Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO IX. bojna HOS-a obilježila 32. obljetnicu osnutka: 'ZDS im nije smetao 90-ih, a sada nam zabranjuju u Knin s našim oznakama'

FOTO/VIDEO IX. bojna HOS-a obilježila 32. obljetnicu osnutka: 'ZDS im nije smetao 90-ih, a sada nam zabranjuju u Knin s našim oznakama'

Marko Skejo danas, za razliku od prethodnih godina, nije držao govor

IX. bojna HOS-a Rafael vitez Boban danas obilježava 32. obljetnicu osnutka. Pripadnici postrojbe i štovatelji su se, sa zastavama i znakovljem, okupili ispred spomenika u Ulici Ruđera Boškovića, gdje su odali počast poginulim i umrlim pripadnicima postrojbe, položili vijence i zapalili svijeće te održali prigodne govore uz nezaobilazan pozdrav 'Za dom spremni!'. Govor ove godine, za razliku od prijašnjih, nije održao Marko Skejo, jedan od ratnih zapovjednika postrojbe i predsjednik Udruge IX. bojne HOS-a Rafael vitez Boban.

Miće Ćuk jedan od ratnih zapovjednika postrojbe čestitao je Uskrs i ukratko podsjetio na ratni put brigade.

'Mnogi poznaju ratni put IX. bojne HOS-a. Nema bojišta u Hrvatskoj i u Hercegbosni gdje bojovnici naše postrojbe nisu ratovali. Aktivno smo sudjelovali u govorio svim akcijama i operacijama u Domovinskom ratu. Kroz našu postrojbu je prošlo oko 2500 bojovnika, preko 300 ih je ranjeno, a 46 bojovnika položilo je svoje živote na oltar domovine. Nije ni vrijeme ni mjesto za držanje političkih govora, ali sami vidite da nas u javnosti prikazuju kao negativce, a mi smo časno i ponosno branili svoj dom. Zna se kome smeta pozdrav 'Za dom spremni', smeta mrziteljima Hrvatske i ljubiteljima crvene zvijezde, ali ne samo njima. Smeta i nekim našima. Kada se branio Dubrovnik i Srđ tada im 'Za dom spremni' nije smetao. Naši nam zabranjuju dolazak u Knin s našim oznakama zbog dolaska uvaženih gostiju, Pupovca i ekipe', rekao je Ćuk i na kraju izlaganja pozdravio s 'Za dom' na što su mu okupljeni odgovorili - spremni!

Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje, prisjetio je tih dana.

'Kada sve druge postrojbe nisu mogle izdržati u Škabrnju Ante Gotovina šalje slavnu IX. bojnu HOS-a da brani Škabrnju. Tada se pokazalo kako se voli domovina, kako se daje život za domovinu. Tada počinju 43 dana krvave borbe za Škabrnju, koja je prvi put pala 1991. godine, nažalost, pod mojim zapovjedništvom. Lako je danas pričati po kafićima ili kao što pričaju oni koji su jeli kroasane po Bruxellesu... Pa što nisu došli tih 90-ih godina da nas rastjeraju i da nam kažu da neće naše oznake nego da će dovesti svoju Rade Končar ili ne znam kakvu brigadu. U Škabrnji i Vukovaru je zločin napravila zvijezdu petokraka. Moj otac je zaklan u Škabrnji, gubio sam svoje sinove pod zvijezdom petokrakom, neka to zabrane. Krivo su se preračunali ako misle zabraniti oznake HOS-a. Mi dozvoljavamo da Pupovac vlada Hrvatskom, Plenković u noći dovodi Anju Šimpragu u Škabrnju', kazao je Miljanić.

Matko Raos, umirovljeni brigadir, rekao je kako 'najviše mrzi izdajice i kukavice, a kako jedan od njih u zadnje vrijeme često govori o braniteljima'.

'U jednom dijelu se s njim slažem i to u dijelu da je malo hrvatskih branitelja branilo Hrvatsku. Ali, vi koji ste tu, vi spadate u tu manjinu, vi ste dali na svim bojištima sve što je domovina od vas tražila. Žao mi je svih poginuli koji su dali živote za Hrvatsku, ali nije to bilo uzalud', zaključio je Raos.

Live prijenos pogledajte ovdje.

Vaša reakcija na temu