Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikola Brboleža FOTO/VIDEO Rektor Ljutić prisjetio se svojih studentskih dana, i Vojko V stigao na smotru Sveučilišta u Splitu

FOTO/VIDEO Rektor Ljutić prisjetio se svojih studentskih dana, i Vojko V stigao na smotru Sveučilišta u Splitu

Šušur na kampusu

Šušur je potpuno zavladao kampusom, gdje je danas započela Smotra Sveučilišta u Splitu koja će potrajati sve do petka, 8. prosinca. Nakon svečanog otvorenja na kojem su rektor Dragan Ljutić, prorektor za studente, nastavu i poslovanje Nikola Koceić-Bilan, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja i splitski gradonačelnik Ivica Puljak stotinama pristiglih maturanata iznijeli svoje preporuke za studiranje upravo pod okriljem ovoga sveučilišta, oni su se zaputili na štandove fakulteta gdje su se, pak, upoznali s iskustvima iz prve ruke - samih studenata.

U svojem službenom obraćanju rektor Dragan Ljutić govorio je o kvaliteti 180 studijskih programa koje trenutno pohađa oko 20 tisuća studenata, o prepoznatljivosti Sveučilišta u Splitu na međunarodnoj razini, o suradnji s europskim sveučilištima kao i visokom studentskom standardu u vidu prehrane, smještaja i izvannastavnih aktivnosti. No za Dalmatinski portal usporedio je osobna iskustva studiranja na Medicinskom fakultetu u Zagrebu s onim kakva doživljavaju današnji studenti ovdje.

'Davne 1975. Imao sam problem smještaja, prehrane…Danas je nešto sasvim drugo, mi se borimo za naše studente. Moja je sintagma studenti, studenti, studenti. Izvanredne su mogućnosti studiranja, pogledajte samo predivan prostor za učenje - našu sveučilišnu knjižnicu. Uz to, s vremena na vrijeme i sam kušam hranu našeg Studentskog centra, dovodim i kolege rektore u menzu. Ovo danas je puno bolje, primjerenije - dajemo studentima baš ono što trebaju.

Iz pozicije Splita, njihov je cijeli svijet. Pobrinuli smo se za to i Europa je to prepoznala', konstatirao je rektor Ljutić.

Posebna 'navala' zabilježena je na štandu Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje jer se njegovim predstavnicima pridružio i bivši student, danas dobro poznato ime - Vojko V. Splitski reper bio je kao i obično na raspolaganju za fotografiranje i autograme, ali je ovom prigodom dijelio i savjete.

'U studentskom periodu imao sam puno više kose i životne energije, a manje kila', kroz šalu je kazao.

Referirajući se na sam FESB, istaknuo je kako za njega ima samo pozitivne epitete. Budući da se karijerno ostvario u glazbi, nije siguran bi li ga odabrao da ponovno bira, no da se želi baviti programiranjem - zasigurno bi.

'U moje je vrijeme bilo samo 'uči i radi'. Preporučujem to i maturantima', istaknuo je, ali i napomenuo kako primjećuje da je danas generalno studentima na raspolaganju znatno širi spektar dodatnih sadržaja.

Gužva je bila i na štandu Vojnog pomorstva, petogodišnjeg integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija namijenjenog obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske. Mnogi, ako je suditi po današnjem interesu, imaju namjeru obrazovati se narednih godina u specijaliziranim učionicama i kabinetima Vojarne 'Admiral flote Sveto Letica-Barba'- Pomorske baze 'Lora' u Splitu te na Pomorskom fakultetu, gdje se izvodi nastava. Satnik Tomislav Brzica, djelatnik Središnjice za upravljanje osobljem Ministarstva obrane RH, smatra da učenike privlače odore, naoružanje, blizina mora…

'Nakon studija sve kadete čeka siguran posao i čin poručnika. Stoga je, vjerujem, ovaj studij jako dobar izbor', konstatirao je.

Pregršt riječi hvale za Sveučilišni odjel zdravstvenih studija imala Bruna Perić, studentica treće godine preddiplomskog studija Radiološke tehnologije. Otkrila nam je kako je ove godine golema zainteresiranost za smjerove Fizioterapija, Medicinsko-laboratorijska dijagnostika i Radiološka tehnologija. Pored njih, moguće je upisati i Sestrinstvo te Primaljstvo.

'Studij je veoma dobro organiziran. Mentori i predavači vrlo su susretljivi, kvalitetni. Jedna je od prednosti studiranja ovdje, koja meni puno znači, dovoljno slobodnog vremena, odnosno mogućnost rada, putovanja i izlazaka. Tko želi studirati kod nas zasigurno će biti vrlo zadovoljan. Imala sam određena očekivanja i prije upisa, a dobila sam i više od očekivanog. Upoznata sam s nizom dijagnostičkih postupaka za koje nisam znala kad sam upisivala studij, stekla sam kvalitetno znanje koje će se kasnije još graditi i širiti.

