Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA: U Samostanu sv. Frane na Obali svečano proslavljen blagdan sv. Ante

FOTOGALERIJA: U Samostanu sv. Frane na Obali svečano proslavljen blagdan sv. Ante

'Zar i nama nije moguće s ljubavlju obavljati svoj svakodnevni posao?', upitao je nadbiskup

Blagdan sv. Ante u četvrtak, 13. lipnja, svečano je proslavljen u Samostanu sv. Frane na Obali. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić u koncelebraciji s fra Martinom Jakovićem, župnikom Župe sv. Stjepana pod Borovima, fra Rokom Bedalovom te svojim tajnikom don Renatom Pudarom.

Od ranih jutarnjih sati mnoštvo vjernika hodočastilo je u Samostan sv. Frane na Obali s molitvama i zahvalama 'Svecu cijeloga svijeta'. Na misnom slavlju sudjelovalo je mnoštvo vjernika, a posebno mladih obitelji s djecom. Pjevanje tijekom svete mise predvodili su članovi Mješovitog župnog zbora pod ravnanjem mo. Pere Prosenice.

U propovijedi mons. Zdenko Križić govorio je o otajstvu mučeništva kroz služenje i ljubav. Sv. Ante iako je imao planove otići naviještati Krista muslimanima, na kraju ga providnost dovodi u Italiju gdje ostaje cijeli život. 

'Ovo nije slučajnost. Bog se služi različitim metodama kada želi ostvariti neki plan s nama', istaknuo je na početku nadbiskup.

Antun je naviještao ono što je živio i u srcu nosio. Narod je hrlio slušati ga jer su u njemu prepoznali autentičnost, odnosno samoga Isusa. Ante je odmah prepoznao da je narod žedan Boga. Antun je živio skromno predan žrtvi i naviještanju. 

'Takav život čini čuda. Tamo gdje ima molitve tamo se događaju čuda. Vjera ne dolazi od čuda nego su čuda nagrada za vjeru. Tko očekuje čudo kako bi povjerovao neće zapravo povjerovati nikada', istaknuo je nadbiskup nadodavši da sv. Ante nije bio velik zbog čuda već zbog svoje vjere.

Sve što je Ante činio, činio je iz ljubavi prema Bogu i bližnjima. To je bit kršćanstva - svetost se nalazi u ljubavi. Sagom ljubavi čovjek vidi Boga. Ljubav je oko duše i srca i bez njega ne možemo vidjeti ispravno ni čovjeka ni Boga. Ljubav je bila snaga Antinog života. Nije on bio nadčovjek. Bog mu je dao i ono što daje nama - dao mu je svoju ljubav. No, on je tu ljubav primio i u njoj rastao i drugima prenosio. Tu je razlika između Ante i bilo kojeg drugog vjernika. 

'Zar i nama nije moguće s ljubavlju obavljati svoj svakodnevni posao?', upitao je nadbiskup nastavljajući, 'Može čovjek bilo gdje raditi, ali je bitno da radi savjesno i s ljubavlju. Kada to čini, osoba raste u svetosti. Ne trebaju nikakva čuda za javnost već je sama ljubav istinsko čudo'.

Ako u životu izbjegavamo sve ono što je teško i zahtjevno završit ćemo u duhovnom osiromašenju. Nekada se događa da činimo dobra djela, ali ne s ljubavlju već s puno nervoze. Takav stav ne pridonosi našem posvećenju. 

'Ako pak moramo nešto učiniti zašto ne bismo to učinili s ljubavlju i vedrinom jer onda to pretvaramo u krepost i blagoslov', kazao je nadbiskup Zdenko Križić.

Zaključujući propovijed nadbiskup je istaknuo da čovjek ne treba tražiti druge načine posvećenja doli Kristove zapovjedi da ljubimo kao što je On ljubio. Antun je iz ljubavi prema Isusu bio spreman dati svoj život. No, Isus je htio njegov drugačiji put posvećenja. 

'Tako je Antun shvatio da nije samo mučeništvo krvlju ono koje dokazuje ljubav prema Bogu. Postoji mučeništvo služenja i ljubavi. Ovo nije lako, ali je dostupno svima', zaključio je nadbiskup.

Na kraju misnoga slavlja župnik fra Martin Jaković zahvalio je ocu nadbiskupu na predvođenju misnoga slavlja, svim svećenicima koji su ispovijedali i slavili mise od ranoga jutra te svim slavljenicima koji nose ime ovoga dragoga sveca. Na kraju misnoga slavlja otac nadbiskup udijelio je svečani blagoslov s relikvijarom u kojem su moći svetoga Ante. Poslije mise mnoštvo vjernika pristupilo je cjelivanju relikvijara.

Blagdan je obilježen misnim slavljima ujutro i popodne, a proslavi je prethodila trodnevnica.

Vaša reakcija na temu