Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA: Na Gripama odan pijetet žrtvama totalitarnih režima: 'Komunistički režim kao da je zaboravljen, kao da je aboliran'

FOTOGALERIJA: Na Gripama odan pijetet žrtvama totalitarnih režima: 'Komunistički režim kao da je zaboravljen, kao da je aboliran'

I duše likvidiranih zaslužuju svoj konačni mir, kazao je Jakoslav David Rojnica

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je danas u Splitu polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na ulazu u tvrđavu Gripe. U toj je tvrđavi tijekom II. svjetskog rata najprije bio talijanski (fašistički) vojni zatvor, a po dolasku jugoslavenske komunističke vlasti pred kraj rata i u poraću tamo su mučeni i iz njega u smrt odvođeni politički neistomišljenici. U spomen na sve žrtve nedemokratskih, državnih režima burnog 20. stoljeća ondje su zajednički vijenac položili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban. Nakon molitve don Vjenceslava Kujundžića, okupljenima se obratio splitski gradonačelnik kazavši da žalosti činjenica da se osuđuju nacizam i fašizam, a da se komunistički režim i njegove žrtve nalaze u nedefiniranom okviru.

- Komunistički režim kao da je zaboravljen, kao da je aboliran. Naše društvo neće biti zdravo dokle god radimo razliku između žrtava totalitarnih režima. Svakoj žrtvi moramo pristupati s jednakim pijetetom. Istina je ponekad bolna, ona možda izmuči, ali ona liječi i jača. U gotovo 30 godina postojanja samostalne hrvatske države još ne znamo istinu o onome što se događalo unutar zidina ove tvrđave. Ovdje su stradavali Splićani samo zato što su bili domoljubi koji su imali svoje ideale, te voljeli slobodu i svoj grad. Ustrajno ću pozivati svoje kolege povjesničare da konačno rasvijetle tamu povijesti ove tvrđave. Na žalost, masovne grobnice još se otkrivaju, posebno u okolici Zagreba. Sablazan izazivaju neke izjave, poput one bivšeg predsjednika države Josipovića, da su opravdani zločini u ratu počinjeni bez suđenja - kazao je, među ostalim, splitski gradonačelnik prisjetivši se nekadašnjeg češkog disidenta i  predsjednika Vaclava Havela, velikana borbe protiv totalitarnih režima, koji je 2008. godine prvi poticao zemlje istočne Europe na obilježavanje ovog dana sjećanja. 

Župan Blaženko Boban pozvao je na stvaranje društva tolerancije i međusobnog razumijevanja. Kako je rekao, civilizacijski i ljudski je nedopustiva fizička likvidacija ili mučenje čovjeka samo zato što je politički neistomišljenik. U ime Društva hrvatskih političkih zatvorenika govorio je nekadašnji robijaš i mučenik s Golog otoka Jakoslav David Rojnica. Kako je rekao Rojnica, boli spoznaja da naredbodavci ubojstava u komunizmu spokojno uživaju u svojim umirovljeničkim danima, a obitelji njihovih nevinih žrtava još čekaju na istinu i pravdu.

- I duše likvidiranih zaslužuju svoj konačni mir – istaknuo je, među ostalim, Rojnica.

Obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima nazočili su i splitski gradski vijećnici te predstavnici udruženja logoraša. Dana 29. kolovoza 2018. Gradsko vijeće usvojilo Zaključak o obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Inače, Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima dvadesetog vijeka, u koje se ubrajaju prvenstveno komunizam, fašizam i nacizam, obilježava se svakog 23. kolovoza diljem Europe i svijeta. Ovaj datum je izabrao Europski parlament 2009. godine zbog poznatog sporazuma o nenapadanju (pakt Molotov-Ribbentrop) sklopljenog između dva užasna totalitarna režima, Staljinovog Sovjetskog saveza i Hitlerove Njemačke 23. kolovoza 1939. godine.

Vaša reakcija na temu