Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO: BLOKADA PROMETA Splićani mirno prosvjedovali nezadovoljni odlukom gradske vlasti

FOTO/VIDEO: BLOKADA PROMETA Splićani mirno prosvjedovali nezadovoljni odlukom gradske vlasti

Najveći problem je parking, žale se i na neosvijetljenu 'zebru'

Prosvjednom šetnjom preko pješačkog prijelaza u Ulici Matice hrvatske, brojni stanari iz privatnih kuća na tom potezu, uz podršku sugrađana, izrazili su nezadovoljstvo zbog gubitka parking mjesta. Uz to, traže i osvjetljenje pješačkog prijelaza. Plan je gradske uprave da se uz stabla uz koja se parkira posadi cvijeće. Upravo kraj 'zebre' gdje se odvijao prosvjed jutros su posađeni oleandri. 

Stanarka Tina je navela kako se buni jer smatra da ponašanje gradske vlasti nije u redu.

- Moglo se naći rješenje da svi budemo zadovoljni. Od rođenja sam ovdje, a sad nas se tjera u obližnje garaže. Poslije posla sam išla u garažu na Lokve, ali nije bilo mjesta. Druga koju nam spominju je od moje kuće udaljena 389 metara, a ne 200 kako tvrde. Uz sve, čekam i operaciju koljena. I ja bih trebala uzbrdo poslije posla toliko ići? Ne samo ja, tu su i onkološki bolesnici i osobe s invaliditetom. Čemu sve ovo? Mogli su napraviti kao u niz kvartova 'zelene rešetke', pa svi zadovoljni - izjadala se stanarka. 


Ante Glavaš kao predstavnik stanara Ulice Matice hrvatske je obrazložio u čemu je problem i što konkretno traže.

- Hoćemo alternativno rješenje, a to nisu garaže koje nude. Izdvojio bih ključne stvari, a prva je protupravno djelovanje Grada pri gradnji ceste 60-ih godina. Kada je napravljena, trebala je biti u razini kuća, ali nije, nego dva metra iznad kuća koje su ostale ukopane i onemogućen im je pristup s ceste. Kompromis je bio unazad 40 godina da dobijemo rubnjake kojima se možemo popeti do svojih domova. S aktualnom gradskom vlašću bez ikakvih razgovora je došlo do ovoga. Od Grada tražimo da se dogovori pa da s ove druge strane postave kocke za bočno parkiranje kako je i u drugim dijelovima grada, travne rešetke ili da se krajnji desni trak pretvori u parking traku - iznio je Glavaš.

Mišljenja je da bi nastao još veći nered ako bi svojim automobilima odlazili u garaže koje nude, jer mjesta nema. 

- Čini se da ova gradska vlast pod krinkom uvođenja reda izaziva još veći nered - ustvrdio je.

Uz to, pokazao je i parkirane automobile jednog od susjeda koji su parkirani u svom dvoru, ali ne može izaći.

- Dogradonačelnik je poslao ekipu da zasadi oleandre i ne može izaći - rekao je. 

Potpredsjednica kotara Julija Budimir Bekan je dodala i kako su na sastancima s predstavnicima komunale u Banovini tražili osvjetljenje pješačkog prijelaza, ali da je i to ostalo bez konkretnih rješenja.

- Zatražili smo sastanak i danas, ali nas je pročelnica odbila uz riječ da nemamo što razgovarati jer provode projekt - završila je Budimir Bekan.

Prosvjedna šetnja je prvi korak, najavili su i daljnju borbu za cilj, a jedna od solucija je i peticija.

Dok je promet bio na trenutke zaustavljan zbog prosvjedne šetnje, vozači su nervozno trubili, pojedini su se i okretali. Bilo je i onih koji su trubljenjem u ritmu podržavali akciju.

Vaša reakcija na temu