Budući studenti postat će dio jedne jako velike obitelji, pružit će im se niz lijepih trenutaka i na kraju krajeva brinut će o građanima koji nam stižu u vulnerabilnom stanju i koji se na nas oslanjaju. Toplina i empatija sastavni su dio našeg života', iznijela je.

Student Leo Lovrić otkrio nam je da maturante koji se žele obrazovati na Kineziološkom fakultetu najviše zanima kako izgleda prijemni ispit, pribojavaju se da je prezahtjevan. On ih je danas 'umirivao' pojašnjavajući im, svjestan da se već vjerojatno bave sportom, kako ga uz pokoji tjedan pripreme bez problema mogu proći.

'Sveučilište u Splitu ocijenio bih devetkom na ljestvici od 1 do 10, i to samo zato što uvijek postoji prostor za napredak. Može se naučiti štošta, u menzama se može jesti vrhunska hrana, tu su i druženja, brucošijade, studentski partiji…', komentirao nam je.

Na štandu KIF-a zaustavila se i Iris Kovačić, učenica četvrtog razreda Srednje škole 'Jure Kaštelan' u Omišu, smjera Hotelijersko-turistički tehničar. Može se zamisliti upravo na toj instituciji sljedećih pet godina jer se već godinama bavi sportom te je trenerica juda u čemu, naglasila je, zaista uživa.

'Pristupačni dečki sa štanda dali su mi odgovore na sva pitanja, oduševljena sam. Nadam se da ću upisati KIF', navela je.

Anamarija Rubić, također maturantica u omiškoj Srednjoj školi 'Jure Kaštelan', namjerava upisati građevinu ili arhitekturu. Sveučilište u Splitu prvi joj je izbor.

'Znam da su splitski fakulteti među prestižnijima u Hrvatskoj, a i zbog blizine. Split mi se ujedno sviđa kao grad, ima dosta mogućnosti. Iako sam se i prije raspitivala, predstavnici fakulteta stvarno su mi sve rekli, dobila sam dosta dodatnih informacija pa i brošuru.

Smotre su generalno korisne maturantima. Primjerice, moja prijateljica nije bila sigurna što bi upisala, a to se promijenilo nakon što je dobila informacije ovdje', ispričala je.

Anđela Bagarić, maturantica Gimnazije Marka Marulića, doputovala je iz Tomislavgrada u Split koji priželjkuje kao svoju buduću adresu zbog sunca i mora, ali ponajprije zbog studijskih programa koje nudi splitsko sveučilište. Njeni su interesi blisko vezani uz kemiju. Premda još nije 'pala' konačna odluka, s Kemijsko-tehnološkog fakulteta pripomogli su u procesu razrješujući joj nedoumice koje je imala.

'Dobio sam brojne informacije s Fakulteta građevinarstva i FESB-a, dosta me elemenata privlači, morat ću još razmisliti. Privlači me i ovaj grad iako je malo skuplji no moj, posebno zbog noćnog života kao u prijatelja koji već ovdje studiraju.

Svi su skoro iz moje škole aplicirali da dođu na Smotru. Korisna je za upoznavanje s fakultetima i za promišljanje o budućnosti', kazao nam je Fabio Džilić.

Marko Maroević kojeg smo zatekli u prolazu svoju je odluku o studiranju računarstva na Sveučilištu u Splitu donio još prošle godine, a i lako realizirao nakon što je 100-postotno riješio državnu maturu iz matematike. I nimalo nije požalio, štoviše - isto sugerira ovim stotinama maturanata koji tek trebaju prevagnuti. Pridružio se hvalospjevima o fakultetima, menzama, gradu…

'Htio bih pohvaliti i studentski zbor koji stalno nešto organizira - od brucošijade do Adventa na kampusu', dodao je i pozvao ih da se pridruže na platou pred Zgradom triju fakulteta gdje se potonji ovih dana odvija a koji je za tu prigodu potpuno uronio u blagdansko ozračje.

Smotra se nastavlja predstavljanjem sastavnica pojedinačno narednih dana u poslijepodnevnim terminima, netom prije glazbenog programa u okviru Adventa na kampusu, u amfiteatrima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta po rasporedu objavljenom na službenoj stranici Sveučilišta u Splitu.

@dalmatinskiportal Vojko V stigao na smotru Sveučilišta u Splitu, a rektor Dragan Ljutić prisjetio se svojih studentskih dana @University of Split @ #sveucilisteusplitu #vojkov #srudentskizivot #smotrasveučilišta #dalmatinskiportal #fyp original sound - Dalmatinski portal
Vaša reakcija na temu