Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Katolički muževi i jutros na koljenima molili na Peristilu. Možemo! i nevladine udruge održale prosvjed

FOTO/VIDEO Katolički muževi i jutros na koljenima molili na Peristilu. Možemo! i nevladine udruge održale prosvjed

Za ravnopravnost, sekularnost i nenasilje

Na Peristilu su i jutros na koljenima krunicu molili Wojownicy Maryi Split u slobodnom prijevodu Marijini ratnici, katolički muževi i njihovi prijatelji iz Međugorja. Kako navode, molili su za: duhovnike pokreta Wojownicy Maryi, za članove pokreta i za sve Marijine nakane. Pridružilo im se i nekoliko žena.

Istovremeno, mirni prosvjed upričili su članovi splitskog Možemo!, a njihovoj inicijativi pridružili su se i članovi nevladinih udruga. Na njihovom transparentu pisalo je 'Nema natrag. Ravnopravnost, sekularnost i nenasilje'.

'Želimo izraziti svoj stav koji je protiv 'vrijednosti' koje se promoviraju javnim molitvama na trgovima diljem Hrvatske, a to su, između ostalog, prestanak pobačaja, prestanak spolnih odnosa prije braka, čednost u odijevanju itd. (prestanak je, dakako, sinonim za zabranu, ne postoji 'prestanak' sam od sebe) te da muškarac kao prirodni vođa bude i duhovni vođa obitelji koji će poticati na molitvu i odlazak u Crkvu kako bi mogle 'živjeti tradicionalne vrijednosti'. 

Smatramo da je tendencija ovakvih pokreta koji se zauzimaju za dominaciju jednog spola nad drugim jednako neprihvatljiva koliko bi bilo i zauzimanje za dominaciju jedne rase ili nacije i direktno korelira sa porastom rodno uvjetovanog nasilja. Ovim istupom želimo upozoriti na opasnost ovakvih političkih pokreta koji se skrivaju pod krinkom vjere, te na činjenicu da dovode do sasvim opipljivih, za žene i društvo u cjelini poražavajućih rezultata: u Poljskoj je upravo ovaj pokret doveo do današnjeg rigidnog i ultrakonzervativnog Zakona o pobačaju zbog kojeg Poljakinje moraju u drugim državama ili u ilegali tražiti zdravstvenu skrb, i nema nikakve sumnje da se radi o postepenoj normalizaciji fundamentalističkih i ultrakonzervativnih tendencija koje idu u smjeru zatiranja osnovnih sloboda, ravnopravnosti spolova i povećanja predrasuda. 

Nema natrag - ravnopravnost, sekularnost i nenasilje su nulta točka demokracije - poručuju iz splitskog Možemo! te od institucija države zahtijevaju aktivnije uključivanje u obeshrabrivanje ovakvih pokreta, kako bi se zaštitila ravnopravnost spolova i na taj način učvrstio jedan od osnovnih političkih preduvjeta za smanjenje nasilja prema ženama', poručila je čelnica splitskog Možemo!, Tamara Visković.


Podsjetimo, muškarci na koljenima mole:

1. Za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda.

2. Za muškarce - da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru.

3. Za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova.

4. Za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.

5. Za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja.

6. Za duše u čistilištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Za osobne nakane.

'Wojownicy Maryi postoje trenutno samo u Splitu iako je osnivač don Dominik Chmielewski SDB. Pokret je potekao od naše braće u Poljskoj s dopuštenjem da mi u Hrvatkoj nastavimo djelo pobožnosti prema Majci Božjoj. 

Formacija Wojownicy Maryi traje dvije godine, a mogu joj pristupiti punoljetni muškarci do 50. godine', poručuju.

Prethodno su s Gospinim likom i zastavama prošli preko Hrvojeve ulice, Đardina pa se spustili na carski trg.

Krunicu su muškarci na koljenima molili i u Zagrebu, Karlovacu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Trogiru, Vinkovcima i Virovitici.


Vaša reakcija na temu