Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO Predstavljena monografija 'Pola stoljeća Sveučilišta u Splitu': 'Pojavljujemo se na svim popisima najuglednijih na svijetu'
Pedeset godina Sveučilišta u Splitu Piše: Dalmatinski portal

FOTO Predstavljena monografija 'Pola stoljeća Sveučilišta u Splitu': 'Pojavljujemo se na svim popisima najuglednijih na svijetu'

'Mnogi ne znaju da imamo impresivnih 206 nastavnih programa, odličnu međunarodnu suradnju, dosta vrhunske opreme'

Najvažniji trenuci od osnutka do danas objedinjeni su u monografiji 'Pola stoljeća Sveučilišta u Splitu'. Predstavili su je pred brojnim uzvanicima u utorak u večernjim satima koautori rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić i prof. emeritus Matko Marušić

'Moj rektorski mandat obuhvatio je 45. i 50. obljetnicu osnutka Sveučilišta u Splitu, što se na više načina pokazalo kao sretna okolnost. To je razdoblje u kojemu je dosegnulo punu zrelost, s učvršćenom organizacijom fakulteta, s provjerenim i profiliranim nastavnim programima i administracijom te s akademskim duhom usmjerenim otvorenosti, održivom razvoju i međunarodnoj suradnji. 

Daleko za nama ostala je iscrpljujuća borba za opstanak, za gradnju i dogradnju, izobrazbu kadrova i pribavljanje osnovne opreme, pa smo se u punoj mjeri mogli posvetiti uvođenju i praksi najviših kriterija vrsnoće u edukaciji i znanosti, studentskom standardu, dobrobiti i suvremenim zahtjevima koji se na međunarodnoj razini očekuju od najboljih sveučilišta - to su zdrav život, održivo i otporno društvo, prirodna bogatstva, digitalizacija i energija, materijali i napredne tehnologije te za Hrvatsku posebno značajne teme kulture, nasljeđa i identiteta. 

O toj fazi razvitka Sveučilišta u Splitu izvješćuje ova monografija. Završno s 2023., daje pregled naših aktivnosti i postignuća s motrišta Sveučilišta kao cjeline, s nadom da će čitatelj prepoznati da znamo što radimo, kako trebamo raditi, kamo kanimo stići i koliko smo daleko na tom putu odmaknuli', napisao je rektor Ljutić.

Prilikom predstavljanja naglasio je kako je posrijedi moderna, čitka, pristupačna knjiga s brojnim informacijama, praćenima predivnim fotografijama i grafovima. Nije, prema njegovim riječima, suviše epski opširna kako bi se zaista čitala. 

'Svi koji je uzmu u ruke mogu vidjeti gdje je Sveučilište u Splitu bilo i gdje je danas, koje nas asocijacije zanimaju, s kim sve surađujemo. Pokazuje, primjerice, da je predmet našeg interesa takozvano maritimno sveučilište koje se sastoji od njih devet na moru - od Norveške, preko Malte i Španjolske, do našeg Splita. 

Zaista smo dobro pozicionirani na ljestvicama svjetskih sveučilišta, sva imaju velik respekt prema splitskom, žele surađivati s nama i mala i velika - potpisali smo, recimo, ugovor s Humboldtovim. Knjiga o tome govori, time se ponosimo', kazao nam je. 

I ovu je monografiju, kao i onu priređenu za 45. obljetnicu 2019., osmislio profesor emeritus Matko Marušić - znanstvenik, književnik i urednik. Rektor je u svojoj uvodnoj riječi naznačio kako je Marušić uočio podudarnost 500. obljetnice smrti velikana hrvatske kulture Marka Marulića Splićanina i 50. obljetnice Sveučilišta u Splitu. Izborom materijala, stilom prezentacije i duhom cjeline, kako je naveo, ta je dva čimbenika, udaljena pola tisućljeća povijesti, povezao u poruku o Splitu kao gradu, zapravo pojmu i simbolu koji od davnina teži izvrsnosti i europskoj uljudbi i u tome uspijeva usprkos teškim vremenima kroz koja je prolazio. 

'Najvažnije je za istaknuti da se Sveučilište u Splitu pojavljuje na svim popisima najuglednijih sveučilišta na svijetu. Potpuno je zaslužno za naobrazbu, intelektualni rast našeg rada. Mnogi ne znaju da ima impresivnih 206 nastavnih programa, odličnu međunarodnu suradnju, dosta vrhunske opreme. 

Premalo se uči u cijelom svijetu, cilj bi nam trebao biti učvršćivati stare studije. Zadovoljan sam smjerom u kojem Sveučilište u Splitu ide, ova knjiga na lijep način to pokazuje', konstatirao je profesor Marušić.

Vaša reakcija na temu