva voditelj skupa dr. sc. Ante Buzov s Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije u Splitu.

Vaša reakcija na temu