Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu gradi se u Vučevici, pogledajte kako će izgledati

FOTOGALERIJA Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu gradi se u Vučevici, pogledajte kako će izgledati

Trebao bi biti završen do 2022. godine

Do kraja 2022.godine u Vučevici će niknuti Centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu.

Riječ je o projektu Firespill, vrijednom 120 milijuna kuna realiziran preko programa prekogranične suradnje s Italijom. Nositelj je Javna ustanova Rera, jedan od 14 partnera je Splitsko-dalmatinska županija. Firespill su predstavili župan Blaženko Boban, ravnatelj Rera-e Jozo Sarač te voditeljica projekta Helena Brčić.

Župan se ovom prigodom sjetio prvog dana mandata kada je planulo u Tučepima, nedugo nakon u Šestanovcu, pa na koncu i katastrofalni požar koji se od Žrnovnice probio do Splita.

- Sve se to zbilo u periodu od mjeseca, pitao sam se što možemo napraviti za sigurnost, razgovarao sam s ministrom Damirom Krstičevićem i krenulo je, danas smo došli do toga da imamo ovaj projekt Firespill u Vučevici - opisao je Boban.

Istaknuo je kako se od 120 milijuna kuna vrijednog Firespilla, čak 65 odnosi na Splitsko-dalmatinsku županiju.

- Vučevica neće biti samo za naše vatrogasce, ali mi smo nositelji projekta s kojim raste sigurnost naše županije - naglasio je župan.

Dodao je na kraju i kako je ove godine bilo više požara nego lani, ali su zahvaljujući svim projektima uspjeli ih privesti uspješno, bez većih dodatnih angažmana, odnosno na vrijeme spriječiti.

Jozo Sarač je naveo kako trenutačno rade na 40 projekata te da su kadrovski opremljeni za ispuniti sve zahtjeve javnih tijela što je njihova obveza. Voditeljica projektnog tima je opisala budući napredni vatrogasni centar pa između ostalog izdvojila i kako je u prizemlju 13 garaža, na katu 15 smještajnih jedinica i sobe za odmor dok je s istočne fasade vatrogasni toranj.

Od ukupnog iznosa 80 posto je predviđeno za infrastrukturu, a 2,7 milijuna eura za opremanje.

- Centar će imati svoju ispostavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Uspostavit će trajnu prekograničnu suradnju s Trening parkom Belvedere di Fabriano u Italiji koji će svoju infrastrukturu također unaprijediti iz ovog projekta - kazala je, među ostalim, Brčić.

Vaša reakcija na temu