Foto: Joško Šupić FOTOGALERIJA: Prošetali smo splitskim zoološkim vrtom u društvu Hrvoja Cokarića i magarice Marine

FOTOGALERIJA: Prošetali smo splitskim zoološkim vrtom u društvu Hrvoja Cokarića i magarice Marine

Još nije otvoren za posjetitelje onako kao što je nekada bio, za to se čeka odluka Gradskog vijeća

Splitski zoološki vrt otvorio je svoja vrata zahvaljujući skupini volontera na čelu s Hrvojem Cokarićem iz udruge Uzgon koji zadnje četiri godine u marjanskoj šumi rade na projektu Toward Europe, preko kojeg nastoje spasiti Dalmatinskog tovara od izumiranja na način da mu nađu novu svrhu. Za sada se na Marjanu osim tovara mogu vidjeti ponijii i ovce, a u planu je obogaćivanje vrta novim vrstama domaćih životinja. 

- Ima u gradu puno magaraca, a tovara, fala Bogu, sve više i više - prokomentirao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i čestitao Cokariću i Nediljku Ževrnji.

Zoološki vrt je zamišljen kao edukativni centar koji ima obrazovni sadržaj namijenjen djeci te osobama s posebnim potrebama, a da bi bio otvoren za javnost kao što je nekada bio, odluku mora donijeti Gradsko vijeće.

- Gradonačelnik nam je obećao da će to na glasanju biti na jesen. Što se tiče životinja koje planiramo dovesti, znamo da ćemo imati primorsko-dinarskog magarca, dvije ili tri vrste ovaca, dvije vrsta koza, dalmatinsku kokoš, patuljastu dalmatinsku kravu Bušu, dalmatinskog teretnog konja koji se zove Bušak i malo je veći od ponija... U svakom slučaju, neće biti od više od 16 vrsta životinja - priča Hrvoje Cokarić dok obilazi životinje u društvu četverogodišnje tovarice Marine.

Do sada su na radionicama i edukacijama radili s učenicima srednjih škola, sada to planiraju proširiti i na mlađu djecu, a mogu im se javiti i obitelji koje bi htjele volontirati i brinuti se za jednu životinju.

- Građani koji su zainteresirani, mogu nam se javiti svaki dan od 11 do 14 sati. Dobit će iskaznice, dogovorit će se volonterski sati i obitelj će se moći brinuti za jednu životinju, s njom provoditi vrijeme uz stručni nadzor i kada se dovoljno zbliže moći će sami prošetati životinje po šumi. Što se tiče rada s učenicima povratne informacije su odlične. Djeca su oduševljena, zadovoljni su i profesori, a sada vidimo da je ovaj sadržaj i turistima vrlo zanimljiv - kaže Cokarić.

Vodeći se time osmislili su i novu turističku ponudu. Riječ je o sedam kilometara dugoj Marjanskoj magarećoj stazi koja se prelazi za oko tri i pol sata.

- Krenuli smo pokusno i s turističkom komponentom projekta. Gostima pokušavamo približiti Marjan i njegove bitne toponime, samog magarca kao životinju, a fokus ture je na objašnjavanju suživota ljudi i domaćih životinja na ovom području. Tura počinje šetnjom kroz Varoš s objašnjenjem gdje su bila mjesta gdje su se držali magarci, gdje su išli na pojilo i slično, preko Vidilice do Židovskog groblja, prolazi se preko svih majanskih crkvica do vrha Marjana i završava u zoološkom. Malo ćemo im pričati o povijesti, ali ćemo puno više govoriti o flori i fauni, koja je bila važnost rogača, masline, zašto magarac, zašto koza... To je dobar sadržaj za pred i posezonu kada nisu previsoke temperature - dodaje Cokarić.

U sklopu projekta Toward Europe prvo su izgradili solarni samar koji u sebi ima fotonaponsku tkaninu, baterije i 5-voltni sistem tako da suvremeni multmedijalni umjetnici mogu samo uz pomoć magarca i sunca proizvoditi svoja djela. 

- Organizirali smo dolazak umjetnika koji bi proveli neko vrijeme s tovarima na Marjanu i realizirali svoja djela, izmislili smo svoju posebnu kriptovalutu u smislu pozlaćenog magarećeg govna i sada radimo izložbe. Već četiri godine snimamo film o magarcima koji je sad u montaži, nadamo se da ćemo ga do kraja godine smontirati - kaže Cokarić i zaključuje da su nakon dugo vremena stvari oko zoološkog vrta napokon krenule u dobrom pravcu.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare