Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Slatine proslavile 110 godina škole

FOTO/VIDEO Slatine proslavile 110 godina škole

Priredba koju su izveli oduševila je goste

Nije mala stvar proslaviti 100. rođendan, ali 110. rođendan i to jedne male otočne škole kao što je Osnovna škola Slatine na otoku Čiovu, je pravi mjesni spektakl. Dvorana Mjesnog odbora Slatine je bila premala primiti sve bivše i sadašnje učenike i učitelje, mještane i goste na svečanu priredbu. Svečanost održana na blagdan Svetoga Nikole bila je prilika za okupljanje i druženje učitelja, učenika, roditelja i cijele zajednice kako bi zajedno proslavili veliki i značajni jubilej - 110 godina neprekidne posvećenosti obrazovanju i razvoju cijeloga mjesta.

Uvodni dio proslave predstavili su prvašići i drugašići zaželjevši srdačnu dobrodošlicu.

Ravnateljica škole, Željka Ninčević, održala je govor u kojem je naglasila povijest, postignuća i zajednički trud koji su oblikovali školu tijekom ovih 110 godina.

Jedan od istaknutih trenutaka priredbe bio je igrokaz na lokalnom dijalektu 'Stare Slatinke' u kojem su učenice Laura Kovačević iz 6. razreda i Marta Delić iz 7. razreda vješto dočarale atmosferu prošlih vremena i prošlosti škole.

Glazbeni program obogatile su pjesme školskog zbora pod ravnanjem učitelja Nikole Rušinovića, koji su svojim interpretacijama pjesama 'Kiše jesenje' i 'Malo misto' oduševili prisutne, a osobito učenik Nikola Pavičin svojom interpretacijom pjesme 'Malo misto'.

'Posebno dirljivi su bili snimci iz radne verzija novog dokumentarnog filma '110 godina OŠ Slatine' u kojem su se bivši učenici prisjećali svojih školskih dana, a sadašnji učenici su odglumili događaje zapisane u Školskoj kronaci, bilježnici u kojoj su učitelji škole od 1913. do 1952. bilježili važne obljetnice i napredak mjesta', poručuju iz OŠ Slatine.

Proslava je bila prilika i za svaki razred da pokaže svoje vještine kroz različite izvedbe, od plesa i igrokaza do glazbenih nastupa. Učenici razredne nastave oduševili su prisutne izvedbom pjesme 'Škola je kažu', naglašavajući važnost obrazovanja.

Slatinski pučki pjevači, inače bivši učenici škole od kojih je jedan pohađao školu prije punih 87 godina, njeguju tradicionalno a capella pjevanje stvarajući posebnu atmosferu i podsjećajući nas na bogatu kulturnu baštinu ovog kraja. Izveli su pjesme 'Uranit ću rano ja', 'Svaki svetac' i 'Gospe o' Prizidnic' kojima su dodatno začinili svečanu atmosferu.

'Za kraj, svi djelatnici škole su na pozornici otpjevali pjesmu 'Sretan rođendan' prenoseći duh zajedništva, suradnje i veselja na sve gledatelje. Nakon priredbe, u školi je organiziran prigodan domjenak uz izložbu starih fotografija i druženje roditelja, učenika, mještana i gostiju s djelatnicima škole. Kako i priliči, najsvečaniji trenutak je bilo rezanje rođendanske torte. Osnovna škola Slatine je ponosno i svečano zakoračila u svoju 111. godinu, s dubokim poštovanjem prema prošlosti i uzbuđenjem zbog svega što malom otočnom mjestu donosi budućnosti', zaključuju.

Vaša reakcija na temu